Együnk

Vissza a suliba – Együnk vidáman, egészségesen az iskolában is

Az iskolaév kezdetén bennünk, szülőkben is ott munkál az a vágy, hogy minél egészségesebb ételeket csomagoljunk csemeténknek, akár tízóraira, akár ebédre. Ez a vágy általában pár hónap alatt csökken, hol a lelkesedés, hol pedig az idő szab határokat az egészséges harapnivalóknak, de ennek nem kell feltétlenül így lennie!Egy jól megválasztott doboz (akár bento, akár valamilyen másféle rekeszes kialakítású doboz) már fél siker, hiszen a kis rekeszekbe könnyedén belecsempészhetünk zöldséget, gyümölcsöt, szendvicset, müzlit, de akár egészséges nassolnivalókat is. Ezekkel a hozzávalókkal nincs sok munka, a rekeszek pedig megkönnyítik a csomagolást, így gyorsan és könnyedén készíthetünk ízléses és evésre csábító uzsonnákat. Emellett nagyon jó megoldás lehet – főleg nagyobbaknál – az üvegbe zárt ebéd. Előnye, hogy könnyen szállítható és akár egy komplett menü belefér.
Vissza a suliba – Együnk vidáman, egészségesen az iskolában is

Emeletes bento

 

Amire szükség van: egy jól pakolható emeletes doboz, lehetőség szerint több rekesszel

Hozzávalók:

  • Saláta, ízlés szerinti kombinációban. (spenót és paradicsom)
  • Gyümölcsök, az évszaknak megfelelően (szilva, szamóca, málna)
  • Kekszek (sós keksz, cukormentes kókuszos keksz)
  • sajt és felvágott, összegöngyölve
  • sütikiszúróval kiszúrt kenyér, tetszőleges formában

 

A hozzávalókat ízlésesen elrendezzük a dobozban és már indulhat is a sulijárat.



Hideg tésztasaláta üvegben


Hozzávalók:

  • 500 g durum tészta
  • 1 közepes doboz tejföl
  • 1 kígyóuborka
  • 2 paradicsom
  • 1 pici lilahagyma
  • mozzarella golyók
  • 2 főtt tojás
  • olíva olaj

A tésztasaláta alá és fölé:

  • tetszőleges saláta (rukkola, jégsaláta, répa, káposzta)
  • mandulaforgács
  • pici házi barbecue szósz

Elkészítés:

A tésztát megfőzzük, majd kevés olajban megforgatjuk és kihűtjük.

Az uborkát lereszeljük, majd elkeverjük a tejföllel és picit megsózzuk.

Hozzákeverjük a kihűlt tésztát.

A paradicsomot, a tojást negyedekre vágjuk, a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, majd óvatosan a tésztához keverjük.

Végül a mozzarellát is rátesszük a tésztára.

Az üveg aljára salátát teszünk, megszórjuk kevés mandulaforgáccsal. Erre jön a hideg tésztasaláta, majd egy újabb adag saláta és mandulaforgács, végül kevés barbecue szósszal zárjuk.


Tipp: Üvegben lehűtött vízhez hozzákeverjük a kedvenc gyümölcseinket, ami így akár az iskolában is egészséges frissítőként szolgál a nap folyamán.