Praktikanya

Úton, biztonságban - 5+1 pénztárcabarát praktika

Amikor az ember külföldre utazik, általában alaposan körüljárja a biztonság kérdését is. Bár nyaralni megyünk, egy hosszabb út előtt mindenki végiggondolja, hogy miben eshet kár szerencsétlen esetben, ezért legtöbben kötnek biztosítást az utasokra és a csomagokra egyaránt. 
Úton, biztonságban -	5+1 pénztárcabarát praktika

Amikor az úti célunk az országhatáron belül van, akkor már úgy tűnik, nem vagyunk elég körültekintőek. Pedig a nyaralás – akár külföld, akár belföld – akkor igazán pihentető, ha nem kell aggódnunk váratlan, kellemetlen események miatt. Gyerekkel pedig nem nagyon áll másból az utazás, mint váratlan eseményekből.

Azon túl, hogy mindenkit bíztatunk, hogy belföldi utazás esetén is kössön egy minimális utasbiztosítást, számtalan egyszerű ötlet is segítheti megőrizni a biztonságunkat az úton.

 

1.       A kevesebb több

Amit nem viszünk magunkkal, nem veszhet el. Csupán erre a banális életigazságra kell gondolni csomagoláskor és otthon hagyni a felesleges drága vagy egyedi holmikat, amelyek elvesztése bosszúságot okozna nekünk. Egy jól felszerelt családbarát szállodában nincsen szükség különleges felszerelésre a személyes holmikon kívül. Érdemes például az apukákat lebeszélni a teljes informatikai és multimédiás felszerelés cipeléséről: egy jó telefon tud fényképezni, lehet rajta zenét hallgatni, de még az unatkozó gyerekeknek is be lehet tenni egy mesét. A többi kütyüt hagyjuk otthon. Ugyanez vonatkozik az anyukák ékszereire, szép és drága ruháira. Ezeket érdemesebb otthon tartani – hacsak nem valami különleges eseményt látogatunk meg.

2.       A babának azért kell…

Kisbabával az ember hajlamos minden eshetőségre felkészülni az atomtámadástól a szökőárig. Mivel Magyarországon szerencsére mindkettőre kicsi az esély, elég, ha az időjárás jelentést megnézzük és a babának is csak a legszükségesebbeket csomagoljuk be. Családbarát szállodában rendszerint mindenre gondolnak, de ha kétségeink vannak, érdemes előtte érdeklődni a hotelban, milyen felszerelés áll majd a rendelkezésünkre. Bátran használjuk a szálloda babarát szolgáltatásait, felszereléseit, hiszen azért vannak!

3.       Az én táskám

Érdemes a kicsik bőröndjébe, táskájába gyermekünk fényképével és saját telefonszámunkkal ellátott laminált névjegykártyát helyezni. Ha valaki rossz szándékkal tulajdonítja el a számunkra fontos csomagot, nyilván nem fogja használni, de ha véletlenül veszíti el a kicsi, a magtalálónak nagy segítség ez a kis kártya: felhívhat bennünket, vagy a kép alapján akár meg is találhatja a kicsit a játszótéren.

4.       Használjunk bankkártyát!

Nem érdemes túl sok készpénzt tartani magunknál utazáskor. Bár a szállodai szobákban általában biztonságban vannak az értékeink, sokakat ez nem nyugtat meg. Városnézéskor a zsebünkben hordani sem túl biztonságos. Ezért tanácsos inkább ahol lehet, bankkártyát használni – baj esetén egy telefonnal le tudjuk tiltatni. Ha ragaszkodunk a készpénzhez (vagy nagyobb értékű elektronikai felszereléshez), akkor vegyük igénybe a szállodai széfet – és nyugodtan alhatunk.

+ 1 Hol vagy anyuuuuuuu???

A legfontosabbat hagytuk a végére: csomagjaink biztonságánál előbbre való gyermekeink biztonsága. A kicsi elkeveredhet az élményfürdőben, a múzeum bejáratánál, gyakorlatilag bárhol. A totyogókat természetesen egy percre sem hagyja magára az ember, de a mindenre kíváncsi 2-3 éveseknél a legnagyobb a veszély. Nem kerül sok pénzbe, ha egy műanyag karszalagra alkoholos filccel ráírjuk a telefonszámunkat, abban a víz sem tesz kárt és megtanítjuk a kicsit, hogy ha nem lát minket, azonnal álljon meg ott, ahol van, és várja meg, amíg megtaláljuk. 4-5 éves kortól már általában nő a felelősségérzetük, érdemes ezt kihasználni: ha nagyobb helyre, sok ember közé érkezünk, válasszunk ki egy feltűnő helyszínt és beszéljük meg, hogy ha elkeveredne, akkor ott találkozunk. Természetesen érdemes megtanítani neki a nevünket, hogy ha rátalál egy felnőtt, meg tudjanak találni minket.

 

Ugye nem is olyan nehéz? Csupán ennyi előre gondolkodás megkímélhet minket a kellemetlenségektől és a főszerep valóban a nyugodt pihenésé lehet!