Ezt látni kell

4 ok, amiért húsvét hétvégén is érdemes a Balatonhoz utazni!

Manapság már ritkaságszámba megy, hogy a család a locsolkodók tömkelege miatt ne tudja elképzelni, hogy felkerekedjen a húsvéti hosszú hétvégén.

 

Az én gyerekkoromban – legalábbis felénk – még nemigen jutott eszünkbe „elmenekülni” a sok ismerős, rokon, osztálytárs kölnije elől. Ma viszont már mi sem természetesebb, mint hogy sokan választunk valami szuper hagyományőrző programot és akár több napra elutazunk. Ráadásul mostantól robban be az igazi kirándulóidő, búcsúzunk az éjszakai mínuszoktól és közelít a 20 fokhoz a nappali hőmérséklet.

Az ország számos településén várják a kirándulni és húsvétolni vágyókat különböző programokkal; olyan széles a paletta, hogy talán sokunknak egy egész húsvéti bakancslistára való összegyűlt. Vannak közismertebb, illetve kevésbé ismert lehetőségek, a legnagyobb rendezvény a Hollókői Húsvéti Fesztivál, de igen népszerű a mezőkövesdi Hadas városrészben zajló Matyó Húsvét is.

Ha ezeket a rendezvényeket már kipipáltuk, vagy csak egyszerűen olyan környékre vágyunk, ahol egymás hegyén-hátán több lehetőség is van, ráadásul vízpart van a közelben és már alig várjuk a nyarat… Akkor irány a Balaton!

Hogy miért? Mert számos Balaton-parti, illetve Balatonhoz közeli településen kínálkozik lehetőség az ünnepi családi kikapcsolódásra. Ebből az apropóból akár egy kis körutazást is tehetünk a nyuszi jegyében! 

 

Húsvétkor indul a balatoni hajózási szezon!

Ez már eleve egy igen nyomós érv amellett, hogy a Balaton felé vegyük ezen a hétvégén az irányt. Ki ne vágyna végre a télből kievickélve egy kis hűs tavaszi szellőre a magyar tengeren ringatózva? Már hagyománnyá vált, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. ezekben a napokban nyitja meg a szezont, ráadásul meglepetésekkel is készülnek az utasoknak. A hajózási lehetőségekre ezen a linken tudtok rákeresni.

Húsvéti programok várnak Hévízen és Keszthelyen

 

A hévízi Húsvéti Forgatag 4 napon keresztül kínál programot kicsiknek és nagyoknak. Ugrálóvár, népi játékok és koncertek színesítik a forgatagot, ahol megtalálhatóak a kézműves árusok, valamint a minőségi borokat és finom falatokat kínáló standok is. A város honlapján megtalálható a részletes program.

Ha esetleg nagy gyerkőcökkel érkeztek, akár csobbanhattok is egyet a rossz időben is kellemes hőmérsékletű hévízi Tófürdőben. (A gyógyvíz viszont 12 év alattiak számára nem ajánlott, illetve azt is fontos figyelembe venni, hogy több tíz méter mélységű a tó. Nyáron más a helyzet, hiszen kinti gyermekmedence is üzemel a tó mellett).

Még egy érv Hévíz mellett, hogy kb. 10 percnyi autózásra található Keszthely, ahol a Festetics-kastélyban húsvéti programok (pl. játszóház, koncertek, lovas- és íjászbemutató) várják a családokat.

 

Nyuszi-bulizzatok Tihanyban!

 

Április 17-én, vasárnap rendezik meg Tihanyban a húsvéti nyuszi-bulit, mely már évek óta hagyomány. Az idei programról még nincs bővebb információ, várhatóan a későbbiekben lesz elérhető. A korábbi évekből kiindulva jó választás kicsikkel; kézműves foglalkozások, arcfestés, nyuszisimogató és különböző ügyességi játékok szerepeltek a programkínálatban.

Külön élmény bejárni a települést a kisvonattal, amely a központból egészen a hajóállomásig közlekedik, utazás közben pedig elénk tárul a gyönyörű balatoni panoráma is. A Tihanyi Kisvonat Facebook-oldalán szerepel az információ, mely szerint „Indulás húsvétkor! 2022.04.17.” Ha pedig elég volt a húsvétolásból, akkor számos látnivaló, múzeum és túralehetőség közül válogathatunk.

 

Irány komppal a siófoki Nyúlfutamra!

 

Tihany után – akár másnap – Siófok felé vehetjük az irányt, így a Tihany és Szántód között közlekedő kompozás is felkerülhet az élményelemek listájára. Szántódtól pedig már csak 20 perc autózásnyira van Siófok!

A húsvéti hétvége 4 napján itt is tombol a nyusziláz, a Húsvét és Nyuladalom elnevezésű rendezvény keretei között. Különböző gyermekprogramok, népi fajátékok, nyuszisimogatás biztosan lesz, a részletek a későbbiekben várhatóak.

A sportolni vágyók április 17-én vasárnap részt vehetnek az V. Tojás- és Nyúlfutamon, ahol egy 2022 méteres távon futhat együtt a család, de biciklivel is van lehetőség csatlakozni. Eközben gyermektorna, tojásevő és tojáspucoló verseny is zajlik a Fő téren.

És ha már Siófokon kötöttetek ki, ne siessetek nagyon haza; sőt, akár ha tudjátok, toldjátok meg az ünnepi hétvégét egy-két nap szabadsággal, mert ugyebár az aktív pihenést nem árt kipihenni. Erre pedig tökéletesen alkalmas a siófoki Hotel Azúr KidsOasis minősített családbarát szálláshely saját fürdőcentrumával és a minden korosztálynak kedvező kikapcsolódási lehetőségekkel.