Ezt látni kell

Elképesztő Fesztiválok

Egész éves munka, hosszú sötét hónapok és egy nagyon furcsa tavasz. Kinek ne lenne kedve ezután egy üdítő, felszabadító fesztiválhoz? Nos, ha hajlandóak vagytok nyakatokba venni a világot, számtalan furcsa, meghökkentő vagy lenyűgöző fesztivált találtok a világ messzi tájain. Aki nem ilyen bátor, annak (szubjektív felmérés alapján) természetesen a hazai fesztiválok legjobbikát is bemutatjuk. Ne feledjétek, a legtöbb fesztiválon a család már nem akadály – sőt!

elképesztő fesztiválok

 

Lisztemberek ünnepe (Els Enfarinats, Ibi, Spanyolország)

Ebben a spanyol kisvárosban az aprószentek ünnepének környékén egy napra játékos puccsot hajtanak végre a polgárok: liszttel és tojással felfegyverkezve csatáznak, elfogják a polgármestert, és megsarcolják a helyi vállalkozásokat. A dolog lényege, hogy lehetőleg mindenki nyakig tojásos és lisztes legyen – és hogy a befolyt “sarcot” jótékony célra fordítsák.


Színek Fesztiválja (Holi, India)

Bár a képek alapján egy modern, festékpatronos Woodstock Fesztivált sejthetnénk, valójában egy több ezer éves tavaszköszöntő ünnepről van szó, amikor máglyát gyújtanak, utána pedig a megújulás szimbólumaként festékporral szórják be egymást az emberek. Manapság a modern technika festékpatronokkal szerelte fel a fesztiválozókat – elképesztő látványt hozva létre az amúgy is különleges hangulatú fesztiválon.


Őrültek a város felett (Urban Highline Festival, Lubin, Lengyelország)

Bizony a lengyeleknek is van egy egészen őrült rendezvénye, a hol a világ kötéltáncosai találkoznak egymással és nyűgözik le a közönséget. Minden évben egyszer Lubin utcái felett egyensúlyoznak a résztvevők különböző módokon, az épületek közé kifeszített hevedereken. Nem a gyenge idegzetűek fesztiválja.


Lámpásfesztivál (Yi Peng Festival, Thaiföld)

Amikor vége a rizsföldeken a kemény és embert próbáló munkának, Thaiföldön különlegesen ünnepelnek. A 12. holdhónapban színes, jelmezes felvonulás után égre bocsájtják a több ezer lámpást, amelybe az elmúlt időszak gondjait, problémáit és a jövőre vonatkozó kívánságokat rejtették el. Bakancslistás esemény, az biztos.


Zsolnay Fényfesztivál (Pécs, Magyarország)

A mindössze 4 éves rendezvény helyből ugrott a magyar és nemzetközi mezőnyben a csúcsra – nem érdemtelenül. Ha azt gondolja valaki, hogy ez elkényelmesítette a szervezőket, nagyon téved: minden évben létrejön a csoda. Fényfestett utcák, színes fantáziákba öltöztetett évszázados épületek, elképesztő nemzetközi újcirkuszi előadások, fényinstallációk nemzetközi megmérettetése a Pécsi Székesegyház homlokzatán – vagyis a boldogság illúziója 4 napon át Pécsett. Tilos kihagyni!