Praktikanya

6 legfontosabb cucc, ami egy gyerekes autóban elengedhetetlen

Amikor megszületik az első, második, sokadik gyermekünk és autóval közlekedünk, szinte mindennaposak, az „ezt, azt, amazt bedobom a csomagtartóba, mielőtt indulunk” helyzetek, de sokszor útközben jövünk rá arra, hogy egy csomó mindenre nem vagyunk felkészülve. Ha most egy pillanatra megállsz és a szívedre teszed a kezed, biztos eszedbe jutnak olyan szituációk, amiket hirtelen nem tudtál megoldani. 

Hogy egy kicsit segíthessünk, összeszedtük néhány pontba azokat a dolgokat, amiket érdemes nem random, hanem úgy egyáltalán bepakolnod az autóba, hogy viszonylag kis százalékban érjenek kellemetlen meglepetések. 

 

  1. Nedves törlő! Ez azért is kapott saját pontot, mert nem, nem csak a csomagtartó mélyére pakolt pelenkázótáska rejtsen egy kis csomagot, hanem a kesztyűtartó is. Roppant egyszerű oka van. Vedd azt az eshetőséget, hogy egyedül vagy a gyerekkel, gyerekekkel, hirtelen előre szólnak az utódaid, hogy valamitől maszatosak, koszosak, te pedig a forgalomban ülsz. Ilyenkor az a legegyszerűbb, ha a kesztyűtartóba benyúlsz, és hátraadod az apróságoknak a kendőt. Probléma megoldva, gyerekek megtörölközve, neked nem kellett félre se állnod, és azon sem kell feszülnöd a kormány mögött, hogy már megint mit kennek össze hátul!

  2. Váltóruhák. Szintén az egyik leggyakrabban előforduló hiányosság tud lenni az autóban. Mert hiába van az oviban/bölcsiben váltószett, tuti, hogy pont akkor eszi le magát a magzatod fagyival vagy önti le magát vízzel, amikor nincs nálad egy cserepóló vagy gatya se. Utóbbi hűvös időben még kellemetlenebb tud lenni, így érdemes ezekkel is felszerelni az autód csomagtartóját. (szezonálisan is érdemes időnként megnézni, hogy mi van eltéve, no meg, hogy nem nőtték-e ki időközben)

  3. Váltócipő. Nálunk nem csak anyának, hanem a gyerkőcöknek is szokott lenni váltócipő a kocsiban. Ez időnként csak azért, mert így alakult, de sokszor jártunk már úgy, hogy „de jó, hogy a kocsiban maradt, mert épp most nagyon jól”, szóval emiatt rendszeresítettük. 

  4. Étel-ital muníció! Ez a pont akár kerülhetett volna az első helyre is. Nem tudom, ki, hogy van vele, de az én gyerekeim minden nap úgy jönnek el az oviból/bölcsiből, hogy a vasszöget is képesek lennének megenni, vasszöglével. Azaz éhesek/szomjasak. Emiatt már korábban mi is rendszeresítettük a kis keksz/ropi/víz/gyümölcslé túlélőcsomagot. Ez nagyon jól tud jönni, hiszen, ha sokat autózol, könnyen előfordulhat, hogy dugóba kerülsz vagy úgy indultok el reggel, hogy nem reggelizett a gyerkőc és akkor iszonyú sokat tud számítani, hogy legalább a kocsiban bekap pár falatot. Mellesleg te is megéhezhetsz, így neked is jelenthet gyorssegélyt mondjuk egy kesztyűtartóba vagy tárolórekeszekbe rejtett keksz vagy ropit.

  5. „Elsősegély” csomag. Persze, minden autóban előírás, hogy tartalmazzon elsősegély-dobozt, de azért előfordulhatnak olyan történések, amikor épp az abban található cuccok egyike sem megfelelő. Éppen ezért egy kis szütyőben nem árt ha vannak fontos holmik, a sebtapasztól, a csodakrémen át a fájdalom/lázcsillapítóig. Nyilván itt is életkortól függően jó, ha össze van válogatva néhány apróság. 

  6. Játékok! Tuti, hogy te gyerekeid is folyton visznek magukkal otthonról valamit az útra, ami nem is baj, hiszen sokkal biztonságosabb úgy vezetni, ha nem őket kell szórakoztatni egész úton. De legalább ennyi esetben bent is maradnak a játékok a kocsiban. Ami szintén nem baj! Hagyd is ott vagy hagyj is az autóban belőlük, mert ha épp úgy alakul, hogy szükség lenne egy kis figyelemelterelésre, akkor biztos, hogy üres kézzel indult el otthonról. Ilyenkor pedig a legjobb 

 

Persze lehet, hogy még neked is eszedbe jut néhány olyan dolog, ami az itteni felsorolásból hiányzik, ráadásul életkori sajátosságtól függően lehet pl. pelenka, pótcumi, pót-pótcumi is kell a kocsiba, de az is lehet, hogy már akár egy jó kis könyvecske is elkélhet. Az viszont biztos, hogyha útközben is be vagy biztosítva ezekkel a holmikkal, akkor sokkal egyszerűbbek lesznek az utazással töltött idők.