Praktikanya

Amikor a gyerek csak a monitor előtt ül…

A XXI. század a digitális világ robbanásszerű fejlődését hozta el számunka, de sajnos a gyerekeket is beszippantotta ez a trend. Túl sok időt töltenek a számítógép előtt és a videójátékokkal. Ennek ellenére nem szabad teljesen elzárnunk őket a fejlődéstől, hisz ez a jövő, nekik egy ilyen világban kell majd helytállniuk, viszont a szabadidő eltöltésére jobb programokat is kitalálhatunk számukra, mint a gép előtt ücsörgés.
Amikor a gyerek csak a monitor előtt ül…
  • Családi programok: Vigyük el a gyereket valahová. Ha nagyon sok időt tölt a monitor előtt, célszerű kicsiben kezdeni, menjünk a játszótérre, vagy fagyizni. Ha már nem idegen számukra a szabadtéri program, akkor elmehetünk velük kirándulni, piknikezni, vagy kiruccanni egy közeli város szabadtéri rendezvényeire. Segítség lehet, ha elhívhatják egyik barátjukat, így talán könnyebben kimozdulnak, mintha csak a családdal mennénk.
  • Gyerektáborok: Ha van rá lehetőségünk, küldjük el a gyereket táborozni! A gyerektáborok tartalmas programokat kínálnak a táborozók számára: vetélkedők, versenyek, kézműves programok, ahol sok időt töltenek a szabadban, ami meghozhatja gyermekünk kedvét ahhoz, hogy a tábor után is inkább a szabadban töltse az idejét.
  • Sport: találjunk a gyermekünknek egy sportot! Fontos, hogy ne a szülő kedvelje a sportot, hanem a gyerek járjon szívesen edzésre. A sportnak egyéb jó hatásai is vannak, mint például növekszik a koncentráció képesség és fegyelemre tanít.
  • Hobbi: Segítsünk gyermekünknek offline hobbit találni. Nehéz feladat, de érdemes vele próbálkozni. A hobbira is ugyanaz igaz, mint a sportra: ne a szülő szerint legyen érdekes, hanem gyermekünk lelje benne örömét! Nagyobb sikert érhetünk el, ha olyan hobbi felé tereljük, ami népszerű, mert így egyből egy közösséget is kap a hobbi mellé, nem fogja különcnek érezni magát.

A gyermekeket azért nehéz kirobbantani a számítógép elől, mert barátaikkal ezen keresztül tartják a kapcsolatot, legyen az játék, vagy chat. Ha van rá módunk, fogjunk össze a többi szülővel, mert ha a többi barátja online van, akkor a gyermekünket nagyon nehéz lesz motiválni, hogy más szabadidős tevékenységet válasszon.