Együnk

Medvehagyma, a természetes antibiotikum

Ismét elérkeztünk a medvehagyma szezonjához. Ilyenkor érdemes a túrabakancsot felvenni, a hátizsákot pedig finomságokkal megtölteni és egy családi kirándulás keretében beszerezni a család számára az éves medvehagyma adagot. Két medvehagyma receptet ajánlunk!
medvehagyma

Miért érdemes medvehagymát gyűjtenünk?

  • Természetes antibiotikum

  • Pénztárcakímélő megoldás

  • Sokféleképpen felhasználható a konyhában

  • Remek családi kikapcsolódás a kirándulással egybekötött medvehagyma gyűjtése

  • Fagyasztva szinte egész évre eltehetjük, de tartósíthatjuk szárítva, sóval keverve

  • Kora tavasszal, már márciusban és áprilisban, virágzás előtt gyűjthetjük

Lelőhelyek: Éger-völgy, Orfű, Száraz-kút, Gerecse Tájvédelmi Körzet (engedélyköteles lehet, max. 2 kg, érdemes előre tájékozódni), Bakonybél, Obornak, de számos egyéb lelőhellyel is büszkélkedhetnek hazánk erdős részei.

Zellerkrémleves medvehagymás zsemlegombóccal

Hozzávalók a leveshez

  • 1 kisebb zeller, vagy egy nagyobbnak a fele kb. 25-30 dkg.
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej
  • só, bors, szerecsendió
  • a tál aljába tejföl
  •  

Hozzávalók a gombócokhoz

  • 2 db zsemle
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2-3 evőkanál liszt
  • só, bors
  • 2-3 szál medvehagyma

A megtisztított zellert felszeleteljük, a forró olívaolajra tesszük, átforgatjuk, majd felengedjük kevés vízzel, megsózzuk. Fedő alatt puhára pároljuk. Ráhintjük a lisztet és felengedjük vízzel, felforraljuk. Összeturmixoljuk és hozzáöntjük a tejet, majd ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, ezt teljesen a szánk ízére bízzuk, jól összeforraljuk.

A zsemléket vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és hozzáadjuk a tojást és a zsemlemorzsát. Jól összegyúrjuk. A medvehagymát apróra vágjuk és azt is hozzákeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, annyit, hogy egy kellemesen lágy masszát kapjunk.
Forrásban lévő sós vízbe két kiskanál segítségével golyókat szaggatunk. Addig főzzük még fel nem jönnek a víz felszínére, ez pár percet vesz igénybe.

Tipp: A tál aljára tegyünk tejfölt, majd arra szedjük rá a levest és a gombócokat.

Medvehagymás-mackósajtos muffin

Hozzávalók

  • 1 csokor medvehagyma kb. 12-13 levél
  • 1 tk olívaolaj
  • 2,5 dl liszt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál vegeta (el is hagyható)
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 2-3 háromszögletű mackósajt, legjobb a zöld fűszeres vagy tejszínes

A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, vegetával. A tejet elkeverjük a tojásokkal. A medvehagymát apróra vágjuk, a sajtot is felvágjuk apró darabokra és a lisztbe forgatjuk. Hozzákeverjük a tojásos, olívás tejet, amit előzőleg jól elkevertünk. Jól összedolgozzuk egy fakanál vagy keverőkanál segítségével, ha szükséges még igazíthatunk picit liszttel vagy tejjel az állagán, a lényeg, hogy egy viszonylag sűrű, de nem túl kemény tésztát kapjunk.
Muffin papírral bélelt vagy kivajazott muffin formába töltjük a tésztát, a formának kb. a feléig töltsük meg a papírokat.

180 C-on kb. 15 perc alatt megsütjük.


Tipp: A tetejét díszíthetjük snidlinggel, vagy magokkal.