Praktikanya

Bérelj autót okosan!

Ha külföldre utazik a család, a leggyorsabb, ha repülőgépre szálltok. Csupán néhány óra a levegőben, s máris a célország repülőterén találjátok magatokat. Igen ám, de onnan bejutni a városba, vagy épp tömegközlekedéssel felfedezni a vidéket, már korántsem olyan kellemes mulatság. Különösen akkor nem, ha csecsemő vagy kisgyermek is van a társaságban.
Bérelj autót okosan!

Mit tehetsz ilyenkor? Például bérelhetsz autót.

Mennyivel kényelmesebb egy kölcsönzött kocsival felfedezni a környékbeli látnivalókat, mint folyton-folyvást alkalmazkodni a többi utashoz és a menetrendhez, ugye?

Viszont a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében nem árt tisztában lenni néhány dologgal.

Íme, a legfontosabbak:

  1. Ne csupán az ár alapján dönts!

Először is érdemes körülnézned a kölcsönzők között és összehasonlítani az ajánlataikat.

Ne feledd! Az alacsony ár korántsem minden. Körültekintőbb döntést hozhatsz, ha arra is figyelsz, milyen szolgáltatásokra nyújt fedezetet a bérleti díj.

Ezek közül talán a legfontosabb annak tisztázása, hogy a kölcsönzési díj tartalmaz –e biztosítást, s ha igen, milyen fajtát. Mert azért az korántsem mindegy, hogy külön fizethetsz a biztosításért, vagy a bérleti díj már eleve tartalmazza azt. Azonban utóbbi esetben is légy nagyon figyelmes! Egyes esetekben a bérleti díj mindössze a kötelező felelősségbiztosítást foglalja magában, máskor viszont fedezetet nyújt például lopás esetére is. 

  1. Alaposan tanulmányozz át minden dokumentumot!

A bérlési feltételeket tartalmazó dokumentum, a szerződés hosszú és unalmas, az egyszer biztos. Ugyanakkor mégiscsak érdemes elolvasni az elejétől a végéig. Nagyon fontos információk találhatók benne a jogaidra és a kötelességeidre nézve. Kiderül belőle, használhatod –e a gépjárművet autópályán, van –e kilométer korlátozás, illetve adódhat –e valamilyen plusz költséged.

Érdemes leellenőrizned azt is, ugyanaz az ár szerepel –e a szerződésben, mint amiben a foglaláskor megállapodtatok, ahogy azt is, a kiegészítő szolgáltatások – például esetenként a biztosítás – mennyibe is kerülnek. Jó tudni, hogy ha magasabb az ár, mint ami alapján foglaltál, nem vagy köteles a szerződés aláírására.

A fentieken túl kérj tájékoztatást arról is, kell –e biztonsági letétet adnod, s ha igen, mekkora összegben. A legtöbb autókölcsönző kér kauciót a bérlet ideje alatt keletkező esetleges sérülések kijavítása, az üzemanyag utántöltése érdekében. Az azonban már korántsem mindegy, mennyit.

  1. Járj utána, milyen plusz költségeid adódhatnak!

Általában extra szolgáltatás, ha autós gyermekülést szeretnél, ha nem csupán te, hanem valaki más is vezeti az autót, de akár az is, ha a bérautót a repülőtéren szeretnéd átvenni vagy átadni. Ezek pedig jellemzően extra költséget keletkeztetnek.

  1. Légy körültekintő az autó átvételekor és visszaadásakor is!

A kitöltendő papírok közül a legfontosabb az autó állapotát leíró dokumentum. Ez rendszerint egy ábra, amelyen bejelölik az esetleges hibákat, sérüléseket. Minden esetben jegyeztesd fel a karcolásokat, horpadásokat, egyéb hibákat, amelyeket az autó külsején, illetve a belső terében felfedezel!

Miért fontos ez?

Mert az autó visszavételekor minden olyan sérülésért plusz díjat számíthatnak fel, amely nem került az autó átadásakor rögzítésre. Épp ezért, lehetőleg légy ott akkor, amikor az autót átvizsgálják! Ha pedig ez bármilyen okból nem lehetséges, - például előre megbeszélitek, hogy nyitvatartási időn túl adod le az autót – mindenképp készíts fényképfelvételeket! Fontos bizonyítékok lehetnek a későbbiekben, ha vita lenne arról, milyen állapotban is került a kocsi leadásra.