Test és lélek

Mit tehetünk a légúti betegségek ellen?

A légúti betegségek szezonja szinte az iskolakezdés napjával egy időben kezdetét veszi, csúcspontja azonban a téli hónapokra esik. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a velük járó kellemetlenségeket?

A téli légúti betegségek megelőzése nem könnyű feladat. A náthát, influenzát, illetve az utóbbi években már a koronavírus fertőzést is kiváltó vírustörzsek szinte akadálytalanul terjednek ilyenkor. Lassanként kimerülőben vannak a szervezetünk vitaminraktárai is, ami szintén a kórokozókat segíti. Mégis van jó néhány olyan apróság, amelyekre, ha odafigyelünk, sokat tehetünk a megelőzésért.

Szabad levegő: védőpajzs a légúti betegségek ellen

 

A légúti betegségek azokat támadják meg könnyebben, akiknek az immunrendszere kevésbé tud ellenállni a kórokozóknak. Ahhoz viszont, hogy a szervezet védekező rendszerének működését támogassuk, nem immunerősítő csodaszerekre, hanem egészséges életmódra van szükségünk. Az immunrendszer épsége ugyanis aligha válaszható el a szervezet általános állapotától.

Nem véletlenül mondják, hogy a mozgás az egyik legjobb immunerősítő.

 

A hideg évszakban sem kell félni a szabad levegőn való sportolástól. A megfigyelések szerint azok, akik ilyenkor is rendszeresen kimerészkednek, kevésbé hajlamosak elkapni a náthát, influenzát. Már csak azért is, mert a napfény ilyenkor is segíti a szinte minden szervrendszerünkre ható D-vitamin termelődését. Az északi országok lakói azt tartják, hogy nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruha – érdemes eltanulni tőlük, hogy a téli időszakban is sokat kirándulunk. De nem csak az érintetlen természet segíthet: a festői falvak, tiszta levegőjű kisvárosok bejárása is remek szabadtéri program. A kirándulás, utazás emellett stresszoldó, pihentető hatása miatt is képes támogatni az immunrendszer megfelelő működését.

Apróságok, amelyek sokat számítanak

 

Számos apróságnak tűnő, mégis fontos szokással is segíthetjük a légúti betegségek megelőzését. Ilyen például a rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés,  amiről az elmúlt évek járványos időszakai után sokan újra hajlamosak megfeledkezni. Pedig nem csak a koronavírus terjedését lehet így akadályozni, hanem a többi légúti betegség, szintén cseppfertőzéssel terjedő kórokozójáét is. A kilincseket, kulcsokat, telefonokat is érdemes rendszeresen fertőtleníteni. De az is segíthet. ha amennyire tudjuk, elkerüljük a tömeget, a zárt tereket pedig rendszeresen szellőztetjük.

Pótoljuk a vitaminokat!

 

A legjobb, ha nem pirulákkal, hanem természetes vitaminforrásokkal töltjük fel a szervezet vitamin-raktárait. Természetesen, ha valamelyik vitaminból orvosilag igazoltan hiányt szenvedünk, akkor a doktorral megbeszélve indokolt lehet az étrend-kiegészítők szedése, de a változatos, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag táplálkozásról ilyenkor sem érdemes lemondani.

Az immunrendszert, és így a légúti betegségek megelőzését támogató vitaminok közül nagyon fontos a C-vitamin, amelyet a citrusfélékkel, a paprikával, a paradicsommal, a céklával, a brokkolival, a karfiollal vehetünk magunkhoz. Remek C-vitamin forrás a savanyú káposzta is, amely ráadásul a bélflóra egyensúlyának az őre is lehet. Az pedig az utóbbi évtizedek kutatásai alapján egyre nyilvánvalóbb, hogy az immunrendszerünk működésének kulcsa nagyrészt ennek a törékeny szimbiózisnak az optimális működésében rejlik.

A napfény hatására termelődő D-vitaminból Európa szinte minden lakója hiányt szenved a téli időszakban, épp ezért az orvossal egyeztetve gyógyszertári készítményekkel való pótlása is megfontolandó. A megfelelő mennyiséghez hozzájárulhatunk a tojás, a zsíros halak és a gombák fogyasztásával is. A sütőtök, az édesburgonya, a sárgarépa, a zöldborsó a nyálkahártyákat, a bőrt és a látásunkat óvó A-vitamin előanyagának kiváló forrása. A B-vitamincsalád tagjai a halakban, belsőségekben, tojásban, zabkásában, tejtermékekben, a hüvelyesekben, a retekben, a kelbimbóban és a céklában is nagyobb mennyiségben találhatók.