Kreatív

13 túlélési tipp a tavaszi szünetig

Minden óvodás, iskolás gyerek újra otthon, juhé! Nem épp ez volt az első gondolatod, ugye? Ne őrülj meg teljesen, vedd elő a humoros, jófej énedet és az összes kreativitásodat. Utóbbiban segítünk, 13 tippet hozunk, mi legyen a program az otthoni napköziben avagy hogyan fogjátok túlélni együtt ezt az időszakot!

 

1. Tavaszi dekorálás

Ha szeret a gyerek vagy szerettek kézműveskedni, ez egy klassz délutáni program lehet. A téma adott: itt a tavasz, hamarosan jön a húsvét. Díszítsétek a lakás pontjait rajzolt, ragasztott képekkel, készítsetek az ajtóra vidám, színes, virágos kopogtatót.

 

2. Alkossatok valami szépet magatoknak!

 

Attól, hogy nem igazán mozdulunk ki, még alkothatunk valami szépet magunknak. Készítsetek karkötőt, virágos hajráfot, hajcsatot, kitűzőt. Lányos anyukák előnyben.

Fiúkkal esetleg egy különleges kokárdát? Azért a kisfiúk is biztosan szívesen készítenek egy tésztából készült nyakláncot anyukájuknak.

3. Selejtezés

 

Idő mint a tenger, bőven belefér, hogy rendet tegyünk és törekedjünk a minimalizmusra otthon. A kicsik örülni fognak, ha egy régen látott játék előkerül, te nosztalgiázhatsz a kinőtt kis ruhák láttán. A szétpakolást élvezni fogják a gyerekek, hogy meddig segítenek az kérdéses, de a program végén néhány ajándékba szánt zsákkal illetve szemetesbe való zsákkal a kezetekben jobban fogjátok érezni magatokat.

4. Nagytakarítás

 

Ha a selejtezés már pipa és rendet raktatok, még könnyebb dolgotok lesz. Indulhat a pókháló-irtás, meg ujjlenyomatok eltüntetése a tükrökön, üveges felületeken. Portörlőt, porszívót a kis kezekbe és mehet a közös munka! Kapcsoljatok be hozzá valami klassz zenét és tekerjétek fe a hangerőt! A takarítás is lehet szórakozás, közös móka!

 

Tipp: A selejtezés és a takarítás során is tartsátok szem előtt, hogy lépésenként haladjatok! Egy nap egy terület! Nem az a cél, hogy teljesen kidőljetek! Csak szépen apránként, nem kell rohanni!

 

5. Kísérletezés

 

Ki ne ismerné a szódabikarbóna illetve az ecet jótékony hatását a takarítás terén?

Ehhez már csak egy kis színes ételfestékre van szükség, meg mondjuk egy műanyag palackra, vagy só-liszt gyurmából is készülhet az alap és mindjárt kész is a vulkán! Kísérletezésre fel, imádni fogják a kicsik!

 

6. Közös palacsintasütés

 

Akár egy egész délutános program is lehet, ő kavar, te sütöd, ő tölti, tekeri. Lehet külön tányérra rakni az egyformákat vagy vegyesen hogy meglepetés legyen, amikor a falatozásra kerül sor. Engedjétek szabadon a fantáziátokat, készítsetek új variációkat! Próbáljátok ki a mézes-fahéjasat, és a kakaós-lekvárost (így egyben) is! A masszába szórhattok kókuszreszeléket vagy reszelt almát is!

 

7. Mozgásra fel!

 

Tornázzatok, jógázzatok, táncoljatok együtt. Tegyetek egy sétát a környéken, akár versenyfutást is közbeiktatva. A mozgás a legjobb a stressz levezetésére!

 

 

8. Akadálypálya otthon

 

A legjobb persze, ha van kert, de akár a nappaliban is megvalósítható. Párnákkal, székekkel vagy dobozokkal alakíts ki egy pályát. Másszon, ugorjon a gyerek, vagy menjen végig törpejárásban vagy labdát pattogtatva vagy gurítva. Lehet célbadobás is a játék része, vagy végigmehet bekötött szemmel, fél lábon, sőt akár hátrafelé.

 

Plusz tipp: ha már úgyis a földön vannak a párnák, építsetek egy szuper bunkert!

 

9. Kártyaparti

 

A népszerű Dobble kártyajátékot otthon is el tudjátok készíteni: vágjatok ki 60 db négyzetet (mert azt egyszerűbb mint a kört) és könnyen megrajzolható ábrákkal lássátok el őket. Például virág, hal, levél, csepp, hullám, nap, hold, alma, fa. 4-5 kis kép legyen egy-egy papíron, ismétlődjenek az ábrák, de szerepeljenek mindig újak is rajta. Jó szórakozás készíteni és aztán játszani is vele!

Az Uno-partikat is nehéz abbahagyni, de ne feledjétek a magyar kártyát sem: színre-színt tudnak játszani már a legkisebbek is, és tanítsd meg zsírozni, 66-ozni, 21-ezni is a kisiskolás gyermeket!

 

10. Produkció!

 

Indulhat a házi ki-mit-tud?! Versmondás, mesemondás, tánc vagy furulyázás? Szerepelni a legtöbb gyerek szeret. Helyezd magad kényelembe egy csésze kávéval, aztán tapsolj lelkesen. Izgalmas, szórakoztató órakat tölthetünk el egy közös mese kitalálásával is, a szereplők elkészítésével, bábelőadással.

 

 

11. Utazni képzeletben

 

Bökjetek rá csukott szemmel egy térképre, vagy forgassátok meg a földgömböt. Nézegessetek a településről, az országról képeket, beszélgessetek róla, mesélj neki róla, ha már jártál ott. Nézzetek utána, ismerjétek meg a nevezetességeit, az ottani szokásokat. A különböző világok képzeletbeli látogatásával az idő is elrepül.

 

12. Rajzolni, festeni, színezni közösen

 

Vegyetek elő egy hatalmas papírt vagy ragasszatok össze többet és indulhat a közös rajzolás vagy festés. Tavasz, állatok, egy különleges mesés világ, lehet bármi, legyen szép színes. Nyomtass ki néhány színezőt, akár felnőtt színezők közül és foglalkozzatok vele közösen. A foglalkoztató füzetek is nagy segítségedre lesznek, ha épp lekötni szeretnéd kicsit a gyermeket. Akár a számfestő oldalról is rendelhettek képet, amit a gyerek vagy közösen kifesthettek.

 

 

13 Hangoskönyv és könyvek

 

Legózás vagy rajzolás közben szólhat a háttérben vagy akár remek szülő-gyermek közös program is lehet, leülni és meghallgatni egy mesét. Utazáskor is jól jön, vagy ha esetleg beteg lenne a gyerek, esetleg ha nehezen alszik el este.

Kattintsatok Domján Edit meséire vagy Fésűs Éva meséire Pogány Judit előadásában a Youtube-n vagy szerezzetek be hangoskönyveket, melyeket számtalanszor meghallgathattok.

Anyának, apának is pihenés és feltöltődés, ahogy a gyermekek is nagyon szeretik: bekuckózni a fotelbe egy nagyszerű mesekönyvvel, meseregénnyel. Az iskolásoknak szeretettel ajánljuk Berg Judit: Rumini sorozatát. A hajósinasnak szegődött kisegér rengeteg kalandba keveredik, nagyon humoros, izgalmas, fordulatos történet, nemcsak a gyerekek kedvence lesz!

Ha pedig már a nyarat várjátok, tervezgetitek a közös nyaralást, válasszátok Csapody Kinga mese-útikönyvsorozatát, fedezzétek fel a kis hazánkat a vicces családdal utazgatva.

 

 

 

Reméljük tetszenek az ötletek és megvalósítotok minél többet!

Ne feledjétek, nem a csilli-villi rend számít, nem baj, ha szalad a ház, sokkal fontosabb, hogy jól érezzétek magatokat! Legyetek minél többet a szabadban is, nyitnak az arborétumok, töltődjetek, élvezzétek a tavaszt! Néha pedig kapcsoljatok be egy jó mesét és ne legyen lelkiismeret-furdalásotok!

Kitartást!