Praktikanya

Milyen játékokat vigyünk magunkkal, ha utazni készülünk?

Nálunk, nagycsaládoséknál az igazi kérdés nem az, hogy milyen játékokat vigyünk magunkkal, ha utazni készülünk, hanem az, hogy melyikeket hagyjuk otthon?!

De most komolyan! Adott x térfogatot befogadni képes doboz/bőrönd/sporttáska és adott 2x térfogatot kitölteni képes játékhalom. Ezt kell valahogy egy nevezőre hozni.

Milyen játékokat vigyünk magunkkal, ha utazni készülünk?

Olyan ez, mint egy szürreális álom vagy egy akadályverseny. Kifejezetten szülők számára kifejleszett erőfitogatás, amelyen a fizikális (birtokolod-e az erőt a gyerekek által nélkülözhetetlennek tartott játékok begyömöszöléséhez egy fele akkora helyre, mint amekkorát kitölteni képesek) és a mentális (ki tudja hosszabb ideig megőrizni a türelmét úgy, hogy a játékhalom folyamatosan nő, miközben a rendelkezésre álló tér fénysebességgel zsugorodik) képességeit is próbára teszik a résztvevőknek. És a végén mindig a leszármazottak győznek..., de ahogy a mondás is tartja: nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.

A hely szűkössége miatt az évek alatt arra jutottam, hogy csak olyan játékok jöhetnek szóba, amelyek kicsire összehajthatóak, laposak, vagy könnyen idomulnak a bőröndökben fellelhető maradék helyek alakjához. Ezek alapján a nagy dobozos - persze, hogy ezek a kedvencek - társasjátékok mindig otthon maradnának, de egy találékony édesanya mindenre tudja a megoldást: a táblákat nem kevés munkával átrajzoltam fóliázott papírra (még  szerencse, hogy egy lapnak két oldala van, így két játékot ütünk egy csapásra), így alig van súlyuk és könnyen feltekerhetők, a bábuk pedig bármilyen kis zacskóban elférnek.

Biztosan viszünk még egy-két kompakt, kártyaméretű dobozos társasjátékot, színes ceruzákat (papírt meg ugyebár bárhol lehet venni), sakkbábukat (aszfaltkrétával táblát rajzolni gyerekjáték). A legnagyobb gondot a kültéri játékok okozzák, mert formátlanok és nagyok, viszont a gyerekek szerint nélkülük nem lehet létezni. Szerencsére a papírsárkányok laposak és könnyűek, a labdákat - egy soha nem elég, mert tutira kidurran az első napon - is le lehet ereszteni és ha ügyesek vagyunk, a pumpát sem hagyjuk otthon. Mást nem szoktam engedélyezni, viszont mindig veszek néhány origami leckét az utazás előtt, hogy ha épp unatkozni támad kedvük a gyerekeknek, percek alatt tudjak nekik bumerángot vagy repülőt hajtogatni. Valamint soha nem felejtem el megkérdezni a vendéglátót, hogy szívószálat tart-e otthon, mert szappanbuborékot fújni a legtutibb dolog, ezt mindenkinek be kell látnia.

Bár folyamatosan arra törekszem, hogy a lehető legminimálisabbra szorítsam le a bőröndökbe kerülő játékok halmazát, vannak kötelező darabok, amit tutira nem szabad otthon hagyni, ha nyugalomra vágyunk, ezek pedig az alváshoz szükséges pihe-puha állatok, csücskös alvókák, mindenkinek életkora és ízlésvilága szerint.

Akárhová és akármikor is utazunk, játékok nélkül egy tapodtat sem teszünk. Annak ellenére sem, hogy minden alkalommal bebizonyosodik: megint többet vittünk, mint kellett volna, mert szinte elő sem veszik őket a pihenés alatt, annyi újdonsággal szembesülnek, hogy az épp eléggé leköti az élmények által még le nem taglózott szabad kapacitásukat.