Praktikanya

Tök és Halloween

Még mindig sokan tekintenek úgy a Halloweenre, mintha ez a nap a Halottak napjának megcsúfolása lenne. Pedig erről szó sincs. Halloween napja minden év október 31-e, Mindenszentek ünnepe november 1-jére esik, elhunyt szeretteinkre pedig november 2-án, Halottak napján emlékezünk meg. Tény, hogy e három ünnep egymást követi a naptárban, de nem ugyanarról szólnak, nem ugyanazoknak szólnak.
Tök és Halloween

A három közül a dátum szerinti legkorábbi a Halloween, amelynek külön szlogenje is van az angolszász hagyományban (Trick or treat?), amelynek legjobb magyar fordítása talán a “Csínyt vagy csokit?”, a legjellemzőbb motívuma pedig a faragott töklámpás. Az ünnep kelta eredete köztudott, de miért faragnak töklámpást az emberek?

A kivájt töklámpás angol elnevezése „Jack O’Lantern”, azaz „Lámpás Jack”. Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O’Lantern nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, igyanak meg még egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki. Ravasz módon megkérte az ördögöt, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög, ezért a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, míg az megígértette vele: ha leengedi a fáról, cserébe az ördög gondoskodik róla, hogy Jack (aki életében sok rosszat tett) ne kerüljön a pokolra. A kovács ekkor megengedte hogy lemásszon a fáról az ördög, aki abban a pillanatban el is tűnt.

Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt: a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott rá a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit nyugtalan lelkének szánt. Az izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette világító lámpásnak, s azóta lelke ennek a takarmányrépa-lámpácskának a fényénél keresi megnyugvását.
Az ír néphagyományt követő Amerikában a legendában eredetileg szereplő takarmányrépát a narancssárga színű, Amerikában őshonos, látványosabb, könnyen vájható sütőtök váltotta fel. (forrás: Wikipédia)

Ha valaki Halloweenkor tökfaragásra adja a fejét, a következőkre érdemes figyelni:

  • érdemes arányos, kerek formájú tököt választani, mert az stabilan megáll

  • a faragáshoz éles, hegyes konyhai kést válasszunk

  • ahhoz, hogy a töklámpás sokáig elálljon, a magokat nagyon alaposan el kell távolítani, ki kell kaparni

  • a töklámpást különböző módon lehet tartósítani: a fehérítőben való átmosás vagy a vazelinnel való átkenés egyaránt hatásos lehet

  • a kikapart tökmagokat ne dobjuk ki, finom pirított tökmagot lehet belőlük készíteni

  • a pontos faragáshoz érdemes sablon segítségét igénybe venni: arányosabb és pontosabb is lesz a minta

  • teamécses helyett a nagyobb, temetői változat kifizetődőbb és tartósabb