Ezt látni kell

3 klassz hely a családi kiránduláshoz

Itt a jó idő, de nem tudod, hova menj a családdal? Még keresed a családi kirándulás helyszínét? Mutatunk három igazi gyöngyszemet, ahol az egész család jól fogja érezni magát.

Idén nyáron, ahogy tavaly is, ismét nagyobb hangsúly fog esni a hazai kirándulásokra, mint a távoli utakra. De mi legyen a családi kirándulás helyszíne? Fedezzétek fel az ország legizgalmasabb természeti csodáit – és ha nem elég egy nap a látnivalókból, akár meg is szállhattok itt a három-öt szélforgós minősített családbarát szálláshelyek egyikén. Mutatunk három tippet!

Kiskunsági Nemzeti Park

A Kiskunsági Nemzeti park 1975-ben, az ország második nemzeti parkjaként alakult meg. Hatalmas, összesen 53 000 hektáros területe kilenc különálló, mozaikszerű területegységből áll össze. Az egész család számára izgalmas látnivalót nyújt a Bugacpusztai Pásztormúzeum, ahol az állattartás hagyományos kultúrájával ismerkedhettek meg. Ha ennél érintetlenebb területeket szeretnétek felfedezni a családi kirándulás alkalmával, érdemes megcélozni a Szikra- és Alpár-rét térségét. Ez a környék egy-egy holtágat is magában foglal, ahol tündérrózsákban, sárga virágú vízitökökben, és a vízi élővilág más, színpompás képviselőiben gyönyörködhettek. Az izsáki Kolon-tó édesvízi mocsara az orchideafélék otthona. A Solti-lapály szikastavaiban gulipánok, a Korom-szigeten pedig Európa legnagyobb dankasirálytelepe él.

Családbarát szállásajánlat a közelben: A három szélforgós Cserszegi Vendégházért rajongani fognak a vidéki hangulat kedvelői, ám a szálláshely felszereltsége nagyon is modern. Nagyobb baráti társaságok számára is ideális szálláshely a bócsai tanyavilágban, mégsem túl messze a falu központjától.

Tisza-tó

A Tisza-tó az utóbbi évtizedekben Magyarország egyik kedvenc vízparti üdülőhelyévé vált. Nem is csoda, hiszen annyiféle látni- és tennivaló vár itt! A családi kirándulás célja lehet egyszerűen a csónakázás és a fürdés is, de ha inkább látnivalókat kerestek, abból is van itt bőven! A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban a környék növény és állatvilágával ismerkedhettek meg. Láthattok vidraetetést, és a hatalmas akváriumban a helyi halfajokat is megismerhetitek. Ha mélyebbre merészkednétek az érintetlen természetben, várnak a tanösvények: a Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény, az Örvényi Pákász Tanösvény és a Tiszavirág Ártéri Sétaút. De kerékpárral is körbejárhatjátok a tavat, a kiskörei vízerőműnél és a hallépcsőnél mindenképp érdemes megállni ilyenkor! A tiszafüredi Tisza-Tavi kerékpáros Centrumban akár kerékpárt is bérelhettek.

Családbarát szállásajánlat a közelben: az öt szélforgós Tisza Balneum Hotelben akár cölöpökön álló apartmanokban is megszállhattok, és a hotel parkjában is találtok csónakkikötőt és horgászstéget. A szobákból a Tisza-tó lenyűgöző panorámáját is élvezhetitek.

Ság-hegy és Kemenes Vulkánpark, Celldömölk

Ha Celldömölkön jártok, érdemes felkapaszkodni a Ság-hegy egykori vulkáni kráterébe! A környező síkságból 150 méter magasan kiemelkedő hegy ugyanis egy 5 millió éves tűzhányó maradványa. A római kortól kezdve egészen 1957-ig bányászták itt a vulkáni eredetű bazaltot, amelyet elsősorban útépítéshez használtak fel. 1891-ben itt végzett földtani méréseket Eötvös Loránd a róla elnevezett torziós ingával. Erről, és a vulkánok működéséről is sokat megtudhattok a Kemenes Vulkánpark kiállításain.

Családbarát szállásajánlat a közelben: A három szélforgós JUFA Vulkán Fürdő Resort gyönyörű környezetben, a Ság-hegy lábánál található. Közvetlen összeköttetés van a hotel és az élményfürdő között, ahol válogathattok a medencék, csúszdák, szaunák és egyéb vízi élmények között. De minigolfozhattok, kerékpárt bérelhettek, sőt, a közelben lovaglásra is van lehetőség. A sportos családok kedvence ez a szálloda.