Aktuális

Mitől gyerekbarát egy étterem?

Nehéz frappánsan, röviden megfogalmazni egy gyerekbarát étterem lényegét, mert ez nehéz kérdés. Ahány szülő, annyiféle dolgot tart fontosnak. MIndemellett talán két olyan tulajdonsága mégis egy gyerekbarát étteremnek, amelyre minden szülő szívesen rábólint. Lássuk, mik is ezek!

gyerekbarát étterem

Az egyik, hogy nemcsak a felnőtteket, de a gyerekeket, babákat is szívesen látják az adott helyen. Ez nem a rengeteg gyerekbarát kelléken múlik, hanem a személyzet és a vezetőség, tulajdonosok hozzáállásán. Hiába az etetőszék, gyerekmenü, színező a kicsiknek, ha a személyzeten látszik, hogy egy porcikájuk sem szereti a gyerekeket.

A másik pedig, hogy mint szülő akár egy egész ebédet is nyugalomban el tudok fogyasztani. És ne kelljen 2 percenként a gyerekekre ránéznem, utánuk szaladgálnom.  Mert jártunk már olyan helyen, ahol nem érdekelte a gyereket a gyerekmenü és az sem, hogy sportautós magasítót kapott a székre. Ő éppen kint szeretett volna szaladgálni az udvaron. Egy lelkes óvónéni segítségével, aki hétvégenként az étteremben dolgozik, ez sem volt probléma.

Mások az igényei egy babás, egy kisgyerekes és egy nagyobb gyerekes szülőnek. Ilyen szempontból nincs könnyű dolga az éttermeknek. Illetve azt is tudom, hogy sok épületet anno nem úgy építettek, hogy legyen külön pelenkázó vagy egy csendes sarok, ahol a lurkók játszhatnak és senkit nem zavarnak. De a legtöbb helyen a leleményesség és a személyzet kedvessége sokat lendítenek egy családi ebéd hangulatán.

Kisbabával fontos, hogy legyen egy hely, ahol pelenkázni tudjunk és ez ne a WC-vel egy helyiségben legyen. Ha szükséges, akkor valahol tudjunk vizet melegíteni a tápszerkészítéshez. Hasznos, ha van egy mikrohullámú sütő elérhető helyen, ahová én tehetem be a cumisüveget az én általam beletöltött vízzel és nem egy pincér tűnik el a konyhán vele (és jár az üveg ki tudja hány ember kezében).  Ezek persze szoptatás esetén kevésbé fontosak.

Nagyobb babával, illetve onnantól kezdve, hogy ülnek a kicsik, már próbálkoznak az önálló evéssel. Ezért megfelelő etetőszéket biztonsági övvel jó szolgálatot tesz az  éttermekben. Korábban is jó egy dönthető etetőszék, hogy ne egy babakocsival foglaljuk a helyet az éttermekben. De ez már drágább árkategória, mint a szokásos svéd bútorcég fehér etetőszéke és ilyennel ritkán találkozni egy étteremben. A legtöbb helyen ma már nem gond, hogy bébiételt is kapjon a csöppség, ha darabosat nem eszik még. Jóleső, hogy néhány helyen, amikor látják, hogy pici gyerek is van velünk, szinte kérdés nélkül felajánlják, hogy só nélkül is párolnak neki zöldséget, húst. Aki már önállóan megeszik egy adagot, fontos, hogy az étterem kínáljon gyerekmenüt is.

Nálunk leginkább a rántott hús, sült krumpli szekcióját preferálják. Szóval mióta az étel miatt nem kell aggódnom - hiszen nincs olyan magyar étterem, ahol a rántott hús, sült krumpli gondot okozna -, azóta jobban érdekelnek más dolgok. Például a fellépő a mosdóban, az ülésmagasító és hogy mivel tudjuk lekötni a gyerekeket, ha már elmúlt a kezdeti lelkesedés az étteremben és hamarabb befejezik az étkezést, mint mi, szülők. Szerencsére néhány színes ceruza, színező mindenhol akad, kimondottan gyerekbarát helyeken külön játszósarok is. Van, ahol hétvégenként animátor dolgozik, hogy a kicsiket lefoglalja hosszabb-rövidebb időre, amíg anya és apa eszik.  Tavasztól-őszig klassz alternatíva, ha van kert, ahol lehet kicsit szaladgálni, csúszdázni.

Szerencsére ma már egyre több család- és gyerekbarát éttermet találunk, nemcsak Budapesten.  De a hagyományos éttermek is felismerték az igényt, hogy a családok is járnának ilyen helyekre, és ha csak egy pici aprósággal is, de igyekeznek kedveskedni a szülőknek, hogy megkönnyítsék a családi étkezéseket. Ha biztosra szeretnénk menni, asztalfoglaláskor érdemes tájékozódni a lehetőségekről. Így nem ér minket meglepetés.