Élménybeszámolók

Irány Esztergom!

Ne csak a Balatonra gondolj, ha nyaralni indulsz! Itt van a csodálatos Dunakanyar közel a fővároshoz, rengeteg programlehetőséggel, szépséges látnivalókkal. Esztergom a kapuja és mi hamarosan indulunk, hogy felfedezzük mennyi szuper közös kalandban lehet itt részünk a gyermekkel, hogy aztán a rövid kiruccanás után feltöltődve érkezzünk vissza a dolgozós hétköznapokba.
Arra buzdítalak, fedezd fel te is minél jobban kis hazánkat!

Miért jó döntés Esztergom?

Kultúrára szomjazóknak, történelemkedvelőknek

Ha Esztergom, akkor természetesen mindenkinek a Bazilika jut az eszébe. Ehhez a városhoz köthető a Magyar Királyság kezdetének története. Nagyszerű program a Bazilikát, Magyarország legnagyobb székesegyházát a Duna másik oldaláról is megtekinteni. Amikor átsétálunk a Mária Valéria hídon, máris Szlovákiában, Párkány városában találjuk magunkat. A Bazilika belső tere ingyenes látogatható, belépőjegyet az altemplom, a kincstár, és a kupola megtekintéséhez szükséges váltani. A szűk csigalépcsőt a gyerekek is élvezni fogják, a Panoráma terem és a csodás látvány megéri a fáradalmakat, a fenti kávézóban pedig picit megpihenhetünk.

A Vármúzeumban visszacsöppenhetünk a középkori királyok, reneszánsz érsekek, a vár lakóinak és szolgálóinak időszakába. Megtekinthetjük a Rondella kiállítótermen túl a Várszínházat, a Fehér-torony kilátót, Vitéz János könyvtárszobáját, a harangudvart, a Lipót-teraszt és a Szent Korona hiteles másolatát bemutató trón- illetve lovagtermet.Közkedvelt látnivaló a szintén csodás környezetben található, különleges hangulatú Babits Mihály Emlékház.Még számos múzeum áll rendelkezésre illetve be lehet akár nevezni a Turisztikai Információs Iroda Multúra egyedülálló városnéző csomagjára is. (www.iranyesztergom.hu)

Túrázókedvűeknek

A Vaskapu-hegyről népszerű kirándulóhely, belátni a csúcsról egész Esztergomot és a Dunakanyart. A kilátás gyönyörű és egy étteremmel rendelkező menedékház valamint egy állatsimogató is várja a túrázókat.
Végigjárhatjuk a Strázsa-hegyi tanösvényt (kb. 1 óra) és felfedezhetjük a védett növényeket, mint a gyönyörű erdei szellőrózsát, a sömörös kosbort, a fekete és a leánykökörcsint, vagy az apró nőszirmot és láthatunk számos szebbnél-szebb lepkefajt. A hegy tetején álló kilátóból egyedülálló panorámában gyönyörködhetünk. A tanösvény utolsó állomásánál a “Gyilkos-tónál” a vízpartok rejtett élővilágával ismerkedhetünk meg. (forrás: www.dunaipoly.hu/hu/helyek/tanosvenyek/strazsa-hegyi-tanosveny)
Túraútvonal ajánlat még: A lenyűgöző adottságokkal bíró Búbánat-völgy, vagy a Rám-szakadék egyedülálló, sziklás, vadregényes útvonala, vagy a festői szépségű pilissztentléleki túra mind kitűnő választás felfedezni a mesés tájat.


Vízimádóknak

Aquasziget: Fedett élményfürdő (többek között sodrófolyosóval, vízeséssel, vízgombával, dögönyözővel és mászófallal, jacuzzival és gyermekmedencével, csúszdákkal) szaunavilág és kültéri strand (óriás játszótérrel, strandröplabdával) vár a fürdőben.
Palatinus-tó: Az ország egyik legtisztább vízű mesterséges tava, ahol strandokat építettek ki csúszdával, sportolási lehetőséggel, működik búvárbázis és csónakázni is lehet.
A Kis-Dunán, illetve innen a Nagy-Dunára kijutva hosszabb-rövidebb vízitúrákat tehetünk. Kajak-és kenubérlésre van lehetőség.
A Bottyán-tó horgászok kedvelt helye, ahogy a Búbánati-tavak együttese is, utóbbi csónakázáshoz is nagyszerű választás.


Közlekedési eszköz rajongóknak

Az autógyártásról is nevezetes Esztergom, és van a városban egy Autós Közlekedési Park, ahol 6-12 év közötti gyermekek kis Suzuki Vitarák volánjai mögött gyakorolhatnak.Van dotto-kisvonat, ami nagyszerű lehetőség a városnéző túrára
Lehet sétahajókázni, egy 45 perces út alatt a vízről megcsodálni a Várhegyet a Bazilikával és a gyönyörű természeti értékeket.


Édesszájúaknak

Meg kell nézni az Esztergomi Bazilika marcipánból készült 1:200 arányú makettjét is és kipróbálni 1-2 különlegességet az Esztergomi Központi Kávéház-Szamos Cukrászdában, ahol még Babits sarok is található, hiszen szívesen időzött itt a nagy költőnk.
Érdemes fagyizni egyet a Széchenyi téren.

Gyerekeknek

Duna Múzeum: A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum igazán népszerű a kicsik körében, hiszen játékos formában ismerkedhetnek a vízzel: van hatalmas vizes terepasztal és árvízi terem is helikopterrel, pihenőpad, ahol vízzel kapcsolatos versekbe, dalokba hallgathatunk bele és egy vetítőterem, ahol levezetésképpen meg lehet nézni a Nagy Ho-ho-ho horgászt ( sajnos felújítás miatt csak jövőre látogatható)Geoda: Interaktív Őslény és Ásványkiállítás, ahol ősmaradványokat lehet kutatni és megismerni.Máltaiak játszótere: Mert egy játszótér mindig kell! A Bazilikától 10-15 perc sétatávolságra, a Kőrösi László utcában található ez a nem szokványos játszó, ahol esős idő esetén vagy nagy kánikulában fedett terasz alá is be lehet húzódni játszani. Kis faházban WC és pelenkázó biztosítja a kényelmet, van babaszoba, a kicsiknek kismotorok, a nagyobbaknak társasok, melyek térítésmentesen használhatóak. A fenti látnivalók összegyűjtésében nagy segítségemre volt az Irány Esztergom! című mesekönyv. Az Utazik a család sorozat könyvei egyszerre mese- és útikönyvek. Nagyszerű választás kicsiknek és nagyobbaknak is, hogy a lapokon keresztül, a vicces család és két kis kedvencük utazásai által megismerhessék Magyarország legszebb vidékeit, a csodás kötelező látványosságokon túl a kevésbé ismert helyeket is.

Nem csak úti célt tekintve lehet nyaralni másképp is

Ha eddig mindent megterveztél, beosztottál, engedd most ezt el kicsit. 

Járjatok nyitott szemmel útközben és ami tetszik ott álljatok meg.

Nézz körbe indulás előtt, de gyűjts több lehetőséget össze, így aztán tudtok időjárástól, kedvetektől, távolságoktól függően látogatásokat tenni.Ha eddig mindig a Google keresőbe írtál kulcsszavakat, vagy csak a Booking-ot ismerted, nézz szét a KidsOasis oldalán, hogy ne legyen zsákbamacska a választásod. Hallgass ismerőseidre, amikor ódákat zengenek egy helyről, majd nézz utána te is, hogy nektek is megfelelő lehet-e, aztán foglald le, ne csak találomra válassz.

Ha eddig a gyerekmedence volt a döntő szempont, legyen minél több lehetőség a közös programra. Milyen jó is az, amikor együtt csúszdázhattok, együtt társasozhattok, vagy túrázhattok. 

Múzeumra, sétára, cukrászdára is jusson idő a fürdés mellett.Élvezd a nyaralást te is úgy, akár egy gyerek!Este ne dőlj ki, igyatok meg 1-1 pohár bort a pároddal és beszélgessetek.

Te jártál már a csodaszép Esztergomban?