Élménybeszámolók

Wellness - ahogy nekünk jó

Annyi minden megváltozik az ember életében egy gyermek születésével, miért pont a pihenési szokások maradnának változatlanok? Mit jelentett számomra a wellness a kisfiúnk születése előtt? 

A szó nekem egybeforrt a teljes testi és lelki feltöltődéssel, a 100%-ban önmagamra figyeléssel. Egy-egy wellness hétvége arról szólt, hogy teljesen átadjam magam az erre specializálódott szálláshelyek nyújtotta kényeztetésnek. Ha viccesen szeretném megfogalmazni, mennyiben más egy wellness élmény ma a másfél éves kis totyogóm mellett, azt írnám, hogy negyedóra fürdőzés otthon a kádban - anélkül, hogy percenként rám nyitná az ajtót - csodás felüdülést eredményez. 

Azt hiszem, természetes, hogy szülőként - főleg az első hónapokban, években - bár vágyunk arra, hogy újra részesei legyünk a korábbi élményeknek, kissé hátra sorolódnak az efféle programok.  Nekünk sokat jelent az aktív, egészséges életmód. Egyértelmű, hogy már nemcsak a saját igényeinket kell figyelembe venni, sőt, mindig az a legfontosabb, hogy a kisfiúnk jól érezze magát. Valljuk be, egy néhány hónapos, vagy egy-két éves kisgyermekben még nem fogalmazódik meg az igény, hogy elutazzon, hogy több napot egy szállodában töltsön.

Mi szülők szeretnénk menni, a kicsi pedig jön velünk. Kutya kötelességünk mindent úgy szervezni, hogy ne tortúraként élje meg azt a néhány napot, amit az otthonunktól távol töltünk. Ebben jelentenek nagy segítséget a gyermekbarát szálláshelyek, ahol mind felszereltségben, mind hozzáállásban igazodnak a szülők elvárásaihoz. Egyrészt segítenek redukálni a csomagok mennyiségét azzal, hogy rendelkezésünkre bocsájtanak sok olyan dolgot, ami a gyerek ellátásához szükségesek. Másfelől olyan hangulatot teremtenek, hogy ne érezzük magunkat feszélyezve egy-egy akár kínosnak mondható szituációban sem pl. eltörik valami (talán éppen a mécses a gyereknél a vacsora közben), ami egy normál szállodában esetleg nemtetszést váltana ki a személyzet vagy épp a többi vendég részéről.

Mi Marci fél éves korában gondoltunk először arra, hogy meg kellene próbálnunk néhány napra kimozdulni. Szerencsére jó természetű kisfiúnk van, aki utazni kiváltképp szeret, így különösebb aggodalom nélkül indultunk el. A szállodában mindenki kedves volt, a takarító személyzettől a felszolgálókon át az animátorokig. Úgy gondolom, hogy amit ki lehetett hozni abból az 5 napból, mi kihoztuk, és a kicsi láthatóan élvezte a nyüzsgést.

Az első estén vacsora közben azon nevettünk a párommal, hogy ha gyermekünk úgy döntene, hogy nekiáll kiereszteni a hangját, hát abban a nagy háttérzajban, amit a sok, kisgyerekes család jelenléte okozott, fel sem tűnt volna senkinek. Az első jól sikerült nyaralás után azt a következtetést vontuk le, hogy teljesen igaz a mondás, ha a szülő nyugodt, kipihent és jól érzi magát, akkor ez átragad a gyerekre is. Idén már nem gondolkodunk kifejezetten gyermekbarát szálláshelyben, még jobban megismertük a gyermekünket, így szintén az ő igényeit előtérbe helyezve, de más típusú nyaralásra készülünk.

A wellness másik fontos része a mozgás. Nem volt kérdés számunkra, hogy amint lehetséges, szeretnénk megismertetni Marcival az babaúszás örömeit. 5 hónapos korában vittük először és bátran állíthatom, nagyon jó döntés volt. A játékos, dalos és mondókás foglalkozások közben elsajátított gyakorlatoknak köszönhetően nagyon magabiztosan viselkedik vizes közegben. Párommal közös szenvedély a kerékpározás, én főleg nagyon vártam az első alkalmat, hogy hármasban tekerhessünk.

Évek óta törekszem arra, hogy olyan kozmetikai-és tisztítószereket használjak, amelyek előállítása illetve használata kevésbé terheli a környezetet illetve a szervezetünket. Szerencsére ma már számos olyan terméket lehet kapni, amelyek megfelelnek az elvárásaimnak.  Ha élhető világot szeretnénk biztosítani a gyermekeinknek, akkor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne szennyezzük tovább a Földet.

A jó közérzethez hozzájárul az is, hogy megfelelő minőségű, értékes és tápanyagokban gazdag élelmiszereket fogyasszunk. Nagyon szeretném, hogy a kisfiam egészséges felnőtté váljon. Teljesen egyetértek azzal, hogy a jövőbeni egészségi állapotát az első évek alapozzák meg.

A fent leírtakban látom annak a kulcsát, hogy a családom kiegyensúlyozott, vidám és optimista. És amíg a házunk kacagástól hangos, addig itthon is úgy érezzük magunkat, mint egy wellness szállodában.