Praktikanya

7 tipp, hogyan űzzük el a családi wellness idejére a stresszt?

A családi wellness idején a hétköznapok rohanását és stresszes voltát ellensúlyoznánk mindannyian, és a legtöbben minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a feltöltődésre szánt idő „tökéletesre” sikerüljön. Legalábbis érje el a dolog a célját, azaz: valóban pihenje ki és érezze jól magát mindenki, gyűjtsünk közös élményeket, legyenek vidámak és konfliktusmentesek a napjaink. És itt jön a DE…

Ahányan vagyunk, annyiféle elképzelésünk lehet arról, mivel is szeretnénk elütni az időt a családi utazás alatt. Nem biztos, hogy mindenki ugyanakkor szeretne reggel felkelni. Az egyikünk aktívabb pihenésre vágyik, felfedező túrákra, a másikunk lehet, hogy bőven megelégszik a jakuzzival és a paplan kényelmével. 

Néhány tipp, hogy valóban pihentető fürdő, és ne stresszforrás legyen a családi wellness!

 

1. Készítsünk közös programtervet!

Legyenek A és B tervek jó és rossz idő esetére is, és próbáljunk lehetőleg mindenkinek kedvezni, már amennyire tudunk.

Már a programterv előtt az úticélt is érdemes családunkra szabva, körültekintéssel kiválasztani, és alaposan utánajárni, milyen lehetőségek vannak a közelben.

 

2. Találjuk meg az arany középutat: ne tervezzük a programot se túl, se alul!

Ha nem tervezünk semmit előre lesz, ami lesz alapon, akkor elsülhet bárhogy a dolog, de azért jobb, ha tisztában vagyunk a nyitvatartási időkkel, helyszínekkel, jegyárakkal, vagy épp buszmenetrendekkel, és nem mindenre ott és akkor döbbenünk rá. Persze, a Google bármikor a barátunk, de rengeteg időt spórolhatunk, ha a legfontosabb információkat már előre megszerezzük, ráadásul vannak olyan vidékek, ahol az internetkapcsolat sem igazán stabil. A túltervezés ugyanígy problémás lehet, mivel stresszforrás lehet az is, ha az összes nevezetességet ki akarjuk pipálni a listánkon, és ebből nem engedünk; míg lehet, hogy a másiknak már annyira hiányzik egy kis láblógatás, mint egy falat kenyér…

 

3. Készítsünk listát! 

Én bevásárolni sem nagyon merek lista nélkül elindulni, mert szinte biztos, hogy kimarad valami. Az utazáshoz pedig magától értetődő, hogy készítek listát, de inkább a napokig érlelődő lista híve vagyok. Csak kiteszek egy számomra központi – de a gyerkőc számára nehezebben elérhető – helyre egy papírt, és mindig felírom, ami épp eszembe jut a nap folyamán. Hosszú távon érdemes begépelni a listát vagy a telefonon tárolni, és mindig hozzáadni egy-egy elemet. Szinte mindig van valami, amiről kiderül, hogy de jó is lett volna (akár egy kés, zseblámpa, esőkabát, orrspray, bornyitó, utazós telefontöltő, fogvájó, uzsidoboz vagy kistükör), és a következő évben már visszük, ha el nem felejtjük! ☺

 

4. Ne csináljunk belőle problémát, ha különválik a csapat!

Ha nem vagyunk együtt minden percben, az sem probléma, sőt, valószínűleg jót is tesz, ha mindenkinek van egy kevés énideje a nyaralás alatt is. Amíg pl. apa és a gyerkőcök fociznak egyet, anya zavartalanul részt vehet egy szaunaszeánszon; vagy amíg anya pancsol egyet a gyerkőcökkel, apa megihat meccsnézés közben egy sört. Nyilván az a cél, hogy az idő nagy részében együtt kapcsolódjunk ki, de nyugodtan beépíthetünk egy-egy programot, amikor különválik a csapat, ha épp ez szolgálja a közjót és a nyugalmat.

 

5. Ha tehetjük, lazítsunk, engedjük el kicsit a szigorú napirendet!

Nem biztos, hogy maga a világvége, ha a kis óvodásunknak kivételesen elmarad vagy eltolódik a nappali alvás, netán később alszik el éjszaka. Amennyire szükséges, alkalmazkodjunk a kisebbekhez, de ne egy katonás napirend határozza meg a nyaralásunkat. Pont emiatt ideális még 1-2 napot otthon tölteni az utazás után, hogy mindenkinek legyen ideje visszarázódni a hétköznapi rutinba. Persze minden gyermek más és másként reagál a változásokra, ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, milyen szintű lazaság fér bele zökkenőmentesen ezekbe a napokba. 

 

6. Lehetőleg ne csak az utazás idejére vegyünk ki szabadságot!

Semmiképp se munkából rohanjunk a szállodába, és ne is egy késő esti hazaérkezés, és több bőröndnyi mosni- és pakolnivaló terhének gondolatával induljunk dolgozni, ill. a gyerkőcök óvodába, iskolába, úgy, hogy még feldolgozni sem volt időnk ezeknek a napoknak a történéseit. Az utazás előtt jó, ha van egy szabadnapunk a pakolászásra, tervezésre, úti lista írására; és még nagyobb szükség van a hazaérkezés után is egy-két napra, hogy visszarázódjunk a hétköznapokba, és ne érezzük magunkat nagyon „ufónak”, amikor ismét a megszokott üzemmódba kell kapcsolnunk.

 

7. Válasszunk családbarát szállást!

A KidsOasis által minősített családbarát szállásokon minden a mi kényelmünket szolgálja, legyen szó a szobák gyermekbarát kialakításáról, berendezéseiről és felszereltségéről, vagy akár a változatos wellness-szolgáltatásokról, a gyermekprogramokról, vagy a kül-, ill. beltéri játékokról. Ha családbarát szállást választunk, számos stresszforrástól óvjuk meg magunkat: a szállás gyermekbarát bútorai  minimálisra csökkentik a balesetveszélyt, az egész család elfér egy asztalnál, és a gyerkőcöt lekötik a játékok várakozás közben. 

És ami a legfontosabb: rossz idő esetén sem fogunk unatkozni!