Praktikanya

A legjobb hétvégi program: Állatkert! De mit vigyünk magunkkal?

Egy állatkerti kirándulás gyerekkel általában több órás program, akár egész napos is lehet.  Attól függően, hogy mekkora a kicsi, akivel látogatunk, érdemes előre tervezni, hogy mire is lehet szüksége a családnak. Mi az, amit ott be tudunk szerezni és mi az, amit érdemes magunkkal vinnünk.

Gyerekkel állatkertben

Aki gyerekkel már indult útnak - akár állatkertbe, akárt máshová -, az tudja, hogy a legelső kérdés általában indulás-érkezés után, hogy mikor eszünk már. Ezért kezdjük az ételekkel! Az állatkertekben, vadasparkokban szinte mindenhol található kisebb-nagyobb büfé, étkezési lehetőség. Csak a pénztárcánk szab határt annak, hogy mit is választunk a napközbeni étkezésekre a gyereknek. Ha nem szeretnénk sokat költeni, akkor szendviccsel, valamilyen rágcsálnivalóval, gyümölccsel mindenképp érdemes készülni. Saját helyzetünket könnyíthetjük meg, ha még otthon megmossuk a gyümölcsöket, kisebbeknek feldaraboljuk, a rágcsálnivalót esetleg 2-3 adagra kiporciózzuk. Egyrészt nem kell csap keresgéléssel tölteni az időt, másrészt szinte minden gyerek annyit eszik, amennyit elé tesznek. Így pedig könnyen a végére juthatunk az egész napra készített ennivalónak már az első étkezéskor.

Nyári melegben felmerül a kérdés, hogy mi az, ami kibírja majd egész nap a táskánkban.  Érdemes ilyenkor péksüteménnyel, ropival, magokkal készülni. Tejitalokat, joghurtokat pedig ne tároljuk órákig a táskánkban, mert megromlanak a 30-40 fokban. Egyébként se felejtsünk el innivalót csomagolni, de a nyári melegben ez különösen fontos!

Ha gyerekkkel megyünk állatkertbe, biztosan vágynak arra, hogy ők is etethessék az állatokat. Semmiképp se készítsünk mi magunk az állatoknak plusz egy adag rágcsálnivalót stb.. Az állatkertekben, vadasparkokban lehet vásárolni külön az állatok etetésére szánt, úgynevezett zoo-csemegét. Csak ezzel etessük az állatokat!

Ha babával, totyogóssal érkezünk, készüljünk pelenkával, az évszaknak megfelelő öltözékkel, egy kisebb takaróval, ha elaludna a babakocsiban. Nyáron ne felejtsük otthon a sapkát, fényvédő krémet sem! Attól függően, hogy a gyerek mennyire szeret pacsálni, hajlamos leönteni magát stb. egy váltás ruhát is érdemes bekészíteni a kisebbeknek.

Az utóbbi néhány évben felújított állatkertekben van már pelenkázási lehetőség is, és van ahol készültek szoptatási helyekkel is. Így aki nem szeretne egy padon szoptatni, annak sem kell letennie az állatkerti látogatásról. Van, ahol babakocsira sem lesz szükségünk, mert a kert biztosít azt is számunkra.  Picit nagyobb gyerekeknek, akik épphogy szobatiszták lettek, egy mobil bilit érdemes magunkkal vinni, mert bár van mosdó mindenhol, de sokszor a kicsiknek elég nagyok a távolságok. Nem biztos, hogy odaér a szülő a gyerekkel a mosdóba időben.

Ha már kinőttük a babakocsit, de jó lenne, ha nem mi cipelnénk a gyerekek ruháit, hátizsákokat stb. egész nap, akkor kiskocsit is lehet bérelni. És akár még a gyerekek is be tudnak ülni, ha elfáradnak.

Ha pedig nem szeretnénk magunkkal cipelni az egész napra összekészített csomagunkat, akkor csomagmegőrzőben is hagyhatjuk azt.

Játékkal sem kell feltétlenül készülnünk a kisebb gyerekekeknek az állatkerti látogatáskor, amíg a nagyobb testvérek az állatokat nézegetik. Sok helyen játszótérrel, játszósarokkal várják a legkisebbeket, de akár a nagyobbakat is. Így attól sem kell félnünk, hogy mi lesz akkor, ha a gyerekek ráunnak az állatkerti látnivalókra egy idő után.

Érdemes a kiszemelt állatkert, vadaspark honlapján előre tájékozódni, hogy milyen szolgáltatásokkal várják a gyerekkel érkezőket. Szerencsére ma már sok helyen nagyon gyerekbarát módon alakítják át az állatkertet, így nem feltétlenül kell komoly tervezés egy-egy állatkerti naphoz a gyerekekkel.