Praktikanya

Mennyi időt szánjuk a családi pihenésre?

A családi pihenés időtartamát akkor választjuk meg helyesen, ha a nyaralás alatt nem érezzük, hogy folyton rohanunk a téren és az időn át, valamint akkor, ha úgy sikerül időzíteni a végét, hogy a szülők és gyerekek még épp nem mennek egymás idegeire.
Mennyi időt szánjuk a családi pihenésre?

Egy nagycsalád - mint az élet megannyi más területén - ebben is másképp működik egy kicsit: amíg egy-két gyerekkel akár már egy hét is maga lehet a felüdülés és ennyi idő alatt is kiválóan kipihenheti magát az egész család, öt gyerekkel ez az idő szinte semmire nem elég, hiszen sokkal több igény/vágy/megvalósításra érdemes program - tekintettel a létszámból fakadó igen szerteágazó érdeklődésre - merül fel a családtagok részéről, mint egy kisebb családnál.

A tapasztalatok alapján azt mondhatom, hogy nálunk egy hét kevés, két hét meg már sok, több okból kifolyólag is: Férjnek nincs ennyi, egybefüggően kivehető szabadsága, másrészt ez utóbbi időtartam már túl van azon a bizonyos kritikus ponton, amikor még nem megyünk egymás idegeire és nem küldjük el egymást a KidsOasis honlapjáról gondosan kiválasztott szálláshely kertjébe hangyát szedni.

Így nálunk az ideális időtartam a 11 nap/10 éjszakás turnus, amely a lehető legidétlenebb választás a vendéglátók számára, de miért pont ez lenne normális egy nagyon nagycsaláddal kapcsolatosan?!

Miért pont ez a legideálisabb időtartam? Ha viccelődni akarnék, azt mondhatnám, hogy ennyi időre már érdemes magunkkal vinni csomag formájában az egész lakást (mert persze minden kell az utolsó gumikacsáig!) - rövidebb időre is ugyanúgy magunkkal vinnénk mindent, de három nap “pihenésért” nagyon utálnék ugyanannyi ideig csomagolni, mint üdülni… tizenegy napért már bevállalom a három nap bőröndözést, illetve dobozolást, mert egy ekkora család nem bőröndökkel utazik, hanem futárcéggel szállíttatja a csomagjait. Mert hogy másképp, ugyebár?!

A tizenegy nap azért is jó, mert ennyi idő alatt minden gyerekünknek sikerül alkalmazkodni az új környezethez és nekünk is jut legalább hat-hét éjjel nyugodt alvás az első napok meg-megébredős éjszakái után, ami rövidebb idejű pihenés alatt szinte elképzelhetetlen.

További előnye a majd másfél hetes pihenésnek, hogy minden napot kisajátíthat magának valamelyik családtag, amikor az ő kedve szerint alakítjuk a programot, a többi négyet meg csak eltöltjük valahogy… közösen… némi tusakodás után a programfüzet fölött.

Természetesen minden éremnek két oldala van, így egy ilyen hosszú pihenésnek is akad hátránya, nevezetesen az anyagiak. De mi végre van az év másik 355 napja, ha nem arra, hogy az alatt összegyűjtsük a nyaralásra szánt keretet?