Együnk

Ezt ropogtasd utazás alatt

A gyerekekkel történő utazásnak egyetlen halálbiztos pontja van: akármerre is visz az utunk, akármilyen hosszú vagy rövid az előttünk álló táv, a velünk lévő kiskorúak egészen biztos, hogy egyszer csak megéheznek. Emellett még az is tutira vehető, hogy az első, korgó gyomorra utaló mondat az indulás utáni első öt percben hangzik majd el és ez akkor is így van, ha rutinos szülőként jó alaposan teletömted őket még mielőtt belehuppantak volna a kocsiba, természetesen ügyelve arra, hogy azért rosszullétig ne egyék magukat.
Ezt ropogtasd utazás alatt

Mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni? Túlélni. Elegendő és megfelelő élelemmel. Mivel a megállás szóba sem jöhet, vagy nem olyan gyakran, ahogy felhangzik az úgy-ennék-valamit kezdetű mondat, sőt az is lehet, hogy nem is igazán éhesek a gyerekek, hanem csak egyszerűen unatkoznak és ilyenkor jólesik egy kis rágcsa, a legjobb, amit tehetsz, hogy felkészülsz és csomagolsz. De csak okosan! Nagyon fontos a megfelelő választás. Nagyon nem mindegy ugyanis, milyen élelmet viszel magatokkal az útra.

Mit ne vigyünk?

●      táblás csokoládét

●      olyan gyümölcsöt, amelyet nem lehet maszatolás nélkül fogyasztani

●      zsíros ételeket

●      könnyen morzsálódó, krémes süteményeket

Milyen a jó úti elemózsia?

●     nem ragad

●     nem morzsálódik túlságosan

●     apránként is fogyasztható

●     könnyen ki- és elcsomagolható

Nálunk a házi müzliszelet az abszolút favorit, mert egészségés, finom, tápláló, és akár már egy-két falat után is csökken az éhségérzet. Könnyen személyre lehet szabni, az ízesítésre végtelen sok változat áll rendelkezésünkre. És ami a legfőbb: csillapítja az édesség utáni vágyat.

Házi müzliszelet

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

●      15 dkg tört dió

●      5 dkg liszt

●      ¼ nagy csipet sütőpor

●      ¼ kávéskanál szódabikarbóna

●      1 késhegynyi só

●      10 dkg gyümölcscukor

●      5 dkg zabpehely

●      15-15 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack és magozott datolya

●      2 db tojás

●      1 vanília rúd kikapart magjai (opcionális)

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 Celsius fokra és béleljünk ki egy kisebb méretű tepsit sütőpapírral.

A diót egy száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsuk meg illatosra, hagyjuk kihűlni, majd daraboljuk fel.

A tojások és a vanília kivételével az összes hozzávalót öntsük egy nagy tálba. Dolgozzuk össze alaposan úgy, hogy az aszalt gyümölcsök ne tapadjanak egymáshoz.

A tojásokat a vanília kikapart belsejével és magjaival keverjük enyhén habosra, majd öntsük a tálba várakozó masszára. Fakanállal alaposan keverjük össze a nyers tésztát.

Nyomkodjuk a tepsibe a masszát úgy, hogy teljesen kitöltse, majd 35-40 perc alatt süssük készre.

Tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni a tepsiben.

Éles késsel vágjuk fel és jól záródó dobozban tároljuk.