Praktikanya

Másnak még jó lehet – adakozás úgy, ahogyan mindenkinek a legjobb

Karácsony közeledtével különösen nagy hangsúlyt kap a jótékonyság, az adakozás. A legtöbben szívesen segítünk a nálunk kevésbé szerencsés körülmények között élőknek. Vajon mit és hogyan adjunk, hogy biztosan örömet szerezzünk vele? És hová vihetjük az adományainkat, ahol biztosan hasznukat veszik majd?

A legtöbb családnak lassanként természetessé válik, hogy legalább karácsony környékén igyekszik beletenni valamit a „közösbe”, és valamilyen módon segíteni a nála rosszabb körülmények között élőkön. Jó, ha a gyerekek is minél hamarabb megismerkednek az empátia ilyen kifejezésével, hiszen így felnőve is természetes lesz számukra az adakozás.

Adakozás: az elmélet. Mit adhatunk?

Az adakozás alapvető szabályaival viszont érdemes tisztában lennünk, mielőtt bármit is elviszünk egy alapítványhoz, vagy beteszünk a karácsonyi cipősdobozba. A legfontosabb szabály: olyasmit adjunk, amit mi is szívesen fogadnánk. A szegényebb körülmények között élők is a 21. század gyermekei: ők is olyasmire vágynak, mint a mi gyerekeink, és jobban örülnek egy divatos játéknak, mint egy régebbi, egyszerű ruhának. Ők is épp azokat a reklámokat látják a tévében, mint mi, így épp ugyanazokra a dolgokra vágynak. Azt pedig talán már mondani sem kell, hogy az adakozás nem lomtalanítás: a viseltes ruhák, a hiányos, törött játékok, a megtépett könyvek mind az adakozónak, mint a jótékonysági szervezetnek, mint pedig a segítséget kapónak megalázóak. Tekintsük az adakozást annak, ami: ajándékozásnak. És ugye a barátaink gyerekeinek se vinnénk rossz állapotú ajándékot?

Az élelmiszeradományok esetén fontos, hogy tartós élelmiszert tegyünk a csomagba, ne olyasmit, ami megromolhat. És persze a gyerekek, sőt, a felnőttek is vágynak egy kis édességre, amit nem mindig engedhetnek meg maguknak.

Különösen a nagyobb méretű tárgyak, például bútorok adományozásánál kell arra is gondolnunk, ki fogja a tárgyat elszállítani a rendeltetési helyére. Sajnos nem mindegyik alapítvány rendelkezik erre kapacitással. 

És végül gondoljunk arra, hogy nem csak az alapítványok pártfogoltjainak, hanem a közvetlen közelünkben élőknek is szükségünk lehet a segítségünkre: az egyedül élő néninek, a sok gyereket nevelő családnak, a környéken kéregető hajléktalannak. Lehet, hogy jól jön nekik egy tálca süti vagy egy meleg kabát – vagy épp csak pár jó szó, érdeklődés arról, mire lenne szükségük. És persze tárgyak vagy pénzadomány helyett az időnket is adhatjuk: a legtöbb segítő szervezet szívesen látja az önkénteseket.

 

Adakozás: a gyakorlat. Hol adakozzunk?

Az adakozás a pszichológusok szerint is jó dolog, és nem csak annak, aki az adományt kapja. Magának az adakozónak a lelkiállapotán is sokat javít a jótékonyság. De vajon hol válthatjuk tettekre a jó szándékot?

Az évente megrendezett cipősdoboz-akció több száz nélkülöző gyermek karácsonyát teszi szebbé: a cipősdobozokba játék, mesekönyv, színező, ceruza kerülhet, vagyis bármi, aminek egy kisebb vagy nagyobb gyerkőc örülhet. A dobozokat az országszerte megnyíló gyűjtőpontokon november 29. és december 19. között adhatjuk le. (További információ: www.ciposdoboz.hu)

A Mikulásgyár szinten november 29.-től várja a játékok mellett a tartós élelmiszereket, jó minőségű ruhákat. A Millenárison berendezett főhadiszállás mellett a postákon is le lehet adni a dobozokba összekészített adományokat, csak rájuk kell írni. Mikulásgyár. (További információ: http://mikulasgyar.hu/

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a nagyobb szupermarketekben várja az élelmiszer-felajánlásokat november 22 és 24. között. Az adakozás helyi rászoruló családok karácsonyát teszik könnyebbé és szebbé. (További információ: https://www.elelmiszerbank.hu

Az emberek mellett a gazdátlan állatokról se feledkezzünk meg: a legtöbb állatotthon és állatmenhely szintén gyűjt adományokat karácsony előtt: Az állateledel, a gyógyszerek és a pénzbeli adományok mellett a legtöbb állatokkal foglalkozó helyen jó hasznát veszik a régi törölközőknek, ágyneműknek, pokrócoknak is (a kis méretű ruhákat, pehelypaplanokat, függönyöket viszont nem tudják használni, így ilyet nem érdemes nekik adni).