Test és lélek

Ésszel a téli sportokkal is!!! - Lécen, szánkón biztonságosan

Szeretem a hóesést! Felnőtt fejjel is, s még a városban is. Olyankor egy kissé lelassul a világ…  picit megáll az idő… kristálytiszta és friss-üde a levegő, fehér karjaikkal integetnek a fák. Csaknem visszaintegetek nekik!

S ahogy beköszönt a havas hétvége, az egész országon eluralkodik a téli sport láz: szánkót kap elő, lesepri a pókhálókat snowboardjáról, végre kipróbálhatja a nagyitól kapott popsisít, a tavalyi kék hóbobot! Aki csak teheti, kocsiba pattan s irány a Márta! Vagy a Mecsek! Vagy a Pilis havas lankái! Juhú utazik a család! Hiába, hogy oly picinyke az országunk, mégis van lehetőségünk sítalpra ugrani vagy más téli sportot űzni a hófehér vakáción!

Sítalpra, síszánra, síbicajra, sírollerra, síbobra, szánkóra. Egyenesen az irodából! Ja, s hogy a nagy sietségben észre sem vetted a kilazult csavarokat? A kapkodásban a bukósisak is otthon maradt? Sebaj: kaptam kölcsön! Kicsit lötyög, de megteszi!

Ugyan jól indult a hétvége, végre együtt a család, kimozdulunk, megmozdulunk, talán kirándulunk is… aztán egy rossz mozdulat, a síléc a fejed fölött kalimpál, a kölcsön kapott bukósisak lerepül, beleszáguldasz egy lavinafogóba, majd ütközöl egy ratrakkal… és ennyi… füstbe ment a terv!

Minden télen történnek súlyos és sajnos halálos kimenetelű síbalesetek is. Legtöbbször a szabályokat be nem tartó könnyelmű síelők tehetők felelőssé, a védőfelszerelés hiánya és a felkészületlen izmok, izületek.

Leggyakoribb síbalesetek

„Február és március hónapban megjelennek a sí vagy snowboard balesetet szenvedett betegek a rendelőmben. Leggyakoribb a vállizom részleges szakadása: kiváltója az esés, minek következtében a síelő közvetlenül a vállára esik, vagy kinyújtott kézzel esik el és a váll tompítja az esést. A váll „lötyögőssé válik” fáj és nem lehet fej fölé felemelni. A belső oldalszalag szakadás esetén a térdet lehet terhelni, viszont kellemetlen fájdalom jelentkezik a térd behajlításánál vagy kiegyenesítésénél. Az esetek több, mint a felében az elülső keresztszalag szakad részlegesen vagy teljesen. Sokszor tapasztalom, hogy a síelők többsége sportszegény életmódból, az íróasztal mögül megy el síelni. A bemelegítés kimarad, merev ízületekkel és izomzattal vágnak neki a fekete pályának. Ebben az esetben kisebb terhelés is vezethet térdszalag szakadáshoz. A sérülés alkalmával a síelő egy pattanó érzést érez - sőt a legtöbb esetben hall is - a térdénél.” – tájékoztat dr. Koroknai András reumatológus sportorvos a Koroknai Medical ügyvezető tulajdonosa.

Hogyan lehet elkerülni a síbaleseteket?

Talán a legfontosabb, hogy minden körülmény között be kell tartani a pálya házirendjét. Az írott és íratlan szabályokat egyaránt magunk és társaink védelmében. Mindig ellenőrizni kell a felszerelés épségét, hiánytalanságát és megfelelő méretét. Siklás előtt, amíg várakozol a lanovkára végezz nyújtó tornamozdulatokat. Indulás előtt izomlazító készítménnyel masszírozd át izmaidat. Egyre több tudatos szemléletű utazó és sportoló választja szintetikus készítmények helyett a természetes hatóanyagokat tartalmazó illóolajokat az izmok karbantartására is. Szezámolajba csepegtesd a görcsoldó kúszó fajdbogyót, a szegfűszeget, aki segíti az újdonságok feldolgozását és az antireumatikus kámforos rozmaringot! Az elkészült keverékkel alaposan masszírozd át az izmokat és a berozsdált izületeket síelés előtt kb. 15 perccel! 

Estére persze számolni kell az izomlázzal és lilás foltok fognak emlékeztetni a szép ívű siklást követő rémes befejezésre! A fenti recepthez kiegészítésként keverj olasz szalmagyopár illóolajat, ami csodálatos hámosító és gyulladáscsökkentő, valamint erőteljes vérömleny elleni szer.

Érdekel az aromaterápia? Akkor van néhány cikkünk neked!