Praktikanya

Picik a zaciban – Tényleg hagyjam ott a játszóházban?

A legnagyobbat sokáig nem adtuk le. Mikor már domborodott a pocakom a másodikkal és elfogott bennünket a pánik az éjszakai szülés eshetőségétől, megpróbáltuk először otthagyni a nagymamánál éjszakára. Nem mondhatni, hogy rutinos szülők voltunk: miután otthagytuk egyszem csemeténket, beültünk a moziba Marquez csodálatosan klasszikus regényének adaptációjára, természetesen középre. Nem ragozom tovább: mire a vásznon földig omlottak a magnóliák és a kreol hősnő először dobta a vállára éjfekete hajzuhatagát, a gyerekünk már a saját ágyában szuszogott és mi reményvesztetten próbáltunk hozzájutni az elszalasztott film egy ingyenes változatához az interneten.
Picik a zaciban – Tényleg hagyjam ott a játszóházban?

Hasonló kétségek között vergődik az egyszeri szülő, ha a nyaralás alkalmával élni kíván a gyerekbarát szálloda kínálta csábító lehetőséggel és néhány órára otthagyná a picit a játszóházban. Minél nagyobb a gyerek és minél talpraesettebb, annál könnyebb ezt a lépést megtenni. 

Fontos tudni, hogy a játszóházban dolgozó szakemberek azért vannak, hogy széppé és tartalmassá tegyék a gyerekeink nyaralását és arra is fel vannak készülve, hogy tehermentesítsenek bennünket néhány órára. Csak képzett, gyerekszerető ember lehet animátor, ha úgy döntünk, hogy szeretnénk néhány órát a gyerekünk nélkül tölteni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó kezekben hagyjuk őt.

Ez esetben nincs más dolgunk, mint élvezni az ajándékba kapott időt – és semmi esetre sem az, hogy kezünket tördelve tegyünk magunknak szemrehányást. Aggódó anyukák figyelem! Gyakorlat teszi a mestert: nehéz gombnyomásra kikapcsolni, de minél többször próbáljuk meg, annál hamarabb sikerül!

Hogy valóban nyugodt legyen a pihenésre szánt, kettesben töltött idő, érdemes néhány szabályt betartani, mielőtt a játszóházi személyzetre bízzuk a gyerekünket:

  1. Bár sok helyen vállalják az egészen picikék felügyeletét is, azért a babáknak mégis jobb velünk lenni. Kb. 1,5-2 éves korukig nincs időérzékük, nem értik, hogy csak egy órára hagytuk ott őket vagy örökre. Az igazi játszóházi banditák az óvodások, akikkel már meg tudjuk beszélni, hogy mi vár rájuk az elkövetkezendő órákban. Ha mégis szeretnénk néhány lopott percet a kisbaba vagy totyogó mellett, akkor maradjunk a szállodában, üljünk be a bárba egy kávéra ahol lehetőleg halljuk, ha csemeténknél eltörött a mécses.
  2. Itt is van beszoktatás! Akkor hagyjuk ott a picit a játszóházban, ha már többször jártunk ott, velünk együtt ismerkedhetett az animátorral és úgy látjuk, hogy jól értik egymást. Érdemes a második-harmadik napig várni. Nagyon sokat segít, ha testvéreket együtt hagyjuk ott: nem kell feltétlenül egyiknek a másikra vigyázni, sokszor az is biztonságot ad, ha ott játszik mellette a tesó.
  3. Beszéljük meg vele előre, és a nyaralás során többször emlékeztessük rá, hogy néhány órát a játszóházban fog játszani nélkülünk. Adhatunk a kezére karórát, vagy megmutathatjuk a faliórán (általában minden játszóházban van), hogy mikor jövünk érte. Mondjuk el, hogy mit tegyen, ha éhes, szomjas vagy mosdóba szeretne menni. Arra is hívjuk fel a figyelmét, hogy egyedül nem mehet ki a játszóházból.
  4. Legtöbbször kötelező megadni a telefonszámunkat az animátornak, de ha nem kéri el, akkor is írjuk le. Ellenőrizzük, hogy be van-e a kapcsolva és fel van-e töltve a telefonunk. Ha a pici gyógyszert szed, ételallergiás vagy más különleges bánásmódot igényel, erről feltétlenül tájékoztassuk az animátort és kérdezzük meg, hogy ezek mellett a feltételek mellett is vállalja-e a gyerekünket. Azt is beszéljük meg vele, hogy hová megyünk, mert nem mindegy, hogy váratlan történés esetén mennyit kell várni az érkezésünkre. Iskolás gyerekek esetében azt is beszéljük meg vele, hogy egyedül felengedheti-e a szobánkba a gyereket.
  5. Természetesen beteg gyereket soha ne hagyjunk a játszóházban!
  6. Tilos a lopakodás! Nem szerencsés elmélyülten játszó kisgyermekünk háta mögött megszökni: egyszer csak fel fog nézni és keresni fog minket. Sem őt, sem a rá vigyázó szakembert nem illik ilyen helyzetbe hozni. A játszóházból gyerekünk tudtával és beleegyezésével lehet csak távozni.
  7. Ha visszaérkezéskor a pici éppen elmélyülten játszik, vagy lelkesen vesz részt egy foglalatosságban, ne várjuk el, hogy a nyakunkba ugorjon: ő is meghagyta a mi időnket, nekünk is illik tiszteletben tartani az övét. Ha ezt megtesszük, nem hisztivel, hanem lelkes beszámolókkal tudunk távozni a játszóházból: mi feltöltődve, ő élményekkel gazdagon.