Praktikanya

Praktikanya babával takarít

Tegye fel a kezét az az anyukatárs, aki nem volt még úgy, hogy megállt a szoba közepén és a hatalmas káosz láttán nem borította kezébe az arcát reménytelenül. Ugye nincs is ilyen? Mármint ilyen anyuka... 

Ilyenkor vagy vad pakolásba kezdesz vagy hagyod az egészet a sunyiba, vagy átgondolod a stratégiát. Mert bizony kell. Függően attól persze, hogy mekkora gyerkőcök vesznek körül. Egészen más ugyanis a rendrakás/takarítás egy alig egy évessel, mint mondjuk egy 3-4 évessel. 

 

Nálunk van egy közel egy éves, egy mindjárt 3 éves és egy lassan 5 és fél éves gyerkőc. Hogy őszinte legyek a legkönnyebb dolgom amúgy a középső manóval van, mert bár ruhát hajtogatni még nem tud, de ha épp nem kajla, akkor olyan szépen elpakol maga után, ha kérem, mint a pinty.  A legnagyobbat nem érdekli, leginkább lustaságból, a pici meg ugye még korából adódóan nem képes ilyenekre. 

 

Viszont van már stratégiám. Mára már mindennek megvan a maga helye és ideje. Viszont mire ezt jól kialakítottam, majdnem öregedtem vagy tíz évet. 

 

Általános rendrakás

Az a nagy helyzet, hogy nálunk kb. este 8 és reggel 8 között van általában rend. Mert úgy döntöttem, hogy nincs az az isten, hogy egész nap pakoljak utánuk. Három gyerek, gyerekszobák, nappali, mindenhol van valami. Természetesen, a leeső kiflicsücsköket és hasonló társaikat azonnal likvidálom, de őszintén már nem érdekel annyira, hogy hány kocka vagy labda van a szobákban szanaszét. Nyilván, amíg rájuk nem lépek...

Természetesen igyekszem a srácokat arra sarkallni, hogy pakoljanak el maguk után, ami nem kell, az ne legyen elől stb., viszont arra is rá kellett jönnöm, hogy nem éri meg az egész napos utánuk kajtatás. Este azonban, fürdés/alvás előtt szépen elteszünk mindent, amit találunk, nem jön a „kupibogár” sem és így nyugodt szívvel tudunk lefeküdni. 

 

Ruhahajtogatás

Télen szárítógéppel szárítunk, mert nem tenne nagyon jót a háznak se a sok nedves gönc, rengeteg van, szinte állandóan megy a gép... Szóval, nálunk délre már hegyekben állnak a száraz ruhák. Mivel nehéz egyszerre szaladgálni a pici után, meg a tiszta cuccokat rendezni, olyan helyen zajlik a ruhahajtogatás, ahol a legkisebb ded kiválóan tud a kedvére a ruhákkal molyolni (amíg össze nem hajtom), engem nem hátráltat, és a holmik is a helyükre kerülnek. 

 

Takarítás

Ami azt illeti, én/mi átszerveztük a rendes takarítás idejét hétvégéről, hétköznapra. Talán azért is, mert ilyenkor van a legkisebb nyüzsi. Amikor a nagyobbak bölcsiben, illetve oviban vannak, akkor ráadásul a reggel 8-ig tartó rend is egész sokáig kitart, hiszen a pici azért akkora kupit még nem csinál, ráadásul a porszívó hangját ő bírja a legjobban elviselni. Sőt, annyira imádja a kis szorgos asszisztenciát, hogy toligálja, miközben én a szőnyegeket gyötröm. Szóval, eljátszik vele, nekem nincs akkora gondom se rá és így békében tisztává tudjuk varázsolni a házat. 

Azt gondolom egyébként, hogy minél több gyerek van, annál fontosabb a logisztika és a takarítás/rendrakás optimalizálása. Pontosabban a te energiád optimalizálása vagy éppen a megfelelő tárolótárgyak (pl. dobozok) beszerzése, amikbe pillanatok alatt be lehet hajigálni a játékokat és máris rend van. De azt is érdemes szerintem elengedni - amit fentebb is írtam -, hogy állandóan a szétdobált játékok nyomában járj, mert különben jóval kevesebb minőségi idő jut minden másra.