Praktikanya

A zsiráfot nem lehet becsomagolni!

A címben foglalt életbölcsességet Szepes Mária klasszikus mesehősétől, Pöttyös Pannitól kölcsönöztem, ami azt is jelenti, hogy a probléma nem új. Azt hiszem, a csomagolás is olyan, mint az autóvezetés: rémisztőnek tűnik, de bele lehet jönni.
A zsiráfot nem lehet becsomagolni!

Aki gyakran indul gyerekekkel családi utazásra, az tudja, hogy sosem lehet minden váratlan helyzetre felkészülni: vagy téved az időjárás jelentés, vagy a kelleténél több a sáros pocsolya a környéken, esetleg felbukkan egy csábító medence, amit nem jelzett az utazási prospektus. De semmi vész, kis odafigyeléssel minden megoldható!
Hogyan csomagoljak?

1. Készíts listát!

2. Nézd meg az időjárás előrejelzést!

3. Készíts nagyjából egy nyaralási programot – így felkészülhetsz a különleges felszerelést igénylő programokra is!

4. Vásárold meg, ami hiányzik, keresd meg, amit elpakoltál!

5. Végezz közvélemény-kutatást a családban, ki, miről nem tud lemondani?

6. Családtagonként csoportosítsd a személyes holmikat, mielőtt bepakolnál – így hamar kiderülnek a hiányosságok.

7. Mindent kicsire hajtogatva-tekerve pakolj be, tedd külön, amikre esetleg az úton szükség lehet. A kisebb csomag mehet az autó csomagterébe vagy a csomagok tetejére. 

8. Írj egy listát azokról a holmikról, amiket csak az utolsó pillanatban tudsz majd elpakolni és ragaszd egy feltűnő helyre a lakásban (pl. a bejárati ajtó belső oldala).

9. Adj a gyerekeknek egy-egy táskát, amibe ők pakolhatnak azt, amit szeretnének (esetleg a zsiráfot is…). Hálásak lesznek neked!

10. Gondold át, mire lesz szükségetek az úton a már elpakolt holmikon kívül: enni-innivaló, útijáték, CD stb. 

11. Készítsd ki a ruhát, amiben utaztok. 

12. Amit lehet, már utazás előtt pakold be a kocsiba, kivéve az ételeket és az értékes dolgokat.

13. Indulás előtt nincs más dolgod, mint az ajtóra ragasztott cédulán szereplő holmikat eltenni – és már indulhattok is.

 
Sose hagyd otthon…

- személyes iratokat

- gyógyszeres dobozt

- telefontöltőt (és persze a telefont)

- fürdőruhát

- meleg pulóvert

Azt hiszem, nem kell hosszan ecsetelni, mennyivel jobb feszültség nélkül indulni a családi utazásra. Ennek egyik kulcsa lehet, ha biztosak vagyunk benne: a szükséges holmik régen az autóban pihennek, neked pedig elég a gyerekeket elkészíteni. Néha az is elég feladat egy hosszú út előtt.