Praktikanya

Milyen gyógyszereket vigyünk magunkkal a nyaralásra?

Bár pihenni és feltöltődni indulunk, jobb felkészülni a váratlan helyzetekre, nehogy beárnyékolja egy baleset, vagy megbetegedés a nyaralás fényét.
Milyen gyógyszereket vigyünk magunkkal a nyaralásra?

Gyógyszerekből nem szükséges az egész házipatikát elvinni, elég egy kicsi, de több célra alkalmas csomagot készíteni belőle. Biztos veled is előfordult már, hogy akkor betegedtél, vagy sérültél meg, amikor a legkevésbé sem hiányzott volna – persze, egy betegség mikor hiányzik? - a szürke hétköznapokon kikúráljuk magunkat betakarózva, teát iszogatva, háziorvos által felírt gyógyszerekkel. Nyaralás során nem ez az elképzelés, hogy bent fekszünk a betegágyon a szálloda szobájában, hanem a fürdőzés, szórakozás, az önfeledt játék és a pihenés.

Adunk néhány tanácsot, hogyan állítsuk össze a saját kis elsősegély csomagunkat, ami ha nem is gyógyít meg minket azonnal, de segít enyhíteni a tüneteket, hogy minél jobban kiélvezhessük a családi nyaralás rövid időszakát:

Fontos megjegyezni, hogy a csomag összeállításánál ügyeljünk arra, ha valaki a családból gyógyszerérzékeny!

Elsősorban azokat a gyógyszereket, vagy étrend kiegészítőket csomagoljuk be, amit egyébként is kell szednünk. Ezek a gyógyszerek általában nem találhatók meg minden elsősegély csomagban, nehéz pótolni, ha otthon marad.

Napvédő krémet is vigyünk otthonról, bár ezt a strandon, vagy a környékén is beszerezhetjük, anyagilag jobban járunk, ha még az utazás előtt vásároljuk meg.

Fájdalomcsillapító: Érdemes „univerzálisat” választani, ami több fájdalom típusra használható. Gyerekeknél figyeljünk arra is, hogy ne legyen túl erős, illetve olyan legyen, amit ők is bevehetnek, ha szükséges.

B6 vitamin: Hányinger csillapítására használható, ami akár hosszabb utazás közben is kialakulhat.

Kalcium: Allergiás reakciók enyhítésére. Ha nem tudunk arról, hogy a családban valaki is allergiás lenne, akkor is érdemes magunkkal vinni, mert új étel kóstolása, vagy egy rovarcsípés is kiválthat allergiás reakciókat.

Orrcsepp, vagy orrspray: Ez segíthet akár egy megfázás, akár allergia tüneteinek enyhítésében. Több féle kapható belőle, vannak természetes, tengervíz alapú készítmények is, amik nem tartalmaznak hatóanyagot, így kisgyerekek esetében is alkalmazható.

Kötszerek, ragtapasz, fertőtlenítő: Baleset bármikor, bárkivel történhet, ilyenkor jól jöhet, ha helyben el tudjuk látni a sebet.

Az elsősegély csomag váratlan helyzetek kezelésére megoldás, de a leghatásosabb módszer az, ha vigyázunk magunkra és az egészségünkre :)