Aktuális

Kultúra gyerekkel, de hol? Január 22. - A magyar kultúra napja

Hogyan érjük el, hogy a gyerekünk szeressen könyvet olvasni, zenét hallgatni, múzeumba járni? Sokan azt gondolják, hogy ez egy pillanat műve, pedig hosszú folyamat eredménye. Sokat tehetünk az ügyért, ha már egészen pici korától otthon is rendszeresen mondókázunk, könyvet veszünk együtt a kézbe, zenét hallgatunk. A gyerekek ösztönösen szívesen csinálják azt, amit a szülők tesznek. 

A következő lépés, ha kimozdulunk a babával, kisgyerekkel otthonról és rendszeresen járunk könyvtárba, a helyi művelődési házba, időnként múzeumba, gyerekszínházba.  A magyar kultúra napja alkalmából álljon itt néhány hely, ahová érdemes alkalmanként vagy rendszeresen közösen ellátogatni, ha könyv, zene és kultúra iránt nyitott gyereket szeretnénk nevelni.

Helyi könyvtár 

Talán a legegyszerűbb módja, hogy megszerettessük a gyerekkel az olvasást, ha rendszeresen járunk könyvtárba. Sok könyvtárban gyerekprogramokat – diavetítés, meseolvasás – is szerveznek a kisebbeknek. Nagyobb könyvtárakban komolyzenei koncerteket is szerveznek. És mindamellett, hogy közösségbe járunk, megtanulja a gyerek, hogy jó dolog könyveket lapozgatni, képeket nézegetni, olvasgatni. Egy idő után pedig élmény lesz, hogy ő választhat magánk könyvet.

Művelődési ház

Nemcsak gyereknap környékén aktívak a művelődési házak, hanem egész évben szerveznek gyerekprogramokat. Bábelőadás, gyerekszínház, zenés programokat találunk a kínálatban. Sok helyen ezeket összekötik az előadáshoz kapcsolódó kézműveskedéssel, így igazán tartalmas családi programokon vehetünk részt.

Baba-mama házak

Zenés, bábos, mesés foglalkozásokkal várják a legkisebbeket és óvodás korú gyerekeket és szüleiket. Szerencsére már nemcsak Budapesten találunk ilyen helyeket, ahol az egész család kikapcsolódhat minőségi programokkal. Főleg az otthonlévő anyukákat várják a kisebbekkel, de óvodás korú gyermekeknek is kínálnak mesés, bábos programokat. Kerekítő és Ringató foglalkozásokra már néhány hónapos babákkal is érkezhetünk, így egészen korán hozzászoknak a zeneszóhoz babák.

Bábszínház és gyerekszínházak

Szerencsére mára elég nagy a kínálat báb és gyermekszínházi előadásokból. Már gondolnak a még nem óvodásokra és a tinédzserekre is. A legkisebbeknek ismert mesék feldolgozásait ajánlják rövidített verzióban, sokszor interaktív módon, míg a tizenéveseknek esetében saját korosztályuk problémáira keresnek válaszokat.

Színházak gyerekprogramjai

Időnként gyermekprogramokkal is várják a kicsiket – rövidített verzióban, magyarázatokkal operát hallgathatnak vagy tizenéveseknek komolyabb darabokat igyekeznek átdolgozva átadni (népszerű például a S.Ö.R.:Shakespeare Összes Röviden).

Múzeumok

Míg 10-20 évvel ezelőtt komoly gondot okozott volna gyerekkel múzeumba menni, ma már ez sem gond. Találunk kimondottan a gyerekre kitalált és megálmodott múzeumot (Mesemúzeum) is a múzeum palettán. A legtöbb múzeum igyekszik gyerekprogramokkal, kiállításokkal kedveskedni a kisebbeknek is. Manapság már nem elégszik meg sok múzeum a családbarát szolgáltatásokkal (pelenkázó, játszószoba, szoptatóhelyiség), de múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, családi napokkal is várják a gyerekkel érkezőket. Érdemes figyelni a nyitvatartási napokat, mivel minden múzeumnak van havonta egy ingyenes napja is.