Praktikanya

Benti játékötletek tipegőknek

Esik az eső és korán sötétedik, otthon töltitek a legtöbb időt? Nem ér unatkozni! Legyél kreatív és találj ki vicces játékokat, amiket együtt játszhattok kisgyermeke(i)ddel!

Íme néhány tipp a közös mókához!

Simon mondja..!

Megvan még a régről ismert játék? Adj neki feladatokat -főként mozgásosat-, amiket csak akkor szabad teljesítenie, ha a mondat előtt ott volt: Simon mondja..

 

Akadálypálya

Készíts párnákból pályát, ahol mászhat, ugorhat, szaladhat. Nehezítésképpen menjen végig babzsákkal a fején. Lehet célbadobás is útközben.

 

Bújócska másképp

Kiindulási pont legyen az ágy, -ahol, ha már ott vagytok párnacsatázhattok, vagy jöhet egy csiki-party- dobd rá a gyermekre a takarót, és fuss. Mire ő kimászik az ágyból, te már rég elbújtál (például az ajtó mögé). A nevetés garantált!

 

Buli

Táncoljatok a szobában, a konyhában, bárhol! Meneteljetek zenére. Pörögjetek. Kapd fel az öledbe és tangózzatok!

 

Zenéljetek

Elő a háztartási eszközökkel! Doboljatok az asztalon flakonokkal, a lábason fakanállal, a műanyagon a tenyeretekkel, 2 evőkanál válhat cintányérrá, stb. Tölts meg egy flakont száraz tésztával vagy rizzsel és kész is az új hangszer.

 

Kémjáték

Nevezz meg egy tárgyat, amit neki meg kell mutatnia a szobában.

 

Csak két kéz

Mondókázzatok és tapsoljatok hozzá, számoljatok, formázzatok árnyéknyuszit, kutyát vagy madarat.

 

Párkereső

Ha a műanyag dobozok tetejét kell megkeresni akkor a formákat gyakorolja a kicsi, ha zoknik párját, akkor színeket. Anya pedig mindenképp jól jár.

 

Kísérletezésre fel

Olvadó jégkocka, süllyedő vagy vízen lebegő tárgyak-számára ezek mind újdonságként hatnak majd. Tegyetek szívószálat egy-egy pohár szappanos vízbe és fújjatok bele (fürdőkádban még jobb mulatság)

Ötletek nagyobb gyerekeknek

-Készítsetek vulkánt:szódabikarbóna-ecet és ételfesték szükséges hozzá.

-zenélő poharak:változó mennyiségű vizet tölts a poharakba, amik szélein óvatosan koppintottok egyet-egyet fém kanállal.

 

Színre-szín

Kérd meg, hogy gyűjtse egy helyre például az összes piros színű tárgyat, amit a szobában talál, vagy válogassa ki egy dobozból, amibe te előzőleg különböző színű játékokat tettél.

 

Gyümi-labda

Változzanak a színes labdák gyümölcsökké. Piros labdából lehet alma, meggy, ribizli, eper, málna, sárga színnel kérj körtét, barackot, kéknél kékszőlőt, áfonyát, … Etessétek meg a plüss mackókat.

 

Kreatívan

Néhány wc-papír meg konyhai kéztörlő gurigájából klassz golyópályát készíthetsz.

 

Gyurmázzatok!

Készítsetek bolondos figurákat, vagy zöldséges standot, esetleg formázzatok meg saját magatokat.


Mesedélután

Ki mondta, hogy csak este lehet mesélni? És hogy nem lehet közben nagyokat nevetni? Így is lehet:

-Csere-bere: A már sokszor olvasott mesébe rejts el néhány hibát, cseréld át a neveket másra, téveszd el a tárgyakat, meglepődik majd, de biztosan szól, sőt ki fog javítani Jó móka lesz! 

-Játszátok el!: A Békakirály, A nyúl és teknős, a Kőleves, vagy a Bogyó és Babóca valamelyik epizódja biztos menni fog. Meglátod, élvezni fogjátok mindannyian!
-Bábozás: Ha a szereplés még nem megy, bábozzatok! Készítsetek együtt bábokat. Lehet gesztenyéből, parafadugóból, wc papír gurigából is és elég, ha csak kicsit hasonlít mondjuk az oroszlánra, nyuszira, és így tovább. Jöhet a rögtönzött előadás (felváltva legyetek közönség illetve előadó), ami után természetesen jár a nagy taps. 

-A főszerepben Ti!: Nézegessetek családi fotóalbumot, mesélj a múltról, vagy ami épp eszedbe jut. 

-Egy nap története: Az egészen kicsiknek még a legfontosabb, hogy hallja a hangodat, érezze a közelségedet. Így akár az esti fürdetés közben vagy az utána következő babamasszázs alatt is elmesélheted az adott nap történéseit. Beszéljétek át az elejétől- a végéig. Amikor már beszél a gyermek, mindig kérdezd meg tőle: mi volt a legjobb a mai napban?Feltűnt valami a felsorolásban? Ezekhez a játékokhoz szinte alig szükségesek tárgyak. Főként ti kelletek hozzá és a jókedvetek, de mosolyból nem lesz hiány, azt garantálom!