Test és lélek

Még mindig fontos a szúnyogok elleni védekezés!

Sajnos ma már különböző szúnyogfajták támadják itthon az embert, akár a kertben, akár a parkban vagy a vízparton és muszáj felvenni ellenük a harcot, mert nemcsak esztétikai szempontból jelenthetnek problémát, hanem komoly fájdalommal is járhat a marásuk.

Régen nagyon ritkán merült fel egy szúnyogcsípés kapcsán az allergiás reakció, ám az utóbbi években a gyerekorvosnál is és különböző közösségi médiás csoportokban napi szinten merül fel, hogy a gyerekeken (és persze nagyon sokszor felnőtteken) borzalmas sebhely, folt vagy éppen dagadás jelenik meg, ami elképesztően kellemetlen és fájdalmas.

 

Kül- és beltéren is fontos a védezekés és gyakorlatilag szinte bárhol, mert akár a kocsiban, a metrón, de még egy papírboltban is lesben állnak a vérszívók.

 

De akkor mégis mit tehetünk?

 

Többféle lehetőség közül lehet szerencsére ma már választani, van aki a drogériákban beszerezhető különböző kencékre és egyebekre esküszik, viszont sokan vannak, akik hagyományosabb eszközökkel szeretnék felvenni a kesztyűt a szúnyogok ellen.

 

Ezt a témát járjuk most picit körbe:

 

  • Kültéren a legjobb megoldások egyike az a bizonyos spirál, ami olyan erős illattal bír, hogy valószínűleg még a szomszédtól is elkergetjük a kis fullánkosokat, de kellően hatékony tud lenni a gyertya (amit akár magad is elő tudsz állítani és amiről korábbi cikkükben írtunk is) vagy a fáklyába tölthető olaj is. Ha nem szeretnél nyáron 4 órától bezárkózni a lakásba, akkor érdemes valamelyik mellett letenni a voksot.
  • Szintén kültéren, akár kertben, játszón, bárhol jó szolgálatot tehetnek a különböző spray-k is. Hatalmas a kínálat belőlük és számos olyan verziót is be lehet szerezni, ami minimális kemikáliát tartalmaz. Amit még szintén fontos kiemelni, hogy a legtöbb ilyen szérum a csakugyan veszélyes kullancsok ellen is védelmet nyújt.
  • Kipróbáltuk a szúnyogűző karkötőket. A szaga, illetve illata is egész elviselhető. Elég sokáig hatékonyak, amikor pedig nagyon megnyúlik a rugó, akkor bokára is fel lehet őket tenni.
  • Sokak számára a természetes citrusos illóolajok is beválnak, amiből akár egy-egy csepp használata is tökéletesen elegendő.
  • És ha már citrusos illat, akkor nem mehetünk el szó nélkül a citromfű mellett sem. Ellenálló növény, ami kertbe és balkonládába ültetve is szépen meg tud nőni, utálják a kis vérszívók, így ahol nagy mennyiségben fellelhető ez a virág, ott viszonylag kevés számban jelennek meg a szúnyogok.
  • Hogy a beltértől távol tartsuk ezeket a rovarokat, a legjobb, ha szúnyoghálót használunk a nyílászárókon. Ennek ellenére mégis sokszor beszöknek. Ha pedig bent sincs nyugtunk tőlük, akkor érdemes ellenük bevetni egy konnektorba dugható riasztót, vagy párologtathatunk illóolajat, de szintén hatásos ellenük a rovarcsapda is.

 

Bár a nyárnak hamarosan vége, azonban ha az idő még sokáig enyhe marad, akár novemberben is találkozhatunk szúnyogokkal, amik ellen vagy így vagy úgy muszáj védekezni.