Praktikanya

5+ 1 figyelemfelkeltő módszer kisgyerekeknél

Megtanultam pár dolgot, amióta anya vagyok és amióta a most hatévesem elkezdett beszélni. 

A kisgyerekek beszélnek-beszélnek és beszélnek. Játszanak és közben szinte megállás nélkül mesélnek. Rengeteget kérdeznek és előfordul, hogy még véletlen sem reagálnak arra, amit mi szüleik szeretnénk. Sokszor hangosak, szétszórtak, figyelmetlenek. 

Hagyjuk, engedjük őket játszani, belemerülni a kis tevékenységükbe, ám van az a pont, amikor muszáj ránk figyelnie. A következő tippjeim vannak, amikor már túl hangos a gyerek, amikor el kell érned, hogy meghallja, amit mondasz.

1. Érintés

Az első lépés, amennyiben lehetséges (mert például az autóban, a kormány mögött ülve nem tud megtenni), mindig legyen ez: menj oda hozzá, érintsd meg a vállát, karját, arcát.

 

2. Szemkontaktus

Ha épp mindjárt kifut a tej, akkor persze nem aktuális, de törekedj arra, hogy ne a másik szobából, másik helyiségből próbáld fegyelmezni, onnan kérj, vagy úgy próbálj elérni valamit. Menj oda hozzá és nézz a szemébe.

 

3. Érdeklődés

Nyugodt, kedves hangnemben érdeklődj arról, mit csinál éppen, meséljen neked róla, mi történt az elmúlt pár percben vagy éppen most. Így nagy eséllyel megszűnik a nagy hangerő és talán tudtok együtt is játszani. Érdemes követni a kis játék együtt, majd kis játék egyedül, aztán megint együtt, újra egyedül menetet.

 

4. Válaszolj!

Az érdeklődés igazi legyen, reagálj arra, amit magyaráz, ha kérdez, akkor pedig válaszolj! Merd azt mondani olykor, hogy nem tudom. Nem baj, ha tudja, ha rájön, hogy te sem tudod mindig mindenre a választ. Jó megoldás lehet a kérdésére egy visszakérdés: szerinted miért van így? 

 

5. Hangerő

Talán minden gyereknél más válik be. Célravezető lehet adott esetben suttogás is – így muszáj lehalkulnia, hogy meghallja, mit szeretnél. De ne legyen lelkiismeret-furdalásod akkor sem, ha felemeled a hangod. Egy-két hangos szó még nem a világ vége. Van úgy, hogy elszakad a cérna. Próbálj minél hamarabb lehiggadni, fékezni magad. Amikor pedig mindketten megnyugodtatok -esetleg jól kisírtátok magatokat- akkor tudj bocsánatot kérni, amiért kiabáltál. 

 

6. Csináljatok valami egészen mást!

Ha úgy érzed se eleje se vége annak amit épp tesztek, ő nem figyel, te nem is érted, mit csinál, akkor jusson eszedbe valami frappáns és a lényeg, hogy valami egészen más teendő. Például tornázzatok egyet. Kezdj el énekelni, akár viccesen átköltve a szöveget. Kapcsolj zenét. Ugráljatok, pörögjetek. De már az is nagyon jól jöhet, ha átmentek például a szobából a konyhába. Mutass valami egyszerű kísérletet, például olvasszatok jégkockát, vagy püfföljetek egy kis süteménytésztát, esetleg fűzzetek nyakláncot száraztésztából. 

 

Figyelmet felkelteni számtalan módon lehet, ami mindig nagyon fontos, hogy ne veszítsd el a humorérzéked, a kreativitásod és a türelmed is legyen kéznél. Hiába, egy anyának sokrétűnek kell lenni! De fog ez menni, meglátod!