Praktikanya

5 dolog, ami mindenképp kerüljön a hátizsákba, ha kirándulás a program!

A kirándulás remek időtöltés, ám ha felkészületlenül indulunk neki, akár kellemetlenségekkel is számolhatunk. Amikor a hátizsákba pakolunk, érdemes a váratlan helyzetekre is felkészülni, hogy lehetőleg semmi se ronthassa el a túránkat. Ez az 5 dolog például mindenképpen legyen nálunk.

1. Enni- és innivaló: a kirándulás alapja

Enni- és innivalóból inkább kicsivel több legyen nálunk, mint egy kicsivel kevesebb, hiszen az éhes, szomjas gyerek hamar elunja a programot, nyűgös lesz, de a mi energiánk is hamar elfogy, ha nincs nálunk elegendő „muníció”. Olyan élelmiszereket vigyünk, amelyek nem romlanak meg gyorsan, nem törnek péppé, és nem olvadnak meg útközben: csoki helyett jobban járunk a keksszel, az energiaszelettel, a lágy gyümölcsök helyett pedig hasznosabb a strapabíró alma – akár szeletelve, jól záródó dobozban. A vízvételi helyekről is érdemes tájékozódni, mert a kulacsok hamar kiürülnek gyaloglás közben.

2. Minden kirándulás más ruhát igényel

Az szinte természetes, hogy kirándulni az időjárásnak megfelelő ruházatban indulunk. A váratlan helyzetekre is érdemes azonban előkészülni: egy plusz pulóver, zokni, egy esőkabát nem foglal nagy helyet, mégis nagyon hasznos lehet, amikor beborul az ég, vagy belelépünk egy nagyobb pocsolyába. A sapka is fontos ruhadarab, akár tűz a nap, akár elered az eső, hasznát vesszük.

3. Tájékozódni tudni kell!

A GPS és az online navigációs eszközök rendkívül hasznosak, hiszen csalhatatlanul megtaláljuk velük a helyes utat. A régi vágású, nyomtatott térképektől és az iránytűtől azonban ne szabaduljunk meg, hiszen kirándulás közben eljuthatunk olyan helyekre, ahol nemigen van térerő. Ráadásul mindenkit utolérhet az a helyzet, hogy lemerül a telefon akkumulátora. Egy power bank vagy egy vezeték nélküli, szükség esetén napelemes gyorstöltő mindig legyen nálunk, mert ha nagyon eltévedünk, vagy valakit kisebb baleset ér, tudnunk kell segítséget hívni. Ha számunkra teljesen ismeretlen helyet szeretnénk felfedezni, az is jó ötlet, ha egy szervezett túrához csatlakozunk, ahol a túravezető gondoskodik a biztonságos eligazodásunkról.

4. Védőkrémek és elsősegély-csomag

A kirándulás kozmetikai alfája és omegája a napvédő krém és a rovarriasztó. A fényvédelemre nem csak tűző napon van szükségünk, hiszen napsugárzás borús időben is éri a bőrünket. Egy kisebb elsősegély-csomag is jól jöhet: legyen benne kötszer és ragtapasz, sebfertőtlenítő, láz- és fájdalomcsillapító, kullancs-eltávolító csipesz és rovarcsípés, illetve allergia elleni szer. Vigyünk magunkkal papír zsebkendőt és wc-papírt is.

5. Sokoldalú eszközök

Minden kirándulás során szükség lehet egy többfunkciós vágószerszámra, így hasznos, ha legalább a család férfi tagjainál akad egy svájci bicska. Egy zseblámpa is jó, ha van nálunk, bár ma már a legtöbb okostelefonnak van zseblámpa-funkciója (már csak ezért is gondoskodjunk róla, hogy az akkumulátoraink fel legyenek töltve). Egy könnyű pléd jól jöhet, ha valahol megpihennénk, leülnénk. Ha a pihenő idején szeretnénk lefoglalni a gyerekeket, legyen nálunk egy kisebb labda, egy buborékfújó, vagy egy ugrókötél, hogy amíg ők játszanak, a felnőttek kis szünethez jussanak. Aki nagyon kicsi gyerekekkel indul kirándulni, az jó, ha visz magával valamilyen gyerekhordozó eszközt, például hordozókendőt, mei tai-t arra az esetre, ha nagyon elfáradna a kicsi. És persze mindenképp legyen a hátizsákban egy nylon zacskó a felgyűlő szemétnek, hiszen ezt nem hagyhatjuk az erdőben – legalább az első erdei kukáig vigyük magunkkal.