Praktikanya

Így spórolj a nyaralásra!

Sajnos az utazás sokak számára egyet jelent a szorosabbra húzott nadrágszíjjal, a pénz miatti aggódással, a már-már fájó spórolással. Muszáj így lennie? Pedig a hónapokon át tartó hajtás után annyira jó kiengedni a gőzt, szórakozni, világot látni és töltődni! Az azonban már korántsem mindegy, hogy ez mennyibe kerül. 

Nyaralás = lemondás

A bankszámlánkat, a pénztárcánkat fel kell készíteni a nyaralásra. De lehetséges ez anélkül, hogy szinte elviselhetetlen lemondásokba hajszoljuk magunkat? Mert a nyaralásnak nem a pénz miatti aggódásról kell szólnia. Fontos, hogy igazán élvezzük ezt a pár napot, s ha spórolni is kell rá, azt inkább befektetésnek lássuk, sem mint egy kínkeservesen megoldható problémának. 

Mindenki életében adódhatnak helyzetek, amikor gyorsan, fedezet nélkül kell némi plusz pénz.  Ezekre az esetekre találták ki a személyi kölcsönt. A családi nyaralást azonban, ha lehet, ne így oldjuk meg! Ha ugyanis kiszámolnánk, mennyit kell a banknak visszafizetnünk, rájönnénk, hogy igazán rosszul járnánk.

 

Mi a megoldás?

Mindenekelőtt a tudatos tervezés. Érdemes akár már most megkezdeni a felkészülést a nyárra. Gondoljuk át, hol szeretnénk tölteni a szabadságunkat! Ha pedig megvan a két-három szóba jöhető úti cél, jöhet a kalkuláció!

Milyen szállás kellene? Elegendő egy szoba vagy tágas apartman lenne az ideális megoldás? Magunknak főznénk vagy arra vágyunk, hogy végre más tálalja fel a vacsorát? Repülővel, tömegközlekedéssel vagy inkább a saját autónkkal utaznánk? Mennyibe kerül az autópálya, a tankolás, a reptéri illeték, egy éttermi vacsora vagy egy kávé? 

Minél alaposabban feltérképezzük az egyes úti célokhoz köthető, ránk váró kiadásokat, annál átgondoltabb döntést hozhatunk. Mert bizony akár több százezres különbségek lehetnek amiatt, hogy melyik külföldi országra, más országbeli vagy hazai településre, szálláshelyre, utazási módra esik a választásunk. 

 

Tervezz előre!

Érdemes hát némi időt és energiát szánni a tervezésre. Ha pedig már látjuk, mivel is járunk a legjobban, nagyjából mennyi pénz szükségeltetik, elkezdhetünk félretenni rá. Sőt, tovább optimalizálhatjuk a költségeinket. 

A repülőjegyek akkor a legolcsóbbak, ha időben lefoglaljuk azokat, emellett számos utazási iroda, szálláshely készül kedvezményekkel a korán ébredőknek. Érdemes hát végignézni az ajánlatokat, és összehasonlítani a kínálatot!

Fontos tényező az utazás időpontja. A legtöbb nyaralóhelyen a július, az augusztus a főszezon, ami az árakon is meglátszik. Ha megtehetjük, érdemes az elő- és utószezoni ajánlatok között böngészni. Igazi gyöngyszemekre találhatunk, ha néhány héttel előbb vagy később utazunk, mint a többség. De a kedvező ár nem minden! Megúszható a kánikula, a tömegnyomor, a sorban állás is. Jól hangzik, ugye?

A tippeknek azonban még nincs vége! Gondoskodjunk időben a valutánkról is! Persze előre jelezni az árfolyam alakulását szinte lehetetlen, de ha betartunk néhány alapszabályt, rengeteget spórolhatunk. Vannak olyan oldalak, amelyeken keresztül utána járhatunk, hol juthatunk a legolcsóbban a célország valutájához. Ha a költségcsökkentés a cél, érdemes elkerülni a reptéri váltókat, s helyette az otthoni, – akár egy bankban, akár egy legálisan működő pénzváltó irodánál történő – lehetőségeknek utánajárni. 

 

Sok kicsi sokra megy

Vannak, akik külföldön is a bankkártyás vásárlást létesítik előnyben. A tudatos előrelátás azonban itt sem árt! Érdemes utánanézni annak, hogy milyen költségeket számol fel a bankunk, illetve, milyen árfolyamon történik a váltás. Több ezer forint múlhat rajta. 

A külföldről való telefonálás – legalábbis az Európai Unión belül – korántsem olyan költséges mulatság, mint néhány évvel ezelőtt volt. Az óvatosság azonban így sem árt. A nyaralás előtt érdemes felkeresni a szolgáltatót, és utánajárni, mennyibe kerül az internet, a telefon külföldön való használata. Mert spórolni bizony itt is lehet! Előre megvásárolható roaming keret mellett számolhatunk ingyenes opciókkal is: a szállodai wifi szolgáltatással, s annak segítségével a Messenger, a Viber és a Skype üzenetküldési, illetve hívásfunkciójával. 

 

Mit tehetünk még? 

Ma már az internet segítségével könnyedén kideríthetjük, hol lehet olcsón finomat enni, melyik bárba vagy kávézóba érdemes betérni egy hosszú nap után, hol lehet takarékosan vásárolni, vannak-e szabadstrandok, ingyenes programok a környéken. 

Vannak dolgok, amiket érdemes egy hazai üzletben beszerezni. Gondoljunk csak bele, mennyivel olcsóbb megvenni itthon a törölközőt, a strandlabdát vagy a fürdőruhát, mint a balatoni vagy külföldi strandok árusaitól? Mennyivel kevesebbet költenénk ételre, italra, ha egy hűtőtáskában vinnénk magunkkal a strandra vagy hátizsákunkban a városnézésre? 

Egy valamiről azonban nem érdemes megfeledkezni! Az utasbiztosításról. Sokan úgy tekintenek rá, mint kidobott pénzre. Pedig külföldön járva számtalan helyzet adódhat, amikor az utazónak segítség kell. Egy lerobbant autó, elveszett poggyász, betegség vagy sérülés nem csupán aggódást, bosszankodást hoz, hanem rengeteg plusz költséget is maga után vonhat.

A tudatos utazás nem azt jelenti, hogy nem adunk ki pénzt arra, amire nem muszáj. Sokkal inkább azt, hogy számba vesszük a lehetőségeket és kockázatokat, és átgondoltan, mérlegelve döntünk egy termék vagy szolgáltatás megvásárlása vagy mellőzése mellett. 

Az utasbiztosítás épp ilyen. Nem kötelező, de olyan védőhálót helyez alánk, amellyel egy esetleges probléma esetén támogatást, ellátást, pénzügyi segítséget kaphatunk. 

 

Még egy tanács

Miért ne lehetne mindez játék? Egy pénzügyi társasjáték – amellett, hogy szórakoztató családi móka – a zsebpénz egy nyaralással kapcsolatos célra való gyűjtögetése segíthet a gyerkőcöknek abban, hogy megértsék, hogyan kell okosan gazdálkodni. Ha pedig közösen böngésszük velük az ajánlatokat, tervezzük a programot, a legoptimálisabb útvonalat, beszélgetünk, alkotunk, szinte észrevétlenül hangolódhatunk rá a nyaralásra. Ami pedig ennél is fontosabb, közelebb kerülhetünk egymáshoz.