Élménybeszámolók

Pécsi kalandorok - Csak már indulnánk...

Tavaly márciusban vettem meg az első térképüket.

 

Majd háromnegyed órát válogattuk a könyvesbolti eladóval, hogy olyat találjunk, amelyiken többé kevésbé aktuális az úthálózat is. Hazatérve hamar kiderült, hogy gyerekszemmel nézve micsoda kincset vittem haza. Gyakorlatilag azóta felette guggolnak - kisebb megszakításokkal. Keresik az ismerős nevű városokat, nagyokat nevetnek a vicces helyneveken és közben észrevétlenül tanulják a mi kis országunkat.

Hasznos dolog ez, mert ha az ember ilyen utazó nagykövet lesz, akkor van dolga a térképpel: először is az első célpontunkat kellett megtalálnunk: Nagybörzsönyt. Hamar rájöttünk, hogy ez bizony cudar messze van tőlünk, viszont egy olyan környéken, ahol (a Kidsoasis válogatótól eltekintve) még egyikünk sem járt. Így látatlanban a Duna-Ipoly tája varázslatos, különleges vidéknek ígérkezik és elsősorban kirándulási célpontokat kínál.

 

Úgy tervezzük, hogy Pécsről Esztergom felé megyünk, amely régóta vágyott célpontunk. Így egy kis kultúrával kezdjük az alapvetően természeti élményeket kínáló nyaralásunkat.

Mondanom sem kell, hogy az eredmény kihirdetése óta a gyerekeink egyfolytában a szállodák honlapját bújják, úgyhogy otthonosan mozgunk a Malomkert Panzió honlapján is. Leginkább a biciklibérlési lehetőség hozta lázba a csapatot és a látnivalók között felfedeztük a Nagybörzsönyi kisvasutat is, amit semmiképpen nem fogunk kihagyni. Nagyon várjuk már az utazást: csendes helyen, igazi természetközeli élményekkel, nagy kirándulásokkal - még talán az augusztusi csillaghullásból is elkapunk valamennyit. Városi emberek vagyunk, ránk fér egy kis jó levegő és a gyerekekre pedig jó sok szaladgálás.

 

Nagy fejtörést okoz a pakolás, mivel még sosem nyaraltunk családbarát helyen. Általában az egész utazócirkuszt visszük magunkkal - babakocsit, társasjátékot, tartalék ennivalót, kismacskafarkát is, biztos, ami biztos. Gyanítom, hogy most is így teszünk és majd meglátjuk, hogy mire nem lesz szükség.

 

A legnagyobb fejtörés pedig maga a hosszú út. Két nagyobb lánykánk már tudja, hogy ezt az áldozatot meg kell hozni az élményekért (és a Kidsoasis honlapján elolvastuk a hasznos javaslatokat is erre vonatkozóan), de a kisbabánk esküdt ellensége a gyerekülésnek. Tegnap azonban eddigi szokásától eltérően úgy döntött, elalszik benne, ezzel elültette bennünk a reményt, hogy gondtalan, jókedvű utazásnak nézünk elébe. Csak már indulhatnánk!

Szentendrei Judit