Praktikanya

5 tipp, hogyan csökkentsd a stresszt a családi utazáskor

Meleg van, mindenki ingerültebb, hamarabb elfárad és amúgy sem mindig egyszerű az utazás gyerekekkel. Van néhány apró trükk, amivel marad a jókedv és nagy mosoly az egész család arcán, hiszen, hurrá, indulhat a nyaralás! 

Játék, amihez csak rátok van szükség

barkochba, szólánc, kémes játék (látsz-e gólyát, közlekedési lámpát,...), számolós játékok (számold meg pl. hány zöld autót látsz, vagy számolj kettesével vagy visszafelé stb.). Meséljetek történetet felváltva, kitalált szereplőkkel, helyszínekkel. Garantáltan mosolyt csal majd a család minden tagjának arcára a végkifejlet, illetve egy-egy vicces mondat. 

 

Játék, amihez néhány eszközre van szükség

Készíts a családi utazás előtt egy kincsesládát, rakj egy dobozba mindenfélét, amit aztán a gyermeked az autósülésben ülve megtalál majd. Adhatsz hozzá feladatokat, hogy például gyűjtse össze csak a pirosakat, rakja őket növekvő sorrendbe, stb. Néhány Duplo kockát vigyetek magatokkal, hogy vicces alakzatok, tornyok épülhessenek. Apró kirakós játékokat, vagy matricákat, matricás füzetet is bepakolhatsz, esetleg egy Rubik kockát, vagy ahhoz hasonló tekergethető, forgatható játékot.

 

Zene, éneklés 

Hallgassátok a rádiót és énekeljetek hangosan vagy állítsd össze a család kedvenc számaiból egy CD-t, amit magatokkal visztek. Énekeljetek az oviban, suliban tanult dalokból. Találjatok ki ti szövegeket, költsetek át dalokat. Az éneklés nyugtató hatású, de azért tudjátok abbahagyni is, nehogy másokat, például a sofőrt idegesítse. 

 

Egy kis csemege

Nem vagyok híve annak, hogy unalomból együnk, de van az úgy, hogy megéhezünk, illetve egy kis rágcsálnivalótól még semmi bajunk nem lesz. Kis tárolóedénykében vigyünk magunkkal a családi utazásra mazsolát, kekszet vagy házi készítésű finomságot. Csíkokra vágott répát vagy almát is a kezébe adhatunk a gyereknek, hadd majszolja, könnyen romlandót vagy olyat, amivel nagyon összemaszatolja magát, inkább kerüljük. Víz mindig legyen nálunk! 

 

Újság, feladatlapok, nyitogatós könyvek, mesekönyvek

Készülj néhány ovisoknak vagy kisiskolásoknak szánt füzettel vagy nyomtass te néhány oldalt, ahol különbségeket, kakukktojást stb. kereshet a gyermek. Könyvet is vigyél, pár percig biztosan leköti majd a gyereket, utána pedig olvass te belőle neki vagy költsd át a történetet, hogy nagyokat nevethessetek. Jó családi szórakozás az is, ha egy-egy szót direkt rosszul, másképp olvasol, a gyermeked biztosan felfigyel majd rá és kijavít. 

 

+ 1: Szünet

Tartsatok szünet, álljatok meg utazás közben, hogy nyújtózhassatok, esetleg tornázhassatok egyet, friss levegőt szívjatok. Ilyenkor jöhet pár puszi és nagy ölelések is. Az autóban ülve is kipróbálhatod, hogy csendben maradsz kicsit, nem kezdeményezel beszélgetést, nem kérdezgeted a gyereket, ilyenkor jó eséllyel elringatja majd az autó, és szundít egy nagyot.