Praktikanya

Hűsítő nyári játékok

Ebben a nagy kánikulában kívül-belül áhítozik a testünk a vízre. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás mellett jóleső érzés tud lenni egy kis pancsolás, vizezés. Ha kertes házban laktok, akkor könnyebb olyan megoldásokat találni, amelyek elviselhetőbbé teszik a forróságot, de ha panelben, akkor is van néhány lehetőség a hűsítő játékok bevetésére.

1. Párafüggöny

Városok közterein találkozhatunk a hűsítő párakapuval, és olyan jó érzés alatta átsétálni! Miért ne adnánk meg magunknak otthon is ezt az élményt? Akár interneten is könnyen rendelhetünk párafüggönyt, amelyet a kertben vagy teraszon is felszerelhetünk valahová, vagy udvar hiányában akár az erkélyünkön, a napernyőn is rögzíthetünk!

Igazi felüdülés a vízpermet alatt kártyázni, játszani vagy mesét olvasni a csemetének.

 

2. Irány a játszótér!

Akinek szerencséje van, akad a közelében egy vizes játszótér, a fővárosiak ezen a téren nagy előnyben vannak. Budapesten ugyanis jó néhány közül választhatunk. Újpesten például ott a Tarzan Park, amely 13 játékszigettel várja a gyerekeket, ezek közül a Placcs Placc különböző színes spriccelős játékai, vízágyúi garantáltan megnyugtatják és felüdítik a kicsiket a forróságban. A parkba belépőt kell váltani, de vannak ingyenes lehetőségek is, az egyik legnagyobb a kispesti vizes játszótér, ahol csobogók, megmászható torony, kalózhajó alakú mászóka és sok más vizes élményelem vár. Ha a közelünkben nincs ilyen hely, nyaralás előtt érdemes a neten rákeresni a lehetőségekre, ugyanis vizes játszóteret találunk többek között Győrben, Kaposváron – ahol a Desedán tutajjal is közlekedhetünk –, és Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum területén is. 

Ha pedig a hétköznapokban éppen csak a bevált, „mezei” játszótérre ruccanunk ki, akkor is varázsolhatunk némi vizes élményt a gyerkőcnek, csak legyen egy homokozó és egy kút a közelben a homokvárépítéshez!

 

3. Elő a vízipisztolyt!

Ha kreatívak vagyunk, a klasszikus vízipisztolycsatán kívül néhány „partykellék” bevonásával ötletelhetünk azon, mi mindent lehet kezdeni még a vízipisztollyal, amit élveznek a kicsik. Íme két tipp:

  • Az udvaron mókát űzhetünk például abból, hogy égő gyertyákat oltunk el vízipisztollyal. Ez egy nyári szülinapi zsúr egyik versenyszáma is lehet, ha például megmérettetéssel készülünk a kis csapatoknak. Ki oltja el hamarabb a gyertyát, vagy ki olt el többet bizonyos idő alatt? Természetesen elővigyázatosságot és folyamatos felnőtt felügyeletet igényel az akció.

  • Könnyű műanyagból vagy papírból készült poharakból építhetünk egy kisebb tornyot egy sima felületre, mondjuk egy asztal tetejére. Ugyan hány poharat találunk el egy lövésre?

 

4. Darts vizes lufikkal

Tetszés szerinti számú színes lufit töltsünk meg vízzel, és akasszuk fel őket valahová, akár egy erősebb szárítókötélre vagy egy fára. A feladat mi más is lenne, mint hogy eltaláljuk, majd kidurrantsuk a lufit egy darts nyíllal.

 

5. Pecázás

Kisebbeknek szórakoztató vizes játék lehet, ha egy nagyobb műanyag lavórban helyezünk el sok-sok apró mütyürt (ezek lehetnek akár különböző színű kis figurák a Kinder-tojásból vagy színes dekorkavicsok). Hogy mi a szabály, annak csak a kreativitásunk szabhat határt. Egy kis lapáttal vagy kanállal vadászhatja ki a gyerkőc ezeket a kis színes tárgyakat, ha pl. versenyre megy a dolog játszópajtások vagy testvérek között, akkor megszabhajtuk, hogy egyszerre csak egy kavicskát emelhetnek ki, mindenki a saját kis vödrébe, majd megszámoljuk, hogy bizonyos idő alatt ki gyűjtött többet. Ha egyedül játszik a gyerkőc, akkor azt a feladatot is adhatjuk neki, hogy színes kistányérokkal vagy vödrökkel rakjuk körbe a „horgásztavat”, és a kihalászott piros kis kavicsokat a piros vödörbe, a kékeket pedig a kék vödörbe kell tennie, és így tovább.