Praktikanya

Kütyük nélkül nincs nyaralás?

Azon túl, hogy öt gyerekünk van, őszintén bevallom, kocka család vagyunk..., kivéve engem, mert én abszolút analóg módon működöm és erre bizonyíték is van, a bölcsész diplomám.

Férj informatikus, ezért alapból hozzá van nőve a kütyükhöz, hiszen ezek jelentik a munkáját 13 éve. A gyerekeink pedig már az információs társadalom szülöttei, ki se tudnák vonni magukat a hatása alól. Ezeket a körülményeket figyelembe véve rögtön adódik a feltételezés, hogy a családos pihenéseink alatt sem tudjuk meghazudtolni önmagunkat és nem tudunk létezni küyük és wifi nélkül.

Kütyük nélkül nincs nyaralás?

Ennek ellenére a valóság mást mutat... legalábbis részben. Tény, hogy nem utazunk okostelefonok és laptop nélkül, de például a tabletek otthon maradnak és a legjobb: fel se merül a gyerekek részéről az igény, hogy magunkkal kéne vinni az év egyéb időszakában agyondédelgetett "kedvenceiket".

Az okostelefonok és a laptop leginkább arra kell, hogy utánanézzünk a környéken fellelhető programoknak, letöltsük a térképeket, információkat szerezzünk a pihenés alatt felmerülő esetleges kérdések kapcsán (nyitvatartási idők, belépők ára, korhatár stb.).

A szállás kiválasztásánál soha nem szempont, hogy van-e a pihenésre kiszemelt helyen vezetéknélküli internethozzáférés, általában a futottak-még-kategória utolsó helyezettjéhez méltó módon teszem fel mintegy mellékszálként a wifire vonatkozó kérdést a potenciális vendéglátóknak.

Az édes semmittevésre és a jobbnál jobb családi programokra (szabadtéri sütögetés, éjszakai túra, kalandpark, strand stb.)  is ráunni képes tizenkét éves Nagyfiú persze időnként bepróbálkozik a laptop vagy valamelyikünk okostelefonjának elkunyerálásával némi agyzsibbasztó játék reményében, de őszintén szóval az esélytelenek biztos nyugalmával indul ezen a versenyen, mert a válasz a legritkább esetben az, amit hallani szeretne. A kisebbek legfeljebb csak utánzásból teszik fel a Nagyfiú által az első két napon időszakosan ismételt kérdéseket, de igazából meg se várják rá a választ, hanem futnak bogarászni, hangyákat vadászni, szappanbuborékot fújni, élvezni mindazt, amire csak a szálláshelyen van lehetőség, otthon, a négy fal között, a fővárosban nincs.

A pihenés kezdetén Nagyfiú még nagyon tud szenvedni, szinte elvonási tünetei vannak a kütyümentességtől, de a harmadik napon már érzékelhető a javulás, és a vakáció végére olyan messze kerül a testvéreivel együtt az információs sztrádától, hogy szinte fáj a felismerés, hogy nemsokára hazaindulunk és újra bekockulunk.

A családi vakációinknak számtalan aspektusa közül az egyik legjobb, hogy tudjuk: a gyerekeink képesek kütyük nélkül is létezni, sőt jól érezni magukat.