Praktikanya

Hogyan rendezzük be a szobát gyermekbarát módon?

Milyen kár, hogy nincs egy varázsgömböm, amellyel a jövőbe látok! Hiszen akkor olyan jó tanácsokat adhattam volna a két évvel ezelőtti önmagamnak, amikor gyermekünk még a pocakomban volt… Sebaj, előfordul, hogy saját kárán tanul az ember, ugyanis van egy-két dolog, amit másként csinálnék, ha visszapergethetném az idő kerekét. Akik még gyermekáldás előtt állnak, hasznát vehetik a következő tippeknek, és a jövőben én is tudni fogom, min kellene a leendő testvérke érkezése előtt változtatni.Ha nem is a legtökéletesebb az egész lakás összes berendezési tárgya egy kis csemete igényeinek, habitusának (pl. üvegasztal, üvegvitrin), legalább a babaszoba esetében érdemes mindenképp megfontolnunk, hogyan és mivel rendezzük be azt. A kisgyermekek is veszélyforrást jelenthetnek a lakásban található tárgyakra nézve, és persze ami sokkal fontosabb: bizonyos tárgyak veszélyeztethetik a kicsink épségét. Szülőként kihívás, hogy mindenre gondoljunk, és megakadályozzuk a lehetséges baleseteket, kellemetlen helyzeteket. De próbáljuk meg inkább családi kikapcsolódásként felfogni a tervezgetést, az alapszabály csak az, hogy hosszútávon gondolkodjunk! Azaz legyünk tekintettel arra, hogy a baba egyszer megtanul mászni, járni, sőt lábujjhegyre állva eléri majd a szekrényfiókokat és polcokat is.
Hogyan rendezzük be a szobát gyermekbarát módon?

Íme néhány dolog, amire érdemes gondolnunk!

  1. Konnektorvédő

Már egészen kicsi korban jellemző a legtöbb gyerekre, hogy az általa elérhető konnektort piszkálja, próbál belenyúlni, esetleg apróbb tárgyakat beledugdosni. Mindenképpen érdemes időben beszereznünk konnektorvédőt, ami megakadályozza ezt!

Nálunk az is probléma volt, hogy kicsi lányunk előszeretettel rángatta a vezetékeket, kábeleket, amiből van jó néhány. A problémát úgy oldottuk meg, hogy vettünk egy komódot, mivel már amúgy is folytak ki a szekrényből a játékok és a ruhák, és egyszerűen eltakartuk vele a „madzagokat”. A komód jó ötlet volt, viszont később döbbentünk rá, hogy mégsem voltunk elég okosak, ugyanis nem kulccsal zárható típust vettünk. Néhány hónappal később pedig következett a fiókrángatós korszak… De ez már a következő ponthoz tartozik!

  1. Kulccsal zárható komód

Szóval ott tartottunk, hogy hipp-hopp beköszöntött a fiókráncigálás időszaka. Ekkor első körben azt tartottuk átmeneti megoldásnak, hogy a legveszedelmesebb dolgokat (konkrétan a gyógyszereket) a legfelső, azaz a baba számára elérhetetlen fiókba tettük. Az alsó fiókokban helyeztük el a kiscipőit és a ruháinak egy részét. Egy darabig valóban nem kellett rettegnem, mert a felső két fiókot nem érték el a kíváncsi kis kezek. Viszont egyik nap korán reggel arra nyitottam ki a szemem, hogy Szofika lányunk csendben matat, és a második fiókban tárolt sminkkészletemből rávetette magát a rúzsra. Az az igazság, hogy a rúzs majdnem elfogyott, a ruhácskáján landolt a nagy része, de még a háta közepe is olyan volt. Ismét feladta a leckét, és retteghetünk, mikor éri el a felső fiókot is. Természetesen nem várjuk meg, hogy újabb baj történjen, mindent eltávolítottunk a komódból, ami bármiféle gondot okozhatna. A tanulság: a gyógyszereket, piperéket, sminkkészletet, tisztítószereket és a család egyéb más holmijait, ami nem gyermekkézbe való, tartsuk biztonságos helyen, a kicsiktől elzártan. Érdemes kulccsal zárható komódot vásárolni! Ha csak ruhákat tárolunk benne esetleg, akkor sem kellemes naponta huszonötször visszapakolni a tartalmát!  1. A szekrény kiválasztása

A család számára szintén fontos dolog, hogy a szekrénysor is megfeleljen mindenféle praktikussági kívánalmaknak.

  • Lehetőleg kerüljük az üvegvitrint!

  • Alul legyenek zárható fiókok vagy tárolórész; a polcok minél feljebb legyenek, ahol még kicsi korban nem éri el a gyerek. Ha nem zárható a fiók, akkor pedig nagyobb erőkifejtés legyen szükséges a kinyitásához!

Nálunk a polcok sajnos túlzottan alacsonyan kezdődnek, így az alsó kettő szinte üres. Mivel minden dísztárgy egyre feljebb költözött, már a szekrény teteje is zsúfolásig teli, holott nemrég még üres volt.

  1. Játéktároló doboz

Egy egyszerű, de nagyon hasznos dolog egy jó nagy doboz, amiben minden plüss és kacat ömlesztve elfér. Így ha látogatóink jönnek, seperc alatt belesöpörhetünk mindent, ami veszélyeztetheti a testi épségüket. Ez a megoldás igazán családbarát, hiszen a szülő is jól jár, és a gyermeknek is jó szórakozás egy dekoratív dobozból elővarázsolni a kedvenceit, majd ki-bepakolászni.

Szemünk fényének biztonsága nem csupán otthonunkban nagyon fontos, hanem a családi nyaralás ideje alatt is. Ha KidsOasis minősítéssel ellátott szálláshelyre esik a választásunk, természetesen nem kell aggódnunk a szobák biztonságos kialakítása és gyermekbarát felszereltsége miatt sem. Ezen szállások mindegyikére jellemző, hogy gyermekbiztos eszközökkel van felszerelve, a szekrények biztonságosan rögzítettek, nincsenek a szobában üvegasztalok, illetve kérhető konnektorvédő, az ajtókra és ablakokra pedig nyitásgátló. A nyaralás pedig mi másról szól, ha nem a pihenésről! Pihenni és jól szórakozni pedig igazán csak akkor lehet, ha nyugodtak vagyunk és biztonságban érezzük csemetéinket!