Test és lélek

5 tett, ami azt bizonyítja, hogy te is kipróbáltad már az erdőfürdőzést

... pedig lehet, hogy nem is tudtál róla. Miért ne próbálnád ki? Mondjuk valószínűleg már meg is tetted számtalanszor és érzékelted a testi és lelki egészségedre gyakorolt számos jótékony hatását!

Az erdőfürdőzés csak egy hóbort számodra, pedig az erdőben sétálni te is szeretsz? Nem arról van szó, hogy csoda fog történni, ha megállsz az erdő mélyén, hogy időt tölts a fák közvetlen közelében, megérintve őket, de bizonyítottan segít a stresszcsökkentésben, lecsendesedni, növelni az energiádat.

 

1. Sétáltál úgy az erdőben, hogy közben megálltál figyelni a csendet.

 

Akár még a szemed is becsuktad és csak álltál fülelve, közben mélyeket lélegezve pár másodpercig mozdulatlanul. Élvezted, ahogy lecsendesedik az elméd is, kitisztul a fejed és végre nem gondolsz semmire. Csendben vagy és csak magadra és az erdőre figyelsz minden érzékszerveddel.

 

2. Észrevetted, hogy a csend igazából madárcsicsergés és apró neszek

 

Séta közben felerősödik a lépteid hangja és élvezed, ahogy recsegnek az ágak, ropognak a falevelek vagy a hó a bakancsod talpa alatt. Ha megállsz, akkor pedig észleled a fák és a növények szél keltette surranó hangját, a harkály kopogását, a madarak szárnyainak suhogását, a mókusok veszekedését, az apróbb élőlények mozgását. Együtt élsz a természettel. Az erdő része vagy. Rájössz, hogy milyen kicsi vagy a hatalmas és erős fákhoz képest...

 

3. Nem vittél magaddal telefont

 

Persze, vannak hasznos applikációk meg GPS, és jó, ha elérhetőek vagyunk vészhelyzet esetén, de egy séta erejéig nem baj, ha otthon marad az okoseszköz. Mert ha a zsebünkben van, félő, hogy elővesszük, pedig az üzenetek megvárnak minket, és egy 112. erdőben készült fotó nélkül is biztosan jól megleszünk. Az a legjobb, ha egyáltalán nem viszel magaddal telefont. Ha nem a kamerán keresztül nézed az erdőt, akkor sokkal figyelmesebb leszel, észreveszed a majdnem teljesen beolvadó őzeket, szarvasokat, az apró bogarakat, felemeled a fejedet magasra, meglátod a mókust, a madarakat. Önmagadra, befelé is ekkor tudsz csak igazán figyelni.

 

4. Megérintetted egy fa törzsét

 

Lehet, hogy az sok számodra, hogy odaérintsd a homlokodat egy fa törzséhez vagy hosszan ölelgess egy fát, de az biztosan előfordult már, hogy megérintettél, megsimítottál egy érdekes mintázatú törzset.

Teljesen mindegy, hogy hiszünk-e a terápiában vagy sem, de tény, hogy a fák élnek, és az erdőfürdőzés elmélete szerint ezek az élőlények erőt, energiát adnak, feltöltenek, gyógyítanak minket. Néha megsimogatva egy-egy fát, akár egy köszönömöt is elsuttoghatunk, hiszen ha fák nem lennének, mi emberek sem lennénk... Lehet, hogy furcsa számodra az erdőfürdőzés lényege, de semmibe nem kerül, semmit nem veszítesz vele, érdemes tehát kipróbálni, menj bátran közel egy fához, érintsd meg a tenyereddel vagy támaszkodj neki a hátaddal.

 

5. Gyakoroltad a tudatos jelenlét megélését

 

Egy újabb manapság divatos kifejezés a mindfulness vagy magyarra fordítva a tudatos jelenlét. Annyit jelent, hogy csak és kizárólag a jelenre irányítjuk a figyelmünket, azaz nem agyalunk. Az erdőben nem nehéz gyakorolni ezt a technikát, egyszerűen nem lehet nem megtapasztalni. Látod a fények játékát, a különböző színárnyalatokat, hallod az apró zajokat, neszeket, érzed az illatokat. Figyelheted az izmaidat, érezheted, ahogy a tested dolgozik érted egy-egy emelkedőn, és egyszerűen muszáj koncentrálnod, hová lépj, hogy kikerüld a sarat, a jeges, csúszós részeket, vagy ne menj neki a szemmagasságban lévő ágaknak. Ott kell lenned a jelenben és figyelned, a lábad elé nézned, mert különben orra buksz. Nincs időd azzal foglalkozni, hogy mit kell venned holnap, mit felejtettél el, mi az, amit mondhattál volna másképpen..., az apró-cseprő gondjaid megszűnnek. Állj meg többször, figyelj arra, hogy egyenletesen vedd a levegőt. Dőlj neki egy fának, ülj le egy padra vagy egy sziklára és csak pihenj. Fordítsd az arcodat a nap felé. Az erdő maga kikapcsol, feltölt majd.

 

 

Azt gondolom, hogy ez mind maga az erdőfürdőzés, és ha nem adunk ennek ilyen divatos nevet, akkor talán makacsságból, dacból elutasítani sem lehet. Olykor egy-egy próbát mindenképpen érdemes tenni. Csináld, indulj el, sétálj az erdőben, majd állj meg és figyeld a természetet. Legyél az erdő része. Értékeld mindazt, ami körülvesz. Kitisztul az elméd, ellazulsz, nyugodtabb leszel, jobb lesz a közérzeted. Egyszerűen jól fog esni. És igazából ez az, ami számít.