Praktikanya

Hogyan teheted kényelmesebbé az autós utazást gyerekkel?

A gyerekekkel való utazás stresszes lehet. És kimerítő. Minél több a gyerkőc a családban, annál többféle igényük van és azok lehetőség szerint különböző időpontokban kerülnek elő. Pont ezért keresünk mindig olyan utazási kiegészítőket, amelyek egy kicsit megkönnyítik az életet.

Ahogy egyre bővült a családunk, az évek során kismillió utazási felszerelést, kiegészítőt kipróbáltunk, hogy a lurkóknak, no és persze nekünk is minél komfortosabb legyen maga az autózással töltött idő.

 

Aztán kiderült, hogy nem kell semmit túlgondolni, nem kell semmi extrával készülni, hiszen az alapokon van a hangsúly. Hiába választjuk ki gondosan a KidsOasis oldalán a legszimpatikusabb családbarát szálláshelyet, oda még el is kell jutni valahogy, tehát nincs más hátra: még indulás előtt a lehető legkényelmesebbé kell tenni az autót. Igen, azt, mert azon múlik minden. Vagy legalábbis majdnem...

 

Gyerekülés, ülésmagasító: Teljesen triválisnak tűnő kérdés, pedig nem az! Mivel a legtöbben ritkán szoktunk 2-3 órát autózni, lehet, hogy fel sem merül, hogy a gyerkőcöknek már nem annyira kényelmes hátul. Őszintén szólva, ez nálunk pont a nyaralás előtt derült ki és milyen jól is jött... A legkisebb gyerekülését még épp időben ki tudtuk cserélni, így az ébren és az alvással töltött időt is szuper kényelemben tudta eltölteni.

 

Kütyük az autóban: Hát ez bizony mindig megosztó kérdés, hogy a gyerekek tabletezhetnek-e egyáltalán, de nálunk ez akkor, amikor hosszú útra megyünk és valahogy szeretnénk lefoglalni a srácokat, elő szokott kerülni. Mivel azonban nem szerettük volna, hogy a gyerekek görnyedt nyakkal bambulják az eszközt akár órákon keresztül is, ezért az első ülésekre felszereltünk egy-egy tartót. Így kényelmesen, kellő távolságból nézik a meséket, ráadásul ezzel a megoldással elejét vettük annak is, hogy hányingert kapjon valamelyikük útközben. (Gyakran előforduló probléma, hogy mozgó autóban, olvasás vagy akár mesenézés közben, ha lefele néz a gyerek, akkor hányingere lesz)

 

Ez a kérdés valójában az előzőhöz kapcsolódik, de érdemes külön pontot is szánni neki: ez nem más, mint a fejhallgató. Tényleg megosztó, de ha nincs más lehetőséged, vagy tényleg igényli a gyerek és te sem szeretnél 2-3 különböző mesét hallgatni egyszerre, akkor érdemes beszerezni egy jó kis fülest. De kifejezetten gyerkőcöknek valóra gondolj, mert azok egyrészt ergonómiai szempontból rájuk vannak tervezve, másrészt a hangerő mértéke is limitált, elkerülve ezzel azt, hogy a lurkók ordítva hallgassák a zenéiket, meséiket.

 

Rendszerezők: Te is tudod, hogy a srácok mindent képesek magukkal hurcolni, körbe bástyázzák magukat játékkal, kulaccsal, uzsival, szóval egy idő után alig látszódnak ki a kupacból. De egy rendszerezővel ez ellen is tehetsz. A legjobb, amikor az első ülésekre szerelsz zsebes tárolót, amibe egy csomó mindent el tudnak rejteni a zsepitől a parkolóban összegyűjtött falevelekig.

 

 

Sokszor tényleg csak néhány apróságon múlik, hogy mennyire nyűgös egy hosszú út, de ha egy picit is belegondolsz, nálunk, felnőtteknél is pontosan ugyanígy van.