Ezt látni kell

Póstelek, avagy a béke szigete Békés megyében

Végre kinyílt a világ. Vannak esős, hűvös napok, mintha az április még nem ért volna véget, de már könnyen kifoghatunk egészen nyárias napokat is. A lehetőségeink korlátozottak, de azért rejtőznek hazánkban olyan szép helyek, erdők, zegzugok, arborétumok, amelyek a jelenlegi helyzettől függetlenül mindenki számára elérhetőek. A Békéscsaba és Gyula között fekvő Póstelek, amely egy közigazgatásilag Békéscsabához tartozó szabadidőközpont, pontosan ilyen hely; örülök, hogy sikerült rátalálnunk.

Amikor megérkeztünk, olyan érzésem volt, mintha egy kicsit visszacsöppentünk volna a múltba, mondjuk a tavalyelőtti év tavaszára. Mintha ezen a helyen megállt volna az idő...  

Végre szívhattunk egy kis friss levegőt szabadon és miénk volt a nap. Belépődíjat nem kell fizetni, kizárólag annak van díja, ha mosdóba szeretnénk menni. Maszk viselését sem tették kötelezővé, hiszen zöldterületről van szó, ahol szabadidős sporttevékenységet űzhetünk, túrázhatunk és élvezhetjük a háborítatlan természetet.

Bár az autóút mindössze szűk másfél óra volt, szinte azonnal lecsaptunk a parkban egy fedett kiülőre, hogy elfogyaszthassa a kis csapat a tízórait. Nem is csoda, hiszen amolyan igazi piknikezésre alkalmas idő volt és a táskánk is meg volt rakva mindenféle finom falattal.

Az egész környezet mondhatni gyermekbarát, amíg várjuk az ételt, a gyerkőcök nem unatkoznak, hiszen a csárda mellett található közvetlenül a játszótér, ahol el tudják ütni az időt a kisebbek. Ha a jelenleg nem üzemelő kemping kapuján belépünk a csárda mellett, akkor még egy kisebb játszóteret is találunk, ahol óriás sakktáblával is játszhatunk, ill. a legkisebbek is válogathatnak néhány játékból. Bár előzetes internetes tájékozódásunk során trambulinról, légvárról és mindenféle élményelemről is olvastunk, ezekkel mi már/még nem találkoztunk, de így is nagyon jól éreztük magunkat.

A családi kirándulások fő célpontjai sokszor az állatkertek, vadasparkok; itt egészen miniben ugyan, de ezt az élményt is megkaphatjuk. A mini vadasparkban ugyanis találkozhatunk őzikékkel, lovakkal, birkával, szamárral és kecskével. Van lehetőség etetni is őket, és a gyerekek számára is könnyen értelmezhető, képekkel illusztrált táblákon olvasható, hogy melyik állatot mivel szabad kínálni és mivel nem.

A szabadidőparkban található az 1906 és 1909 között, neobarokk stílusban épült Wenckheim-Széchenyi kastély. A hatalmas, eredetileg 72 helyiségből álló, háromszintes épület már sajnos csak árnyéka önmagának, hosszú évtizedek óta romokban áll, de még így is csodálatra méltó. 1944 őszén a grófi család elmenekült a kastélyból, a II. világháború után pedig államosították azt. A lakatlan kastélyt a környékbeliek kifosztották, illetve fel is gyújtották, és folyamatosan romlott az állapota.

A kastélypark különösen szép, nyugalmat árasztó hely, a kastély előtt tó is található. Tovább sétálva az erdő közepén találjuk magunkat, ahol különböző túraútvonalak közül választhatunk. A kirándulók, túrázók kényelme érdekében padok, tűzrakó helyek is találhatóak a parkerőben, ill. a bejáratnál büfé is. A park területe 1989 óta természetvédelmi terület, találhatóak itt ritkaságnak számító, ill. matuzsálemi korú fák. Az örökzöldek, tölgyek, tiszafák mellett jellemző a törökmogyoró is, ősszel például vittünk is haza belőle pár marékkal, amikor egy kisebb látogatást tettünk itt.

Aki szeretne egy napot eltölteni akár családdal, akár barátokkal vagy éppen kettesben a béke szigetén, várja őket Póstelek a természet lágy ölén!