Praktikanya

Vidd be a természetet a lakásodba!

A tél különleges évszak: egyrészt a téli kirándulásoknak, a téli sportoknak is megvannak a maga szépségei, másrészt viszont tagadhatatlan, hogy ilyenkor kevesebbet vagyunk a szabadban. Ám a természetes környezet a lakásban is a vendégünk lehet, hogy ne kelljen egy egész évszakra a mesterséges környezetbe szorulnunk a gyerekekkel.

Sokszor panaszkodunk arról, mennyire elszakadt a modern ember a természettől. Nehezen tagadható le, hogy városi életünk dacára továbbra is természeti lények vagyunk, és ez épp abból látszik, hogy mennyire tud hiányozni időnként a természet. Az, hogy minél többet legyünk a természetes környezet közelében, több dolog miatt fontos, mint gondolnánk. A hangulatunk, a stressz-szintünk mellett akár a pihentető alvásunkat is befolyásolhatja, hogy rengeteget vagyunk mesterséges építményekben, mesterséges fényben. A természetes környezet közelsége viszont akár helyre is hozhatja a lelkünket.

 

Irány a szabadba!

Természetesen az a legegyszerűbb, ha mi megyünk a természetbe vendégeskedni. A kirándulás, a kertészkedés, de akár még egy parki séta is képes rövid távon kielégíteni a természetes környezet iránti igényünket. Még jobb helyzetben van, akinek elég kinéznie az ablakán, hogy a zöld kertre, vagy egy erdőre, mezőre lásson. De akkor sem reménytelen a helyzet, ha egy lakótelepen élünk. Ilyenkor persze külön rá kell szánni a szabad időt arra, hogy egy kis időre kiszakadjunk a mesterséges, épített környezetből, és felvegyük a természet ritmusát. Ez a „kiszakadás” lehet egy pár órás erdei séta, de lehet akár egy sítúra, vagy egy hosszú hétvége is egy természetközeli családbarát szálláshelyen – mindez csupán a családod érdeklődésétől és lehetőségeitől függ.

De mi a helyzet akkor, amikor zuhog az eső, vagy különösen hideg van? Az egyik megoldás, amit az északi népek ilyenkor mondani szoktak: nincs rossz időjárás, csak nem megfelelő ruházat. Vagyis ha elszánt vagy, akkor csak megfelelő túraruhára van szükségetek ahhoz, hogy ilyenkor is a természetes környezet vendégei lehessetek. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy nem mindenki ilyen határozott, rossz időben a legtöbben inkább a benti programot választják. Ha viszont te nem tudsz a természet közelébe menni, akkor a természetet kell behozni a lakásba. De hogyan? 

 

Amikor a természetes környezet alapanyagot kínál a kézműveskedéshez

A kirándulásokon már csak azért is jó mindenféle dolgokat – a faágaktól a gesztenyéig, a falevelektől a száraz termésekig – összegyűjteni, mert az esős napokon ezekből készülhetnek a természetes lakásdíszek. A tökfaragás szezonja ugyan már elmúlt, de még nem késő egy-két őszies falevélképet, vagy asztaldíszt összeállítani a novemberi asztalra. Aki viszont ilyenkor már a karácsonyt várja, az akár el is kezdheti a természetes karácsonyfadíszek készítését és a lakás hangulatossá varázsolását. A faágak, tobozok, esetleg kisebb fatuskók az asztaldísz, a gyertyatál részei lehetnek, de lehet ilyenkor narancsot szeletelni és szárítani, vagy épp szegfűszeggel megtűzködni – és közben elbeszélgetni arról, mi hol terem.

 

Figyeld meg a madarakat!

Akár kertes házban, akár lakótelepen élsz, madarakat mindenhol láthatsz. Elég kinézned az ablakon, a legközelebbi fán biztos ül egy-két madár, amit érdemes lehet megfigyelni. A gyerekeknek is jó szórakozás kifigyelni, mit csinálnak a velünk élő szárnyasok – még az olyan egyébként lebecsült fajok is, amilyenek a verebek, a varjak, vagy a galambok. Így könnyebb felismerni azt is, hogy akármennyire is a város közepén él a család, a természetes környezet szinte magától értetődően velünk van, nem is kell érte messzire menni. A madarak megismerését pedig ekár egy természetfilmmel, vagy egy róluk szóló könyvvel is lehet folytatni.

 

Kertészkedjünk otthon!

A kertészkedés nem feltétlenül csak nyári elfoglaltság! Otthon, cserépben is lehet növényeket gondozni, sőt, akár egy vízzel töltött csíráztató edényben is lehet búza-, vagy más csírákat nevelni, amelyekkel azután a vitaminokat is pótolhatjuk.  A gyerekeknek nagy élmény, ha látják, hogyan fejlődik ki a magból a csíra, majd abból a zöld növény. A hagyományos szobanövények mellett gondozhatunk akár fúszernövényeket is a konyhaablakban – a saját termesztésű bazsalikomot sokkal izgalmasabb rátenni a pizzára, mint a bolti fűszerkeveréket. A természetes környezet így nem valami tőlünk távol eső dolog lesz a gyerekek szemében, hanem olyasmi, ami velünk él, sőt, néha enni ad nekünk.