Praktikanya

Unaloműző ötletek hosszú utakra

Aki belekóstolt  valaha is a gyerekes létbe, sok mindenen keresztülverekedhette már magát. Néhány helyzet megoldása már-már éteri magasságokba emelheti a szülői kreativitást, de ha őszinték akarunk lenni, akkor a gyerekes lét kihívásai között a TOP3-ban biztosan szerepel a “hogyan foglaljunk le tetszőleges számú gyereket egy pár percnél hosszabb autóút alatt” nevű feladat.

Unaloműző ötletek hosszú utakra

A csemeték, azon túl, hogy gyermeki létükből fakadóan nyilvánvalóan nehezebben viselik egy többórás út fáradalmait, általában nem azok a szobanövény típusúak, lételemük a mozgás, és - valljuk be őszintén, - ez egy autóban/távolsági buszon igencsak nagy hátrány.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen úti játékokkal készülünk az utazás idejére, hány megállást tervezünk, és a szokásos mosdólátogatás mellett mivel frissítjük fel elgémberedett végtagjainkat a pihenőhelyen eltöltött pár perc alatt.

Ahhoz, hogy a társaság igényeit leginkább kielégítő úti játékokkal, a szó szoros és átvitt értelmében is “vérpezsdítő” programokkal és az ehhez szükséges megfelelő eszközállománnyal készülhessünk a közös családi utazásra, indulás előtt érdemes végiggondolni, hogy a gyerekeinket mostanában milyen elfoglaltságok kötik le legjobban, és ezek közül mi az, amivel a hosszú autózás közben is elfoglalhatnák magukat. Nem mindegy ugyanis, hogy csak kamaszokkal, csak lányokkal vagy csak fiúkkal, esetleg nagyon vegyes nem- és korösszetételű gyereksereggel vágunk neki a nagyvilágnak.

Szülői szemmel nézve az úti játékok legfontosabb tulajdonsága, hogy ne foglaljanak túl sok helyet, jól bírják a gyűrődést (szó szerint), sokoldalúak legyenek, és egyszerre akár több korosztályt is lefoglaljanak, valamint ne legyenek zajkeltőek, kivéve azokat az eseteket, amikor pontosan ez a cél (pl. közös éneklés, zenehallgatás).

#Amőba

A logikai játékok még a kamaszok között is menők, az amőbát pedig mintha direkt autós utazásra tervezték volna. Igaz, hogy autóban kicsit nehézkes papíron játszani ezt az egyszerű játékot, de ha körök és ikszek helyett kis üvegkavicsokat/gombokat használunk és magát a táblát egy textilzsákra rajzoljuk fel, akkor két legyet ütünk egy csapásra: sokoldalú (autóban és lakásban is ideális) játékra teszünk szert, valamint el is tudjuk csomagolni az egész készletet egy szempillantás alatt.

#Bingo

A ceruza és a papír kombináció adta rajzolás, színezés a legkézenfekvőbb megoldás a gyerekek lefoglalására, ha útra kelünk. Egyszerűnek egyszerű, de azért nem a kreativitás csúcsa, és hamar bele lehet unni. Ha viszont otthon előre készülünk pár közlekedési tábla kereső vagy autó azonosító játékkal (a lapon lévő táblákat, autós márkajelzéseket kell meglelni útközben), esetleg szerkesztünk egy-két bingó táblát olyan tárgyakkal, amelyekről biztosan tudjunk, hogy az utazásunk alatt találkozhatunk velük, máris nyert ügyünk van, és nem csak a 3-4 éveseknél.

#Zenehallgatás

Gyerekekkel zenét választani nem könnyű, pláne sok gyerekkel, tekintettel arra, hogy az életkorukból fakadóan igen eltérő az ízlésük. A megoldás az előretervezés, ahogy a legtöbb családos program kapcsán.

Az utazás előtt pár nappal kérjük meg a gyerekeket, hogy írják össze, vagy rajzolják le a kedvenc zeneszámaikat, mi pedig állítsunk össze belőle egy keveréket! Igen, keveréket: két-három számonként váltsuk a gyerekek választásait, az így kialakult blokkok rendkívül változatos slágereket tartalmazhatnak Shakirától kezdve Gryllus Vilmosig, és panaszra nem lehet ok, mert mindenki választása szerepel benne.

#Átmozgató programok

Ha gyerekkel utazunk, fontos, hogy rövid pihenőkkel szakítsuk meg az utat, legyen idő mosdóba menni, inni, enni, néhány percre kiszabadulni a zárt térből, átmozgatni a végtagjainkat, és kikiabálni az esetlegesen felgyülemlett feszültséget egy jó kis közös mozgás során. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég egy pár perces, két gólig tartó családi focimeccs, vagy frizbizés, esetleg távoldobás zsonglőrlabdával.

Ha ilyesmi elfogaltságra készülünk, figyeljünk oda, hogy a szükséges eszközök a kezünk ügyében legyenek az autóban, és ne a csomagokból kelljen előkeresni őket, mert azzal értékes perceket veszíthetünk.

A megállások ráadásul jó témát is szolgálatnak az út további részére: elemezhetjük az eredményeket, megbeszélhetjük, hogy a következő megállónál miben kell javulnunk, mit kell másképp csinálnunk, hogy harmincnál is több dobáson túl tudjuk a frizbit folyamatosan a levegőben tartani, vagy másfél lépésnél távolabbra tudjuk hajítani a zsonglőrlabdát.

Miért fontos mindez? Mert a jókedvű utazás megalapozhatja a közös családi pihenés hangulatát, és ez mindannyiunk közös érdeke.

Olvasnál hasznos ötleteket a csomagolásról is? Kattints ide!