Élménybeszámolók

Őszi lazítás Esztergomban, a Portobello Hotelben

Legjobb ajánló az élménybeszámoló! Tessék! Ilyen egy pihenés a négy szélforgós Portobello Hotelben : Esztergomról a legtöbbünknek a Bazilika jut eszébe, pedig a város ezen a kétségkívül központi látnivalón kívül is ezernyi hangulattal, szépséggel kecsegtet. Október közepén egy hosszú hétvégét töltöttünk itt, a négy szélforgós Portobello Wellness & Yacht Hotelben – és az egész család máris szívesen visszatérne!

Az ősz közepén, a nyártól már kissé eltávolodva, de még a nagyobb karácsonyi hajtás kezdete előtt jólesett beiktatni néhány nap pihenést. Bár Esztergomban együtt és külön-külön is többször jártunk már, családi kirándulás és osztálykirándulás célpontja egyaránt volt a város, mégis tartogatott új élményeket, sőt, visszatérésre csábító felfedezni valókat is.

Vásár Párkányban, vacsora a Portobello Hotelben

 

A Portobello Wellness & Yacht Hotel a város központjában, a hangulatos Kis-Duna partján fekszik, pár perc sétával mind Esztergom központi nevezetességei, mind pedig a Mária Valéria-híd elérhető innen. Az őszi időben az is óriási vonzerőt képviselt, hogy közvetlen összeköttetésben áll az Aquasziget élményfürdővel, nem csoda hát, hogy a hétvége jó részét a medencék közvetlen közelében töltöttük.

Érkezés után viszont nem az élményfürdőben kezdtük a programot, hanem a hídon átsétálva, a szlovákiai Párkányban, ahol épp a Simon-Júda napi vásár eseményei zajlottak. Kézművesek, méhészek standjai között sétáltunk a belvárosban, a Duna partján pedig megcsodáltuk az alkonyatkor aranyfénybe öltöző Bazilika panorámáját. Estefelé pedig ismét gyalog sétáltunk át a híd közepén felrajzolt államhatáron, hogy aztán a Portobello Hotel éttermében elköltsük a minden igényt kielégítő vacsorát. A választék valóban óriási, többféle leves, főétel, édesség, sajt és gyümölcs kelleti magát a svédasztalon. Itt a legválogatósabb gyerek is talál magának finomságot, a legkisebbeket pedig bébiételek, etetőszék és babáknak való teríték várja.

A családbarát Portobello

 

A második és a harmadik nap jó része a bőséges, finom reggeli után a vizes kikapcsolódásé volt. Az élményfürdő kültéri medencéinek egy része ugyan már

bezárt a nyári szezon végével, az úszómedence és a kültéri termálmedence azonban remek kikapcsolódást nyújtott az októberi napsütéseben. Ezeket a medencéket a fedett medencetérből közvetlenül is meg lehet közelíteni. A legtöbb időt persze mindannyian az élménymedencében és a csúszdákon töltöttük, de a szaunázás sem maradt ki a programból. A fürdő wellness részlegébe csak 16 éven felülieket engednek be, és van fürdőruhás szauna, illetve szaunalepedőben, fürdőruha nélkül látogatható fény- és hangterápiás, gyógynövényes és finn szauna, illetve gőzfürdő is. A finn szaunában profi szaunamester által vezetett szaunaszeánszokon is részt lehet venni. Az élményfürdőben az egészen kicsik sem maradnak szórakozás nélkül az élményfürdőben: gyerekmedencében pancsolhatnak, a pihenésüket pedig baba-mama szoba, illetve játszószoba szolgálja.

A családbarátságot egyébként a szigorú minősítési rendszerben négy szélforgós minősítést elért Portobello Hotel is nagyon komolyan veszi. A kicsik számára minden kényelem és felszerelés adott ahhoz, hogy kipihenjék magukat, a játékkuckó és az animációs programok, illetve a kültéri játszótér pedig a szüleiket juttatják egy kis szusszanáshoz. Mi viszont két kamasszal érkeztünk, így a játszókuckó helyett inkább a fitnesz-termet vettük célba, ahol a kiváló minőségű kardiogépeken vezettük le az úszás, pancsolás, csúszdázás után megmaradt energiáinkat. Volt mit kipihenni, az egybenyitható családi szobákban, a hihetetlenül kényelmes ágyakban!

Macskaköves utcák, csodás látképek

 

Persze a városban tett nagy séták sem maradhattak ki a programból. A legtöbben a Bazilikát és a Keresztény Múzeumot ismerjük, ha ez a város kerül szóba, pedig Esztergom rengeteg más látnivalót is tartogat. A Bazilikához vezető keskeny Macskalépcsőn felgyalogolva például a város jó részét beláthatjuk a Szent Tamás-hegy Kálváriájával, a Mária Valéria-híddal és a Duna-parttal együtt. A Vármúzeum és a Dzsámi a történelmi időkbe visz vissza, míg a város főtere és macskaköves utcái bájukkal varázsolják el az ide látogatót. A Bazilika és a valóban érdekes múzeumok mellett érdemes rászánni egy kis időt arra, hogy látszólag céltalanul kóboroljunk a kis utcákban, és a medencék mellett a város hangulatában is megmártózzunk.

Elutazás előtt a város környékét is felfedeztük: érdemes felgyalogolni vagy felautózni a Vaskapuhoz, ahol az étterem teraszáról élvezhetjük a Dunakanyar valóban lélegzetelállító panorámáját, vagy akár túrázni is elindulhatunk. Hazafelé még megtoldottuk a hétvégét egy dobogókői kitérővel is, hogy a csúcsról még egyszer feltöltődjünk a Dunakanyar látványával, a víz és az őszi erdő csodás színeivel.