Praktikanya

Ezt pakold a hátizsákba

Mivel itt a szikrázó jó idő, eljött a kirándulás ideje! Nem érdemes a szállodában ücsörögni egész nap, inkább vegyétek fel a hátizsákot és irány az erdő! De legyen a hátizsákban, hogy biztosan semmi ne rontsa el a kirándulást? 

Elindulni az erdőbe

Gyerekekkel, (főleg többel) az elindulás a legnehezebb. Nálunk gyakran előfordul, hogy ha kirándulni készülünk, akkor mindenkinek inkább a mozihoz lenne kedve, ha koncertre, akkor színházba vágynak. Aztán amikor már az erdőben barangolunk, akkor senki nem akar hazamenni. Érdemes kitartónak lenni, mert a tavaszi kirándulás mindenkit felfrissít. Hogy jó élmény legyen, érdemes a hátizsák tartalmát gondosan összeállítani.

A legfontosabb, hogy a kiránduláson olyan ruhákat viseljetek, amiket nem kell félteni. Ha divatmániás kislányokkal indultok el, akkor hasznos, ha van egy „erdei” szoknyája is, amit akár a nadrágra is rá lehet húzni, csak úgy az érzés kedvéért. A kirándulás sikerének egyik titka a kényelmes cipő és a réteges öltözködés. Az erdőben akár több fokkal is lehet hidegebb, vagy bármikor eleredhet az eső.

 

A lista

 

öltözet esőre: Ez biztosan mindenkinek alapvető, de gyakori, hogy az ember csak a gyerekekre gondol ilyenkor. Az eső bármikor eshet és elronthatja a kirándulást, így felnőttnek-gyereknek esőkabát, esetleg esőnadrág semmiképpen ne maradjon ki.

 

étel-ital:A legjobb megoldás, ha többféle kis ennivalót viszünk: kicsire vágott szendvicseket, aprósüteményt, gyümölcsöt, megtisztított, felvágott répát, uborkát és titokban egy kis csokit, szintén kisebb csomagokban. Így akár menet közben is elővehetünk egy-egy falatot. A jó kulacs fontos felszerelés, az arra alkalmas kutaknál meg is lehet tölteni friss vízzel (előtte fontos tájékozódni a víz minőségéről!).

 

szemetes: Jól záródó zacskó a hulladéknak, mert nyilván az erdőben (sem) szemetelünk.

 

térkép, iránytű, határozó: Követni az iránytűt, keresgélni a turistajelzést, böngészni a térképet, a növényhatározót hasznos és izgalmas időtöltés. Természetesen lassítja a haladást, de az erdőbe nem rohanni jár az ember. Az okos eszközök hívei gyorsabb és pontosabb megoldást találhatnak az interneten, de láttam én már erdő közepén, mobillal a kezében toporzékoló apukát, szóval inkább tartaléknak legyen nálunk papír alapú térkép is, hátha elbújik a térerő…

 

váltócipő, váltóruha: Az önfeláldozó szülők ezeket magukkal cipelik, de ha már van rá esély, hogy a gyerekünk nem köt ki hassal az első sáros pocsolyában, a váltóruha pakk elég az autó csomagtartójában. Nem érdemes vele takarékoskodni: cipő, zokni, nadrág, póló, pulóver esetleg kabát is elkel, legfeljebb hazavisztek.

 

gyűjtődoboz:Megoszlanak a vélemények, hogy mit szabad hazavinni az erdőből és mit nem. Gyűjtögető típusú vagy természetbarát gyerkőccel érdemes megbeszélni: növényt nem szedünk le, élő állatot nem zárunk skatulyába, de lehullott termést, földön heverő kéregdarabot, kavicsot, üres csigaházat lehet. Érdemes egy közepes méretű dobozt rendszeresíteni erre a célra, akkor a mennyiséget is limitálhatjuk.

 

piknikpokróc: Sokhelyütt lehet már kapni ezt a hasznos pokrócfélét, amin akár a harmatos fűben is lehet üldögélni. Multifunkciós felszerelés: lehet pelenkázó, asztal, esővédő sátor, pad. Érdemes a hátizsák aljára csatolni egyet.