Aktuális

Őszi élmények: élvezzük ki az évszak szépségeit!

Akinek a nyár a kedvenc évszaka, szeptemberben kissé lemondóan veheti tudomásul, hogy vége a forró hónapoknak. Pedig az őszi élmények is tudnak legalább olyan izgalmasak lenni, mint a nyáriak! Mutatunk néhányat az évszak élvezetes lehetőségei közül, amelyeket nem érdemes kihagyni.

Az őszi élmények királynője: szüreteljünk!

A legnépszerűbb őszi tevékenységből mi is kivehetjük a részünket. A legkényelmesebb, ha ellátogatunk a környékünkön megrendezett szüreti fesztiválok programjaira, és megkóstoljuk a szüreti ételeket, a felnőttek pedig a finom borokat is megízlelik. Használjuk ki, hogy ezekben a napokban még viszonylag sok időt lehet a szabadban tölteni. De még ennél is jobb ötlet, ha magunk is dolgozunk egy kicsit a terméssel. Nézzünk utána, hol lehet szedd magad akcióban almához, körtéhez, szőlőhöz jutni. Máshogy esik a gyümölcs, ha saját kezünkkel szedtük le a fáról, maga a szüretelés pedig programnak sem utolsó.

 

Sétáljunk az erdőben!

A fák ezernyi színbe öltöznek ilyenkor, nem érdemes kihagyni, hogy megcsodáljuk őket. Az ősz élmények sora azonban nem ér véget a látvánnyal: a párás föld illata, a természet hangjai mind egyedülálló hangulatba ringatnak. A ragyogó őszi napokon a legjobb elindulni, de a hűvös, a köd sem akadály, hiszen a természet más és más arcát mutatja ilyenkor. Ha rendszeresen kijárunk a természetbe, azt is megfigyelhetjük, hogyan változik a látvány hétről hétre.

 

Gyűjtsünk leveleket!

A kisgyerekek szeretnek az erdőben, a parkban gyűjtött levelekkel, terményekkel kreatívkodni, így egyáltalán nem baj, ha az erdei, őszi élmények végeztével egy kupac levéllel, gesztenyével, makkal térünk haza. A lepréselt leveleket viaszban is tartósíthatjuk, a gesztenyéből pedig állatkákat, figurákat

készíthetünk. A bátrabbak egyébként a mosáshoz is kipróbálhatják a vadgesztenyét, mivel az a szappanhoz hasonló anyagot tartalmaz.

 

Őszi élmények a konyhában

Eljött a comfort food ideje! Vegyük elő az őszi hozzávalókat, a sütőtököt, az almát, a körtét, a bort, az őszi zöldségeket! Főzzünk belőlük lélekmelegítő leveseket, pörkölteket, curryket, süssünk fahéjas, szegfűszeges süteményt. Ne csak hagyományos receptekben gondolkodjunk, újítsunk bátran. De ha nem pepecselnénk sokat, egy szőlővel, dióval gazdagított sajttál is megteszi az esti tévézéshez!

 

Érkeznek a meghitt esték

Egyre korábban sötétedik, így a szabadban töltött nappalok után megérkeznek azok az esték, amikor valahogy senkinek sincs kedve elmenni otthonról. Ilyenkor jön jól egy meleg pléd, egy jó könyv, egy izgalmas film, és egy finom illóolaj, vagy egy bögre forró tea. De a forró fürdők szezonja is az ősz, akkor is remekül átmelegíthetjük magunkat vele, ha megáztunk a hirtelen jött esőben.

 

Ne mondjunk le a színekről!

Akármilyen csodás is az őszi erdő, ezek a gazdag bordók, narancsok és földszínek csak az Ősz színtípusnak állnak jól. Arra azonban semmi okunk, hogy visszahúzódjunk a sötét, semleges árnyalatok világába. Ilyenkor is nyugodtan hordhatjuk a kedvenc színeinket. Sőt, a nyári holmit sem kell még elpakolni, rétegezzük bátran a szellős darabokat pulóverekkel, dzsekivel, poncsókkal, sálakkal. Új kombinációkat létrehozni remek játék!

 

Díszítsük fel a lakást!

Ha még nem tettük volna, öltöztessük át őszre a lakást. Keressünk pár őszi színű takarót a kanapéra, vegyük elő az illatgyertyákat. A falra felkerülhet pár új, az évszakot idéző természeti kép, de az őszi élmények sorát megörökítő családi fényképekből is válogathatunk. A dísztök és más őszi dekorációk is jól mutatnak az ebédlőasztal közepén, az illatlámpába pedig lassan belecseppenthetjük a karácsonyt idéző, fűszeres olajokat.