Praktikanya

Környezettudatosan a szabadságod alatt is!

Bár már mondanunk sem kell, mennyire fontos a környezettudatosság, azért amikor nyaralunk, szabadságon vagyunk, hajlamosak lehetünk elengedni kicsit magunkat. Az egy alkalommal még belefér, az rossz hozzáállás, figyelj oda, hogy kíméld a környezetet ilyenkor is!

Indulás előtt nézz szét otthon!

 

Mielőtt elindulsz pihenni, nézz körbe a lakásodban, minden villanyt kapcsolj le, az ablakokat csukd be, tekerd le a fűtést a minimumra, a töltőket a konnektorból húzd ki, áramtalaníts ( a hűtőt, fagyasztót kivéve).

 

Dönts környezettudatosan!

 

Válassz belföldi úticélt! Gyönyörű helyek vannak hazánkban és még biztos, hogy nem fedezted fel mindet. Utazhatsz vonattal, busszal, elvihetitek a nagymamát, nagypapát vagy a barátokat, lehetőleg ne két fővel haladjon egy autó az utakon. Kevesebbet repülünk, tovább élünk-szól a mondás, és tényleg próbáld ki inkább a 1-2 napos városlátogatások helyett, hogy akár 1 hetet töltesz valahol egy csendes faluban, egy erdei vendégházban vagy egy hazai környezetbarát szállodában.

 

Csak a legszükségesebbeket vidd magaddal!

 

Nem szükséges felpakolni a fél házat, kérdezd meg magadtól: biztosan szükségem lesz rá?

Kevesebb üzemanyag fogy, ha kisebb a csomagod. Érdeklődd meg, de a legtöbb helyen törülközőt és köntöst készítenek neked a szobába, így ezeket felesleges cipelned, ahogy élelmiszerekkel vagy ásványvizes flakonokkal sem érdemes bajlódnod, biztos hogy a helyi kisboltban be tudod majd szerezni, ha esetleg éppen valamire vágynál vagy hiányozna.

 

A szállodában érezd magad otthon!

 

És viselkedj is úgy, mint a saját lakásodban: ne pazarold a vizet, ne zuhanyozz órákig, kapcsold ki a tévét, mielőtt elhagyod a szobát, csukd be az ablakot, ha megy a fűtés, tekerd le a hőfokot, ha meleged van, annyit szedj a tányérodra, amit meg is eszel, ne dobd le egy használat után a törülköződet a földre... Akár a “nem kérek takarítást” táblát is kiakaszhatod az ajtóra. Figyelj oda, hogy ne hagyj óriási felfordulást magad után, ne csinálj plusz munkát, például azzal, hogy sáros lábbal mész a szőnyegre vagy kinyomod az összes szappant, tusfürdőt az adagolóból egy-két használat során.

 

 

Közlekedj biciklivel vagy fedezd fel a környéket gyalogosan!

 

A szálloda környéki programokat részesítsd előnyben, ne utazz messzire, fedezd fel a közeli látnivalókat. Túrázzatok vagy béreljetek biciklit, esetleg vedd igénybe a helyi buszjáratokat. Lehetőleg ne autóval indulj kirándulni. Vegyél részt szervezett programokon, ha van rá lehetőség!

 

Éljen az érintetlen természet!

 

Csak kijelölt túraútvonalokon haladj! Nem csak azért fontos, hogy ne tévedj el, hanem így megvéded az apró élőlényeket, a növény-és állatvilágot. Ne szemetelj, legyen nálad házizsák és vidd magaddal a

szemetedet! Feltölthető kulaccsal, termobögrével indulj útnak. Élvezd az érintetlen természetet, ami körbevesz, ne akarj mindenáron nyomot hagyni (nem szükséges egy újabb kőrakás), és ügyelj rá, hogy maradjon szép zöld utánad is, azt se dobd el, ami lebomlik, mint például a banánhéj. Ne fogyassz alkoholt túrázás vagy séta közben és figyelj rá, hogy ne veszítsd el értékeidet, ruháidat, ezzel se terheld a környezetet.

 

 

Felesleges szuvenírt ne!

 

Egy két-három napos kiruccanás végén nem biztos, hogy szükséges bármilyen ajándékot venned. Főleg ne vásárolj a család összes tagjának. Emlékbe vidd haza az eltöltött idő élményeit, esetleg válassz egy-egy helyi terméket, egy szép képeslapot szuvenírként magatoknak, de semmi kínai csecsebecsére, műanyag árucikkre nem lesz szükséged és nem fog örömmel eltölteni, ha a polcodon porosodik.