Praktikanya

Futóbicikli, roller, kerékpár - vigyük vagy ne vigyük?

Minden családi utazásunk szervezésénél komoly fejtörést okoz, mely tárgyakat vigyük magunkkal és melyeket hagyhatjuk otthon nyugodt szívvel. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az általunk, szülők és a gyerekek által összeállított lista még véletlenül sem esik egybe soha.
Futóbicikli, roller, kerékpár - vigyük vagy ne vigyük?

Utazás szempontjából egy család kiterjedését nemcsak a szülők és a hozzájuk  tartozó gyerekek száma határozza meg, hanem a velük együtt utazó tárgyaké is.

Ha a fenti mondatot az én hétszemélyes családomra vetítve nézzük, akkor a mi kiterjedésünk leginkább az univerzuméhoz hasonlítható, vagyis a végtelenbe képes tágulni, tekintve, hogy a gyerekek legszívesebben az egész lakást (+ még 1 tárgyat) magukkal vinnék a pihenésre. Egyetlen apró bökkenő van: az egyterű családi autónk szilárdan ragaszkodik a futószalagon elnyert formájához és ezen még a három éves Legkiseb sem tud változtatni, akárhogy is hisztizik, amiért nem fér be egy fél méter széles akármi egy húsz centis helyre.

Szerencsére pár évvel ezelőtt ráakadtunk a számunkra ideális megoldásra és azóta futárszolgálattal szállíttatjuk a holmijainkat a szálláshelyre, mi pedig “kényelmesen” autózva érünk el a KidsOasis honlapjáról kiválasztott úti célunkhoz.

Igen ám, de az alapvető felszerelésen (ruha, cipő, pipere, némi könyv és játék, gyógyszer) kívül vannak azért olyan dolgok, amelyek fuvarköltsége - súlyuknak és alakjuknak köszönhetően - jelentősen megdobná a családi utazásra szánt költségvetés felső határát, így állandó dilemma, hogy magunkkal vigyük-e őket vagy sem? Miről van szó? Természetesen a család kétkerekű állományáról, amelynek számszerű és térbeli kiterjedése a családunkhoz hasonlóan nem csekély: az alapfelszereltség hat kerékpár, négy roller és egy futóbicikli.

Akárhányszor csak szóba kerül, hogy az adott évben most már tényleg magunkkal kéne vinni legalább néhányat a kontingensből, akkor véletlenül mindig kitekintek az erkélyre, ahol a teljes állomány sorakozik és rájövök: sokkal egyszerűbb és olcsóbb, ha olyan szálláshelyet keresek, ahol eleve lehet bérelni bármilyen korosztálynak való biciklit és/vagy rollert, vagy olyan úti célt választok, ahol egész egyszerűen nincs lehetőség a használatukra, helyette számtalan olyan program vár ránk, amelyet máshol nem tudnánk kipróbálni, kiélvezni… és ennek szerintem az otthon hagyott kétkerekűek is örülnek, mert az egész éves hajtás utána nekik is jár egy kis pihenés.