Praktikanya

Hogyan spóroljunk a nyaralás alatt?

Sokan gondolják, hogy egy nagycsaládot fenntartani sok pénz. És jól gondolják. De az sem igaz, hogy az egész életünk spórolásból állna… egyrészt, mert nincs nagyon miből, tekintettel arra, hogy ami bejön a családi kasszába, az távozik is mindig akadály nélkül, másrészt spórolásból még senki nem gazdagodott meg, viszont az ésszerű pénzköltés (ha a nyaralásra - és minden más, talán mások szemében luxusnak tűnő tevékenységek/programok finanszírozására - egyfajta befektetésként tekintünk) olyan élményekhez juttatja a gyerekeinket, ami az egész életükre kihatással lehet.
Hogyan spóroljunk a nyaralás alatt?

Épp ezért mi nem a nyaralás alatt szoktunk spórolni, hanem a nyaralásra. Vagyis az egyik nyártól a másik nyárig tartó időszakban igyekszünk úgy alakítani a pénzügyeinket, hogy összerakjuk azt a pénzmagot, amelyből aztán a lehető legjobb közös családi programot tudjuk megvalósítani a KidsOasis oldalán található kínálatból.

Bár azt állítottam, hogy nem spórolunk a nyaralás alatt, ez nem teljesen igaz, mert már a szervezésnél igyekszünk kizárni azokat a tényezőket, amelyek csak vinnék a pénzt a kasszából igazi élményadás nélkül, viszont lehetőséget teremtenének a gyerekeknek a veszekedésre, nézetkülönbségek kialakulására és általuk a nyaralás végén újabb rendszeres havi kiadás kerülne a családi kiadások nevű listára hajfesték címszó alatt, mert valamivel mégiscsak el kellene tüntetni a közös vakáció alatt megjelent ősz hajszálakat.

Egy nagycsalád élete - és a fenntartható pénzügyi költségvetése - a szervezettségen múlik, nem kivétel ez alól a közös pihenés sem: mielőtt belevetnénk magunkat a jól megérdemelt nyaralásba, mindennek utánanézünk, összegyűjtjük a lehetséges programokat a velük járó költségekkel. Ezután némi ráhagyással meghatározzuk a költségkeretet. Van egy fő összeg, amelyet a szállásra, étkezésre szánunk, egy kisebb összeg az utazásra (benzinköltség) és egy harmadik, amely a belépőjegyek, a közös fagyizás, az előre tervezett programok költségeit hivatott fedezni, a ráhagyás pedig a váratlan kiadásokra marad.

Most biztos sokan azt gondolják, milyen már, hogy állandóan azt lesem a vakáció alatt, mennyi pénz van még a pénztárcánkban… ilyen soha nincs, mert öt gyerek mellett van némi rutinom abban, hogyan kell kalkulálni, hogy minden beleférjen az előre meghatározott összegbe és ne érezzük magunkat soha kínosan. De természetesen ehhez szükség van önkontrollra, esetenkénti ellenőrzésre, akár némi újratervezésre…, de úgy szép az élet, ha zajlik.

Bár sokak szemében luxusnak tűnhet az is, hogy csak olyan helyet választunk évről-évre úti célnak, ahol teljes ellátást kapunk, mert ezt egyben kifizetni valóban sokkoló, de mivel előre tudjuk a teljes nyaralás árát, ehhez tudjuk igazítani az évközbeni “spórolást”. Ha személyekre lebontjuk ezt az összeget, akkor semmivel sem kerül többe, mintha minden nap nekünk kellene gondoskodni az élelmezésünkről, akár étteremben eszünk, akár úgy, hogy én főzök és rengeteget spórolunk: a korábban emlegetett  ősz hajszálak mellett a számomra rendkívül értékes és fontos időt, amelyet így én is aktív vagy passzív módon, de pihenéssel tudok tölteni a magam és családom legnagyobb örömére.